Onko tässä liigan taitavin neloskentän pelaaja?

Teemu Lepaus iski viime kaudella Mestiksessä huimat 62 tehopistettä. Vaikka miehen temppuja on saatu ihastella tällä kaudella liigassakin, on todellinen pistetehtailu jäänyt vielä hamaan tulevaisuuteen. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Vaikka nykypäivänä jääkiekossa pyritään rakentamaan joukkueeseen neljä tasavahvaa hyökkäyskolmikkoa, niin aina se ei ole mahdollista. Ja vaikka se olisikin mahdollista, niin monesti ne perinteiset duunarit löytyvät alemmista kentistä.

Neloskentän tehtävä on yleensä tuoda jalkoja jäälle ja hämmentää vastustajaa fyysisyydellään. Kaikissa joukkueissa asia ei ole kuitenkaan näin. Ei ainakaan Tampereen Ilveksessä, jossa neloskentän keskellä pelaa taitava Juhani Tamminen ja vasemalla laidalla vielä taitavampi Teemu Lepaus.

Ilveksessä ei kentällisiä rakenneta perinteisen kaavan mukaan.

– Kyllä Juhani Tamminen ja Teemu Lepaus tarvittaessa taklaavatkin, naureskeli Lepaus, joka on saanut aiemmin urallaan nauttia kärkikenttien minuuteista.

Lepaus on toki valmis myöntämään, ettei Ilveksen neloskenttä ole täysin perinteinen neloskenttä. Lepaus ja Tamminen ovat pelanneet Ilveksen nelosessa jo pitkään, ja heidän rinnallaan on vaihdellut ketjun kolmas lenkki. Viime aikoina kentässä on nähty Julius Valtonen, joka on hänkin lähtökohtaisesti offensiivinen pelaaja.

– Me emme tosiaan ole ihan normaali neloskenttä, mutta eikö tämä juuri ole nykyjääkiekon suuntaus?

Kyllähän se on. Ilveksen neloskenttä takoi lauantaina hienon maalin Sportin verkkoon, kun tupsukorvat hakivat täyden pistepotin Vaasasta. Tamminen antoi hienon syötön Lepaukselle, joka kiskoi pikkumustan kylmän viileästi vaasalaisten maaliin.

Ilveksen peli on lähtenyt viime aikoina rullaamaan mallikkaasti, ja siihen yksi iso syy on neljä taitavaa kolmikkoa. Ilveksen viisikkopeli näyttää jopa kliiniseltä, kun jokainen tietää paikkansa, eikä pelaajien erot kasva jäällä. Tällöin vastustajan on hankala löytää keinoja murtautua tamperelaisten puolustusalueelle.

– Viime aikoina pelimme on tosiaan kehittynyt. Alkukautemme oli todella huono, mutta nyt olemme palanneet perusasioihin ja hioneet asioita, minkä vuoksi viisikkopelimme onkin näin hyvää, Lepaus avasi.

Ilveksellä on vielä matkaa pudotuspeliviivan paremmalle puolelle, mutta 13 pisteen ero on kurottavissa. Varsinkin nyt kun joukkue on löytänyt punaisen langan kreivin aikaan.

– Jatketaan vain samaan malliin, pidetään viisikot ehjinä. Positiivisin mielin lähdemme jahtaamaan viivaa.

Pienemmät peliminuutit eivät haittaa

"Taikuri" Lepaus on tunnetusti kärkikenttien pelaaja, joka hoitaa ylivoimalla kapellimestarin roolin. Viime kaudella hän dominoi Mestiksessä ja johdatti SaPKon mestaruuteen. Milloin tällaista lentoa nähdään myös liigajäillä?

– Kyllä tässä tehdään töitä, että pääsen neloskentästä ylöspäin. Onhan tämä oppiprosessi! Viime kaudella sain pelata yli 20 minuuttia pelissä ja olla käytännössä aina jäällä, kun joukkueemme pääsi ylivoimalle, joten onhan siinä eroa, Lepaus sanoi.

– Mutta tällä hetkellä ei voi valittaa tästä roolista. Tammisen kanssa on mukava pelata, kun hän ei ole aina lyömässä kiekkoa päätyyn, vaan hän osaa rytmittää peliä ja hakea toista aaltoa mukaan. Joskus jopa kolmattakin aaltoa.

Lepaus tuli suurin odotuksin täksi kaudeksi liigajäille. Alkukausi näyttikin lupaavalta pisteiden valossa, mutta viime kuukaudet ovat olleet hankalampia. Koko kaudella on syntynyt tehot 6+7=13, mutta joulu-marraskuussa miehen tilille kertyi vain yksi maali ja kaksi tehopistettä.

– Kieltämättä sitä aluksi hieman mietti, kun pisteitä ei tullut. Viime kauteni meni niin hyvin, että odotukset tälle kaudella olivat kovat. Uskoin, että minulla olisi mahdollisuus tehdä pisteitä myös liigassa.

– Mutta turhaan niitä pisteitä miettii, koska se ei auta mitään. Tärkeintä on se, että meidän kentällinen on pystynyt luomaan paikkoja, ja niin kauan kun paikkoja tulee, niin homma näyttää hyvältä. Kyllä pisteitä sitten välillä tulee.