"Ottavat osumaa, eivätkä valita vaikka tulisi kiekkoa munille tai kylkiluihin" – TPS:n maaliahne puolustaja Heikkinen kiittelee maskimiehiä

Ilkka Heikkinen on voittanut pakkien maalikuninkuuden kolmessa liigassa, SM-liigan lisäksi myös Ruotsin SHL:ssä ja Sveitsin A-liigassa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Jos ovat tolpat veskarin ystäviä, maskimiehet ovat viivasta laukovien puolustajien parhaita kavereita.

Juha Rantasila -palkinnon voittajaksi 17 osumallaan laukonut Ilkka Heikkinen osaa arvostaa niitä miehiä, jotka antavat siniviivalle päivystävälle maaliahneelle pakille tilaisuuden osua.

– Jos viivasta laukoo ilman maskia sata kertaa, niin ehkä yksi menee maaliin, 33-vuotias Heikkinen muistuttaa.

Siksi pelottomat ja kipua kaihtamattomat maskimiehet ovat maaliahneille puolustajille tuiki tärkeitä. 

– Liam Reddox oli kyllä kova jätkä siinä maalin edessä. Siinä seisominen on kovaa hommaa, Heikkinen ylisti Växjön-aikaista pelikaveriaan.

Punapartainen ja peloton kanadalainen laitahyökkääjä on puoliksi skotti, joita pidetään tunnetusti saitoina. Sadan NHL-ottelun Reddox ei kuitenkaan säästele – ainakaan itseään – kun kyse on maalinteon tukitoimista.

Kotimaan liigasta Heikkinen nostaa seurakaverinsa, joka ei väistele vaikka kiekko tulee 160 kilometrin tuntivauhdilla kohti.

– Pikkaraisen Ilkka on sellainen, että ottaa osumaa, eikä valita vaikka tulisi kiekkoa munille tai kylkiluihin.

TPS-puolustaja veti ensi piirtonsa liigajäille Lukon paidassa jo kaudella 2003–04. 

– Ekat pari-kolme kautta pelasin puumailalla. Tietysti mailojen lisäksi myös veskarit ovat kehittyneet – ja myös muut varusteet. Isoin muutos on kuitenkin tapahtunut pelin nopeutumisessa. Meidän vanhojen pitää yrittää sätkiä siinä muutoksessa mukana.

Sanotko uudestaan, jotta näen ilmeesi. Kutsuitko tosiaan itseäsi vanhaksi?

– No, ehkä jo pidän itseäni vanhana. Peli on muuttunut 10–15 viime vuoden aikana niin paljon nopeammaksi, että siinä on ihan tosissaan tekemistä, että pysyy vauhdissa. Vain Kallion Tomppa ei ole tässä ajassa hidastunut yhtään, Kalliota seitsemän vuotta nuorempi Heikkinen veistelee.

Vielä komposiittimailojen käyttöönottoakin isompi muutos on Heikkisen mukaan tapahtunut blokkaamishanakkuudessa.

– Nykyään on se ongelma, että vetojen eteen tulee aina kaksi-kolme kaveria. Joku on aina valmis hyppäämään pää edellä eteen.

Heikkisen mielestä kiekon toimittaminen maalille asti on huomattavasti hankalampaa kuin oman uran alkuvaiheissa.

– Ei kymmenen vuotta sitten kukaan valmentaja käskenyt blokata. Nyt kun viivasta laukoo, täytyy aina sivusilmällä katsoa, mistä se ensimmäinen äijä tulee eteen – ja usein jopa toinenkin. Ei se aina niin helppoa ole kuin miltä se voi katsomoon näyttää.

Heikkisen ansiolistalta löytyy puolustajien maalinkuninkuus myös Ruotsin SHL:stä ja Sveitsin A-liigasta.

– En ainakaan löytänyt tilastoista ketään muuta, joka olisi yltänyt samaan. Siinä mielessä tämä on erityissaavutus, Heikkinen sanoi.