Onnettomuustutkintakeskus: Ripustuksen pettäminen aiheutti Vaasan jäähallissa hengenvaaran

Kuvakaappaus valvontakameran videolta ilmanvaihtokanavan kolmen osan iskeytyessä yleisön joukkoon. Kuva: Poliisi

Vaasan jäähallissa joulukuussa sattunut turma johtui poistoilmakanavan T-kappaleen ripustuksen pettämisestä, selviää Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) alustavasta tutkinnasta.

Onnettomuudessa yhteensä 217 kiloa painavat ilmanvaihtokanavan osat putosivat konsertissa olleen yleisön päälle, ja parikymmentä ihmistä sai tilanteessa vammoja.

Etenkin reuna edellä pudonneet putken osat aiheuttivat Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan alla olleille ihmisille hengenvaaran.

Raportista selviää, että vuonna 2014 Kuparisaaren hallin keskelle ripustettuun mediakuutioon tehtiin muutoksia, joiden vuoksi yhtä poistoilmakanavaa piti lyhentää useita metrejä. Onnettomuuden jälkeen voitiin todeta, että lyhennetyn putken T-kappaleen ripustus oli toteutettu huonosti.

Yksi kannake petti vähintään muutamaa päivää ennen onnettomuutta, mikä on parhaiten havaittavissa kaksi päivää ennen onnettomuutta olleen jääkiekko-ottelun valokuvista.

Havaintoja on myös konsertin alusta. Useat ihmiset ovat onnettomuuden jälkeen kertoneet samankaltaisesti, että katosta kuului konsertin alkaessa ääniä ja osa oli havainnut vinossa olleen T-kappaleen.

Kukaan ei kuitenkaan ilmoittanut havainnoistaan hallin henkilökunnalle.

Rakennuksen omistaja huolehtii sen turvallisuudesta. Sittemmin halliyhtiö on tarkistuttanut Vaasan jäähallin loput ripustukset ja lisännyt tarvittavat vaijerivarmistukset.