Päällä seisominen kannatti – Tappara-vahti Hrachovina sai kutsun Tshekin MM-ryhmään

Peukut painitreenille. Dominik Hrachovina aloitti tähän(kin) kauteen valmistautumisen hyvillä fiiliksillä. Nääshallin painimolskilla oli aikaa peukuttaa, kun Jere Karjalainen valmistautui heittämään molarin molskin pintaan. Kuva: JP Mikola

Dominik Hrachovinan pitkä odotus on ohi. Tapparan ykkösmaalivahti sai kauan kaipaamansa maajoukkuekutsun – ja vieläpä suoraan siinä vaiheessa, kun edessä on MM-turnaus.

– Totta kai tämä on hieno juttu. On hienoa päästä edustamaan omaa maata MM-kisoihin, tai olemaan ainakin jollakin lailla mukana, Hrachovina sanoo.

– Tavallaan tiesin – tai ehkä en tiennyt, mutta kuulin – että mahdollisuus voisi olla. Kuulin viikonloppuna, että näin voisi tapahtua, mutta annoin asian olla, enkä miettinyt sitä sen enempää tai kiinnittänyt siihen ajatuksia.

Lopullinen vahvistus tuli pari päivää sen jälkeen, kun huhut olivat tavoittaneet Tappara-vahdin.

– Kun sitten olin eilen kaverien kanssa syömässä, sain soiton. Iso shokki se oli. En olisi uskonut, että pääsen mukaan, Hrachovina myhäilee.

Tapparavahti Dominik Hrachovina sai kutsun Tshekin MM-joukkueeseen. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Hrachovina on yksi kolmesta Tshekin joukkueeseen nimetystä maalivahdista. "Hakametsän Hasekin" kanssa Kööpenhaminassa kiekkoja torjuvat KHL-seura Traktor Tseljajabinskin Pavel Francouz ja NHL-seura Calgary Flamesin David Rittich.

Tuossa kolmikossa odotusarvona on kolmosvahdin ruutu, mutta joka tapauksessa Hrachovinalle kutsu kisoihin on iso tunnustus.

Sitä se on myös pidetyn Tappara-vahdin perheelle, jossa isä Petr on henkeen ja vereen kiekkomies – ja ammatiltaan maalivahtivalmentaja. Lue Kiekkoareenan viime viikon juttu Hrachovinan vanhemmista tästä.

Vaikka Tshekki jäi Etelä-Korean olympiaturnauksessa ilman mitalia, maalivahtiosasto oli kunnossa. Francouz oli Pyeonchangin kisoissa kuin muuri. Josef Jandačin luotsaama ryhmä pehmitti Kanadan alkulohkossa ja USA:n puolivälierässä. Himoittu mitali jäi kuitenkin ottamatta, kun Tshekki hävisi välierissä Venäjän olympiaurheilijoille (OAR) ja kärsi tappion pronssiottelussa Kanadaa vastaan.

– Innolla lähden mukaan, vaikka se vähän jännittää, että en tunne joukkueesta ketään. Pari kaveria on tuttuja nuorten maajoukkueesta, mutta muuten olen nähnyt niitä pelaajia vain telkkarista. Nimet eivät ole muuta kuin sieltä tuttuja, Hrachovina sanoo.

Kelpo kehonhallintaa. Kahdeksan kautta Suomessa ja seitsemän Tapparassa ovat tuoneet Tampereen treenipaikat tutuiksi Dominik Hrachovinalle. Tässä kehonhallintaa tämän kauden oheisharjoituksista. Kuva: JP Mikola


Jo nyt on tiedossa, että maalivahti siirtyy ensi kaudeksi KHL:ään.

– On tietysti hienoa päästä uralla eteenpäin, minulle se on iso mahdollisuus, maalivahti sanoo ja jää hetkeksi miettimään. 

Vaikka Hrachovinaa ei voi pitää nähtyjen otteiden perusteella hermoilijana, maalivahdin äänessä on silti myös pientä jännitystä, kun hän miettii muuttoa Kazakstaniin.

– Siinä on kova työ kilpailla peliajasta toisen maalivahdin kanssa, tshekkivahti myöntää.

Barys Astanan ykkösmaalivahdiksi noustakseen Hrachovinan on ylitettävä kirjaimellisesti iso este. Astanan ykkösvahtina on ruotsalainen 199-senttinen Henrik Karlsson, jolla on nykyään myös Kazakstanin kansalaisuus.

– Sitä on hyvin vaikea sanoilla kuvailla, mitä Tappara ja Suomi minulle merkitsevät. Kun silloin aikanaan tulin Suomeen ja TuToon ja sitten pääsin tänne Tapparaan ja millaisen mahdollisuuden sain, niin se kannustus ja kaikki, mitä tässä on ollut...

– En oikein osaa sitä sanoilla sanoa, mitä se kaikki on minulle merkinnyt. Kannattajat, pelaajat, valmentajat ja kaikki täällä. Se kannustus ja kaikki tuki, olen tästä todella ylpeä, Hrachovina sanoo nieleskellen.

Tampere ei katoa Hrachovinan ajatuksista koskaan, mutta Hrachovinakaan ei ole ajatellut kadota Tampereelta.

– Jossakin vaiheessa varmasti palaan Tampereelle. Tämä on minulle kuin koti. Tai tämä siis on minun kotini.  

Tshekin MM-joukkue:

Maalivahdit:
Pavel Francouz (Tseljajabinsk, KHL),
David Rittich (Calgary, NHL),
Dominik Hrachovina (Tappara).

Puolustajat (8):
Radko Gudas (Philadelphia,NHL),
Adam Polášek (Soči, KHL),
Michal Jordán (Chabarovsk, KHL),
Filip Pyrochta (Bílí Tygři Liberec),
David Sklenička,
Michal Moravčík (oba HC Škoda Plzeň),
Martin Pláněk (Mountfield HK),
David Musil (HC Oceláři Třinec).

Útočníci (15):
Tomáš Plekanec (Toronto, NHL) 
Roman Červenka (Fribourg, Švýcarsko) 
Andrej Nestrašil, Robin Hanzl (oba Nižněkamsk, KHL) 
Robert Kousal (Davos, Švýcarsko)
Roman Horák (Podolsk, KHL) 
Dominik Kubalík (Ambri-Piotta, Sveitsi) 
Filip Chytil (New York Rangers, NHL)
Dmitrij Jaškin (St. Louis, NHL)
Radek Faksa (Dallas, NHL)
Michal Řepík (HC Sparta Praha)
Martin Nečas (HC Kometa Brno) 
David Šťastný (Aukro Berani Zlín) 
Martin Kaut (HC Dynamo Pardubice) 
Tomáš Hyka (Chicago, AHL)

Johtoryhmä
Päävalmentaja Josef Jandač, apuvalmentajat Jiří Kalous, Václav Prospal ja Jaroslav Špaček, GM Jiří Fischer.