Painajaismainen ilta! Valko-Venäjä heitti hyvästit A-sarjalle

Vitsit vähissä. Valko-Venäjän uutta päävalmentajaa Sergei Pushkovia ei käy todellakaan kateeksi. Ei myöskään pelaajia. Kuva: Ondrej Deml/CTK Photobank – AOP.

Valko-Venäjän valmennusjohto ja pelaajat voivat vain toivoa, ettei maan presidentti Aleksander Lukashenko menetä hermojansa totaalisesti lauantaisen kiekkokatastrofin jälkeen.

Kuriton joukkue kärsi kammottavan 0–4-tappion päävastustajalleen Itävallalle ja heitti samalla hyvästit A-sarjalle 14 vuoden sinnittelyn jälkeen.

Valko-Venäjä sinnitteli eliitissä keväästä 2005 lähtien.

Innokkaana kiekkofanina tunnettu Lukashenko on antanut useamman kerran erittäin kirpeitä lausuntoja petyttyään maajoukkueen esityksiin.

Kolme vuotta sitten hän luonnehti MM-kisojen puolivälieräesitystä häpeälliseksi. Silloin Valko-Venäjä jäi Kanadan jyrän alle 0–9.

– Käsittämätöntä, että lähdemme keskinkertaisella asenteella tärkeään peliin ja kärsimme murskatappion, Lukashenko latasi.

Seuraavana keväänä huutia saivat sikäläiset kiekkopäättäjät.

– Ilmeisesti heidän aivonsa jäätyivät tai sitten he eivät halua tehdä työtänsä. Menkööt lakaisemaan katuja, Lukashenko jyrisi.

Nyt Valko-Venäjän uutta luotsia Sergei Pushkovia käy jo nyt sääliksi. On selvää, että hän palaa kotimaahan epävarmoin ja pelokkain tuntein.

Pushkov nostettiin päävastuuseen kesken MM-turnauksen joukkueen hävittyä kolme ensimmäistä otteluansa. Valmentajavaihdos ei muuttanut kurssia.

Valko-Venäjä sortui Itävaltaa käsittämättömiin virheisiin. Itävallan avausosuma kimposi verkkoon painajaismaisesti oman molarin ja puolustajan kautta. Kolme muuta maalia syntyi enemmän tai vähemmän hölmön jäähyn aikana.

Pushkov yritti herättää joukkueen vaihtamalla maalivahtia kolmen takaiskun jälkeen, mutta se ei tuonut minkäänlaista käännettä.

Itävalta pääsi vihdoin pois A-sarjan ja I divisioonan välisestä hissistä. Se on vienyt joka toinen vuosi ylös ja joka toinen vuosi alas. Maajoukkue on ollut siellä keväästä 2005 lähtien. Matkaan mahtuu vain yksi poikkeus, kun hissi juuttui vuosiksi 2016–17 divariin.

A-lohko:

Itävalta-Valko-Venäjä 4–0 (1–0, 3–0, 0–0)

B-lohko:

Tanska-Etelä-Korea 3–1 (0–0, 2–1, 1–0)