Olympialeijonien runko jäällä Helsingissä - "Uusi ikkuna urheilijanuralle"

  • Lauri Marjamäki lähtee leijonista tämän kauden jälkeen. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Lauri Marjamäen pesti leijonaluotsina alkoi reilu vuosi sitten melkoisen painajaismaisesti. Suomi teki alkusyksyn World cupissa vain yhden maalin ja jäi turnauksen jumboksi. Kotoisessa Karjala-turnauksessa marraskuussakaan ei oikein tullut mistään mitään.

MM-kisojen tulos (4.) oli kelvollinen, mutta taival tahmea. Toista ja ainakin toistaiseksi viimeistä kauttaan leijonia luotsaava Marjamäki kuitenkin vakuuttaa, että töihin on edelleen kiva tulla.

- Mukava oli vetää taas haalarit päälle ja päästä valmentamaan. Ennen eilistä en ollut käynyt kertaakaan jäällä Kölnin jälkeen... No, kävin mä kesällä ehkä kerran, mutta vähän piti ihmetellä, onko kassissa kaikki tavarat tallella, Marjamäki sanoo.

Laakereillaan päävalmentaja ei suinkaan ole lepäillyt.

- Syksyllä kierrettiin tosi paljon. Sveitsiin ja Ruotsiin pari reissua, KHL:aa, liigaa... Tavattiin kasvotusten yli 20 pelaajaa, jotka eivät ole nyt mukana. Sitä kautta on tullut paljon uusia ajatuksia kansainvälisestä jääkiekosta, Marjamäki taustoittaa.

Olympialainen kiekkoturnaus pelataan ilman NHL-pelaajia ensimmäisen kerran 24 vuoteen. Aikaperspektiiviä antanee se, että kun näin oli viimeksi, ei naisten jääkiekko vielä kuulunut olympiaohjelmaan. Vaikka maailman parhaiden olympiaturnaus ehti vuosien varrella sementoitua melkoiseksi instituutioksi, ei Marjamäki haikaile sen perään.

Ja turhaahan se olisikin, tilanne - vaikka ikävä onkin - ei siitä muuksi muutu.

- Otetiin Euroopassa pelaavat pelaajat kasaan juhannuksen jälkeen. 63 innokasta urheilijaa oli täällä Helsingissä 28. kesäkuuta ja moni huomasi, että nyt aukesi ihan uusi ikkuna tähän urheilijanuralle. Kaikilla on kova motivaatio edustaa Suomea olympialaisissa, päävalmentaja selvittää.

Tahti seurajoukkueiden kanssa on niin tiivis, että melkeinpä kaksi peliä per pelaaja on täällä maksimi.

Marjamäki koki parhaista parhaiden turnauksen apuvalmentajana Sotshissa 2014. Se, että moinen menee sivu suun päävalmentajana ei niinkään harmita, enemmän kismittää pelaajien puolesta.

- Enemmän harmittaa pelaajien puolesta kuin omasta. Heistä riippumattomista syistä heiltä evättiin mahdollisuus pelata olympialaisissa. Se harmittaa jokaista pelaajaa vietävästi, Marjamäki tietää.

Karjala-turnauksen leijonalaumassa on mukana peräti viisi kentällistä ja kolme maalivahtia, siis yhteensä 28 pelaajaa. Syy on päävalmentajan mukaan selvä.

- Tahti seurajoukkueiden kanssa on niin tiivis, että melkeinpä kaksi peliä per pelaaja on täällä maksimi. Pelaajat ymmärsivät ja ottivat tämän hyvin vastaan ja niin tekivät seurajoukkuevalmentajatkin, Marjamäki toteaa.

Torstaina Venäjä-ottelulla starttaavan turnauksen funktio on selkeä.

- Tarkkaa määrää ei tietenkään vielä voi sanoa, mutta kyllä tässä on paljon sitä runkoa, joka matkustaa Koreaan helmikuun 7. päivä, päävalmentaja linjaa.