Olli Juolevi ei tullut sattumalta Turkuun – Sami Salo on Canucks-johdon luottomies

Vuosikymmenen ajan Vancouverissa pelannut Sami Salo auttaa nyt seuraavan sukupolven Canucks-lupausta. Kuva: Jani Mesikämmen

TPS:n hyvin alkanut liigakausi sai entisestään lisäpuhtia, kun pitkään spekuloitu Olli Juolevin lainasiirto Turkuun toteutui. Vancouver Canucksin ykköskierroksen varaus ei saanut harjoitusleiriltä himoitsemaansa NHL-paikkaa täksi kaudeksi, mutta puolustajalupaus ei silti päätynyt  aivan sattumalta Auran rannoille.

Turkulaisseuran valttikortti löytyy valmennusportaasta, yhdeksän kauden ajan Canucksin takalinjoilla urallaan luutinut Sami Salo on osasyy sille, miksi Kanadassa nähdään Turku sopivaksi paikaksi sisäänajaa nuori puolustaja miesten peleihin.

– Jonkinlainen rooli varmaan oli minullakin, ei loppupeleissä kovin merkityksellinen, mutta ehkä se jotain auttoi, vaatimaton Salo arvioi.

Ex-puolustajan siteet Brittiläiseen Kolumbiaan eivät rajoitu menneisiin pelivuosiin. Salon vanhat pelikaverit vaikuttavat nykyisin Canucksin johtoportaassa, niinpä myös Salo vieraili alkusyksystä NHL-seuran harjoitusleirillä. Nyt Salon ja valmennuskumppanien valvovan katseen alla pelaa kaksi Canucks-toivoa, Juolevin lisäksi Vancouver varasi tänä kesänä Petrus Palmun oikeudet.

– Canucksin presidentti Trevor Linden on vanha ystäväni ja hän kysyi, olisiko kiinnostusta tulla leirille vierailemaan. Ei siinä paljon mietitty, vaikka kesä oli kiireinen täällä ja nuorten maajoukkueen kanssa. Ei tällaisia mahdollisuuksia tule montaa, ei niistä voi kieltäytyä, jos unelmoi joskus pääsevänsä vaikka jonnekin Pohjois-Amerikkaan valmentamaan.

– Ollista on juteltu jo aiemmin Lindenin ja toisen vanhan pelikaverini, Canucksin kehityspäällikön Ryan Johnsonin kanssa. Kyllä he näkevät, että suomalainen jääkiekkoilu pystyy kehittämään nuoria pelaajia. Tietenkin myös Petrus Palmusta on vähän kyselty, miten täällä menee, Salo taustoittaa.

Juolevi otti pitkän matkustuksen jälkeen ensituntumaa uuteen kotikaukaloonsa perjantaiaamun – kahden kesken Sami Salon kanssa. Salo oli tyytyväinen näkemäänsä, vaikka ei vielä lupaillutkaan tulokkaalle minkäänlaista roolia. Juolevi itse kokee olevansa hyvässä pelikunnossa pitkän harjoitusleirin jäljiltä, joten tuore TPS-vahvistus saatetaan nähdä tositoimissa nopeasti.

Salo pitää kaitsemansa puolustuskaluston tilannetta kaikin puolin hyvänä. Oman joukkueensa ohella hän korostaa Olli Juolevin tasoisen huippulupauksen positiivista merkitystä koko sarjalle.

– Kyllä se on hieno asia molemmille, toivottavasti hän auttaa meidän joukkuetta paremmaksi ja parantaa Liigan imagoa. Toivottavasti tämä osoittaa, että nuoria pelaajia voi myös NHL:stä tulla meille kehittymään.

Juolevin lahjat ovat kiistattomat, ennen ensimmäistäkään miesten peliä hänen kiekolliset taitonsa ovat kovaa tasoa. Töitä silti riittää, koska NHL-paikka jäi edelleen ottamatta. Moni Juolevin kaltainen varaustilaisuuden avauskierroksen kärkinimi saa näytönpaikkansa välittömästi.

Salo tietää, mistä puhuu pohtiessaan Juolevin – ja monen muun – nuoren lahjakkuuden keskeistä kehitystarvetta. Hän kiittelee saaneensa itse nuorena puolustajana korvaamatonta opastusta Hannu Virran ja Trevor Lindenin kaltaisilta konkaripelaajilta.

– Kaikilla nuorilla pelaajilla on varmaan sama kehityskohde, oppia olemaan pro-pelaaja. Mitä se jokapäiväinen tekeminen tarkoittaa, hyppäys liigasta tai junnupeleistä on aika iso. Siellä suurennuslasin alla pitää löytää aina itsestään paras vaihde, vaikka jalka painaa tai on muuta mielessä. Se on varmasti monille suurin kompastuskivi, kun samaan aikaan joutuu pelaamaan maailman parhaita pelaajia vastaan.

Mutta houkutteliko Sami Salo huippulupauksen Turkuun lupaamalla tehdä Olli Juolevista ensi kaudeksi NHL-pelaajan?

– En antanut mitään lupauksia, Salo naurahtaa.

– Mutta kovasti tehdään hommia sen eteen, että Olli ja muut nuoret pelaajat saavuttavat unelmansa.