Lukon ensi kauden joukkue alkaa hahmottua - kolme uutta miestä sisään, Tiivola tekee tilaa

Oskari Setänen on palaamassa TPS:n mustavalkoisesta paidasta Lukon maalille. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Jääkiekkoliigan kauden 2017-18 runkosarja on pyörähtämässä viimeiselle kolmannekselle ja taistelu varsinkin suorista puolivälieräpaikoista käy ennennäkemättömän kuumana. 

Jo tulevan kauden joukkueiden kasaaminen taas on käynyt kuumana kulisseissa syksystä lähtien. 

Rauman Lukon kauden 2018-19 joukkueesta on tihkunut viime viikkoina eniten tietoa eri medioiden kautta. 

Iltalehti kertoi Lukon nappaavan puolustaja Juuso Riikolan KalPasta, Hämeen Sanomat keskushyökkääjä Tapio Laakson Ilveksestä ja Ilta-Sanomat maalivahti Oskari Setäsen TPS:stä. 

Kiekkoareenan tietojen mukaan kaikki uutiset näyttävät pitävän paikkansa, vaikka esimerkiksi Setäsen sopimusta ei ole vielä virallisesti allekirjoitettu. 

Riikola, 24, ja Laakso, 32, ovat Lukon päävalmentajalle Pekka Virralle tuttuja miehiä yhteisiltä vuosilta KalPasta, Laakson tapauksessa myös TPS:stä. 

Luisteluvoimainen ja hyvin peliä tekevä Riikola nousi tällä kaudella A-maajoukkueeseenkin Moskovan EHT-turnauksessa.

Reilun 260 ottelun liigauransa Riikola on tehnyt KalPassa, jonka paidassa hän on tehtaillut viime kauden 25 tehopisteen jatkoksi tällä kaudella lukemat 38 ottelussa 5+10=15 tehopistettä. 

Laakso on pelannut urallaan 570 liigaottelua KalPan, TPS:n ja Ilveksen riveissä. Tällä kaudella Ilveksen kapteeni on summannut 37 pelaamassaan ottelussa tehot 10+9.

Luotettavan kahden suunnan sentterin piste-ennätys on Ilveksen paidasta kaudelta 2014-15, jolloin 52 ottelussa syntyivät tehot 17+17=34. Laakso on pelannut urallaan kolme A-maaottelua. 

Kiekkoareenan tietojen mukaan Lukon sentteriosastolla Laaksolle tilaa tekee Peter Tiivola. Kaksi vuotta sitten Bluesista Raumalle vaihtanut sentteri neuvotteli jatkosopimuksesta, mutta osapuolet eivät päässeet yhteisymmärrykseen.

Setäsellä, 23, ja Virralla ei ole yhteistä historiaa, mutta maalivahti on Lukolle tuttu. Euralaisveskari vaihtoi Panelian Raikkaasta Lukon paitaan jo juniorivuosinaan ja torjui Lukon A-nuoret SM-pronssille keväällä 2013. 

Useissa juniorimaajoukkueiden ikäluokissa esiintynyt Setänen debytoi liigajäilläkin Raumalla ja pelasi lopulta kausina 2013–15 neljätoista peliä Lukon liigapaidassa.

Hän lähti kuitenkin hakemaan lisävastuuta Turusta kolme vuotta sitten.

Tällä kaudella Setäselle avautui ensimmäistä kertaa urallaan selvä ykkösmaalivahdin rooli liigassa. Hän on napannut 28 ottelussa liigassa toisena olevalle TPS:lle 14 voittoa torjuntaprosentilla 91,49.

Setäsen aisapariksi Lukko on kaavaillut tällä kaudella toistaiseksi yhden ottelun torjunutta Lassi Lehtistä, 18. Lukon kasvatti on ollut Suomen kakkosvahti alle 20- ja 18-vuotiaiden MM-kisoissa.

Setäsen hankkiminen tarkoittaa, että kaksi kautta Lukossa torjunut Kaapo Kähkönen on lähdössä seurasta, kun hänen sopimuksensa päättyy keväällä. Kähkönen on kertonut avoimesti tavoitteidensa olevan pienemmissä kaukaloissa, mutta isommilla areenoilla Pohjois-Amerikassa. 

Lukon nykyjoukkueesta sopimukset jatkuvat maalivahti Lehtisellä, puolustajista Rony Ahosella, Santeri Suistiolla ja Roni Seväsellä sekä hyökkääjistä Toni Koivistolla, Ville Vahalahdella, Eetu Koivistoisella, Jere Fribergillä, Heikki Liedeksellä ja Lauri Tukosella.

Myös koko kauden lainalla pelanneilla hyökkääjillä Joonas Niemelällä ja Aaro Vidgrenillä on sopimuksia Lukon kanssa jäljellä.

Optiot on puolestaan kirjattu ainakin Janne Keräsen, Arttu Ilomäen, Jyri Marttisen, Janne Väyrysen ja Jani Siekkisen sekä KeuPa-yhteistyöpelaajien Lauri Huhdanpään, Konsta Mesikämmenen ja Miro-Pekka Saarelaisen sopimuksiin. 

Peter Tiivola jättää Lukon kuluvan kauden jälkeen. Kuva: Esa Urhonen