Olympiahopea enää muisto – Saksa nopeasti karuun arkeen

Lopun alkua. Latvialaishyökkääjä Andris Dzerins upottaa laatan kolmannen kerran Saksan verkkoon. Kuva: Christian Bruna/EPA-EFE – AOP.

Kokeneen kanadalaisvalmentajan Bob Hartleyn palkkaaminen oli onnistunut veto Latvian kiekkojohdolta.

Hartley on saanut käännettyä syvälle uponneen maajoukkueen kurssin ylöspäin.

Muutoksesta saatiin selkeät viitteet jo viime kevään MM-turnauksessa, kun pudotuspelipaikka jäi lopulta vain 33 sekunnin päähän.

Silloin Latvian unelman romutti Saksa.

Nyt Hartleyn johtama miehistö maksoi kalavelat takaisin korkojen kera. Latvia vei keskinäisen kamppailun 3–1 ja upotti samalla Saksan mitalipelien ulkopuolelle.

Helmikuinen olympiahopea ei painanut enää sentinkään vertaa.

Marco Sturmin luotsaama joukkue on pystynyt voittamaan viidessä ensimmäisessä MM-ottelussaan vain Etelä-Korean.

Toki Saksalla on vielä ohut oljenkorsi, mutta se edellyttäisi sekä Suomen että Kanadan kaatamista – ja suotuisia tuloksia muista jäljellä olevista otteluista.

Tähän ei usko enää kukaan.

Saksan MM-turnaus lähti väärille raiteille, kun se hävisi kaksi ensimmäistä kamppailuaan rankkareilla. Ensin Tanskalle ja heti perään Norjalle. Pyeongchangin sensaatio juuttui siihen kuoppaan.

Slovakia piinasi Ruotsia

Slovakia on nousussa Latvian tavoin – ja vielä samanlaisella reseptillä. Toinen kokenut kanadalaisluotsi Craig Ramsay on onnistunut vaativassa paikassa Hartleyn malliin.

Ramsay on saanut hämmästyttävän paljon irti Slovakian nimettömästä joukkueesta.

Tuore todiste tuli lauantaina, kun Slovakia nousi kahden maalin takaa Ruotsin rinnalle ja pakotti hallitsevan maailmanmestarin jatkoajalle.

Siellä avautui pari paikkaa voittomaaliin, mutta jättipotti jäi haaveeksi.

Ruotsi pelastui lopulta ylivoimaosumalla Marek Dalogan otettua rangaistuksen.

Ratkaisuosuma kimposi Slovakian verkkoon oman puolustajan luistimesta. Mika Zibanejadin piti syöttää takatolpalla odottaneelle Richard Rakellille, mutta sen sijaan kiekko kimposi sisään Andrej Sekeran kautta.

Kaikki kunnia ennakkoluulottamasti pelanneelle Slovakialle. Vahvasti jyrännyt Ruotsi kärsi vasta ensimmäisen pistemenetyksensä.

A-lohko:

Slovakia-Ruotsi ja 3–4 (1–2, 1–1, 1–0, 0–1)

B-lohko:

Latvia-Saksa 3–1 (0–0, 1–0, 2–1)