Otto Koivulan tähtäin on NHL:ssä: "Vaikka heti ensi vuonna, jos rahkeet riittävät"

Otto Koivula (oik.) kamppaili Jani Lajusen kanssa viime kevään puolivälierissä. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto
Otto Koivula (oik.) kamppaili Jani Lajusen kanssa viime kevään puolivälierissä. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto

Ilveksen 19-vuotias hyökkääjä Otto Koivula oli viime vuoden suurimpia läpimurtotarinoita Suomessa. Vuoden tulokkaaksikin valittu Koivula teki 50 pelaamassaan ottelussa 30 tehopistettä ja pudotuspeleissäkin syntyi viisi pistettä.

Ensimmäiseen kauteensa Koivula pääsi lähtemään ilman sen kummempia paineita, mutta toisen kauden alla odotukset ovat korkealla. Kesätreenit sujuivatkin Hannu Rautalan kuuluisissa ohjaksissa lounaisrannikkolla.

- Kesätreenit sujuivat hyvin, ei ainakaan tullut mitään takapakkia. Turussa treenasin - erikoista nokialaiselle - mutta oikeassa paikassa olin. Teimme ihan oikeita juttuja, jotka varmasti palvelivat nimenomaan minua. Nyt vaan innolla kauteen, kun on alla hyvin treenattu kesä.

- Minun kohdallani keskityttiin aika paljon räjähtävyyteen, joka on luistelussa ja erityisesti minulle isona pelaajana tärkeä asia. Ja kyllä se tuntui tuottavan tulostakin.

Rautalan harjoitusmetodit ovat tunnettuja tehokkuudestaan, ja niitä ovat vuosien saatossa hyödyntäneet monet NHL-pelaajat. Mitä erikoista siellä oikeastaan tavalliseen verrattuna tehdään?

- Hassua sinänsä, että ei ne niin paljon edes eronneet tavallisesta. Samoja liikkeitä tehdään, mutta vähän eri määrillä toistoja ja kaikki aina valvottuna. Enemmän keskityttiin henkilökohtaisiin parannettaviin asioihin, kuten siihen räjähtävyyteen, Koivula kertoi.

Poikalauma tähtää kahdeksan joukkoon

Ilves yllätti viime kaudella monet ja eteni aina puolivälieriin asti, jossa se oli lopulta vain yhden maalin päässä paikasta mitalipeleihin.

Jos Ilveksen joukkue oli viime kaudella nuori, niin tällä kaudella se on sitä vielä enemmän.

- Meillä ei taida olla kuin kolme yli kolmekymppistä pelaajaa, eli aikamoinen poikalauma meillä on kasassa. Mutta kaikki ovat hyviä pelaajia, ja potentiaalia on isoonkin onnistumiseen. Monella pelaajalla on potentiaalia maalintekoon, ja kaikkeen muuhunkin.

Aikamoinen poikalauma meillä on kasassa.

- Kyllä meidän tavoite on taas sinne kahdeksan joukkoon päästä. Viime vuonna oli sama tavoite, eivätkä ne mitalipelit kauaksi jääneet.

Voiko kokemuksen puute muodostua kuitenkin ongelmaksi?

- Kyllä sen viime vuonna itsekin liigapeleissä huomasi, että kokemusta aina välillä tarvitsee, että selvitetään vaikeat paikat. Sitten kun ollaan muutama peli hävitty, niin tarvitaan niitä kokeneita pelaajia sanomaan, että muutetaan kurssia ja lähdetään pelaamaan taas sitä mitä osataan. Muidenkin pitää vähän ottaa sitä roolia, ettei aina tarvitse Sandellin, Laatikaisen tai Laakson meuhkata kopissa, että mitä me osataan.

Nuoren joukkueen etuna on, että virtaa luulisi ainakin riittävän. Ilveksen kokoonpanossa onkin huomattavan paljon luisteluvoimaisia pelaajia. Nähdäänkö alkavalla kaudella siis aiempaa nopeampi Ilves?

- Materiaaliin nähdenhän aina pitää pelata. Uskon, että pelaamme aika paljonkin nopeampaa peliä kuin viime vuonna. Siitähän se riippuu, mitä valmentajat haluavat, ja mihin me pystymme. Vähän on aistittavissa, että aika moni joukkue lähtisi tälle vuodelle nopeuttamaan peliä, niin eiköhän mekin siihen lähdetä mukaan.

Koivula pelasi edellisellä kaudella sekä oikealla että vasemmalla laidalla. Kumpi on leftin puolelta pelaavalle laiturille se mieleisempi?

- Molemmat laidat käyvät. Vasemmassa laidassa on se hyvä puoli, että saa kämmenen keskelle ja pystyy sentterille ja oikealle laidalle syöttelemään paremmin. Oikealta taas pääsee haastamaan pakkia paremmin. Taisin viimeksi pelata puoli kautta vasemmalla ja puolet oikealla, ja oikealla taisi kulkea vähän paremmin. Jos pitäisi valita, niin kyllä mä oikea laita olen.

Pohjois-Amerikka tavoitteena nopeallakin aikataululla

Koivula on New York Islandersin neljännen kierroksen varaus numerolla 120 kesältä 2016. Siirto Pohjois-Amerikkaan voi tulla Koivulalle eteen aika nopeallakin aikataululla.

- Mahdollisimman nopeasti sinne haluaisin, se on kuitenkin aina ollut mun unelmani. Mitään vuositavoitetta en sinänsä aseta, mutta miksei vaikka jo ensi vuonna, jos rahkeet vain riittävät, Koivula pohtii.

Islandersin suunnalta pidetään hyvin yhteyttä suomalaisiin varauksiin.

- Sieltä ovat pääasiassa olleet yhteydessä Islandersin kykyjenetsinnän johtaja Veli-Pekka Kautonen ja myös pelaajakehityspäällikkö Eric Cairns. Heidän kanssaan aika useinkin soitellaan ja puhutaan asioista, että mitä mun kannattaisi tehdä ja miten pelit ovat menneet.

Olisihan se hienoa nostella kannua kauden aikana sekä U20-kisoissa että Liigassakin.

Tulevan kauden tavoitteita kysyttäessä Koivula ei nimeä pistemääriä.

- Tämän kauden tavoite on kehittyä mahdollisimman paljon ja pelata mahdollisimman hyvin. En ole mitään pistetavoitetta asettanut, mutta mahdollisimman paljon pitäisi pystyä niitä tekemään, kun se on se mitä osaan tehdä, ja sillä pystyn joka ilta auttamaan joukkuetta voittoon. Olisihan se hienoa nostella kannua kauden aikana sekä U20-kisoissa että Liigassakin.

Eräs tavoite löytyy myös kaukoidän suunnalta. NHL-pelaajien jääminen pois olympialaisista voi avata paikan myös Euroopassa pelaaville pelaajille.

- Ovat olympialaisetkin tietynlainen tavoite totta kai. Kun NHL-pelaajat eivät tule mukaan, niin olisihan se mahtavaa sinne päästä edustamaan Suomea. Se on kuitenkin aina ollut hieno juttu pukea Suomen paita päälle, ja varsinkin olympialaisissa, kun niitä olen aina katsonut.