Nytkö se tapahtuu? Oluttuoppeja ollaan tuomassa jäähallien katsomoihin

Uusi alkoholilaki tuo muutoksia myös jäähalleille liigapelien yhteyteen. Seurat kuuntelevat herkällä korvalla, millaisin reunaehdoin alkoholijuomien tuominen katsomoon olisi mahdollista. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Tulevaisuudessa alkoholijuomien nauttiminen jäähallilla muuallakin kuin aitioissa ja pubin puolella saattaa olla mahdollista.

– Meitä eniten kiinnostava asia alkoholilain uudistuksessa on juomien tuominen katsomoon. Käsittääkseni jos tulevaisuudessa katsomon osan rajaa K18-alueeksi, voisi siellä nauttia alkoholijuomia. Lähes kaikilla muillakin liigaseuroilla on asiasta sama käsitys, Lukon tapahtumapäällikkö Mikael Eklöf kertoo.

– Seuraamme lakiuudistusta näiltä osin erittäin tarkasti ja olemme ihan lähiaikoina tapaamassa alkoholitarkastajan, hän jatkaa.

Epätietoisuuttakin maaliskuussa voimaan tulevaan lakiuudistukseen vielä liittyy.

– Siitä ei ole tässä kohtaa selvyyttä, millainen katsomonosan rajaaminen katsotaan riittäväksi. Onko lippusiima riittävä rajaus, tarvitaanko erillistä järjestyksenvalvojaa... Tässä kohtaa sääntö-Suomi voi päästä vielä valloilleen, Eklöf tuumii.

Lukon näkökulmasta tällä hetkellä potentiaalisin paikka niin sanotulle olutkatsomolle olisi jokin B-katsomon osa.

– Se on lähinnä juomien myyntipistettä, ja kyseinen katsomonosa on tällä hetkellä asiakkaita vähiten kiinnostavin. Uudistuksella siitä voisi nopeasti tulla se kaikkein kiinnostavin, Eklöf pohtii.

Kuluvalla viikolla Lukko kokeili jo happy hour -tarjouksien vetovoimaa SaiPa-pelin yhteydessä.

Muitakin uudistuksia saattaa Rauman jäähallilla olla luvassa, kunhan alkoholilain uudistus tulee maaliskuussa kokonaisuudessaan voimaan.

– Olemme kiinnostuneita kokeilemaan myös juomien ulosmyyntiä. Se olisi paikallaan etenkin aitioissa, joissa nykyisellään joutuu välillä puuttumaan tiloista mukaan napattaviin juomiin, sillä se ei ole nykyisen alkoholilain puitteissa ollut sallittua, Mikael Eklöf kertoo.

Mikä alkoholilaissa muuttui jo 1.1.2018?

  • Vähittäismyynnissä saa myydä alkoholijuomia, joiden enimmäisvahvuus on 5,5 %.
  • Lyhytaikaisen tarjoushintailmoittelun kielto poistuu anniskelussa. Aiemmin happy hour -tarjouksia on saanut mainostaa vain ravintolan sisätiloissa.
  • Käsityöläisoluen vähittäismyyntiin voi hakea lupaa aluehallintovirastolta.
  • Luvanhaltija voi julkaista myös väkevien alkoholijuomien hinnastot.
  • Ravintoloiden aukioloajat vapautuvat. Käytännössä aukioloaikojen vapautuminen tarkoittaa sitä, että alkoholijuomien anniskelu tulee lopettaa kussakin anniskelupaikassa sen voimassa olevan anniskelu- tai jatkoaikalupapäätöksen mukaiseen aikaan, mutta anniskelupaikkaa ei tarvitse enää sulkea viimeistään puoli tuntia anniskeluajan päättymisen jälkeen.
  • Lähde: Valvira