Nuorten MM-kultamitalistin ura päättyi loukkaantumiseen

KalPan puolustaja Eetu Sopanen joutuu lopettamaan uransa. Vakava vamma on estänyt pelaamisen marraskuusta 2016 saakka. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

KalPan puolustaja Eetu Sopasen, 21, joutuu lopettamaan jääkiekkoilijan uransa.

Sopanen sai marraskuussa 2016 pelatussa Liiga-ottelussa SaiPaa vastaan vakavan aivotärähdyksen, joka on pitänyt nuoren puolustajan sivussa tähän asti. Selväksi on käynyt, että uran jatkaminen ei ole enää mahdollista. Sopanen kaatui loukkaantumiseensa johtaneessa tilanteessa pää edellä päin joukkuetoveriaan.

– Nyt voisi jo todeta, että pitää käydä todella syvissä vesissä ponnistaakseen ylöspäin. Käänsimme kaikki mahdolliset kivet ja lukuisista yrityksistä huolimatta oli täysin mahdotonta jatkaa ammattilaiskiekkoilijan uraa, Sopanen kertoo KalPan verkkosivuilla julkaistussa laajassa jutussa.

Sopasen kokema epäonninen vamma vaikuttaa laajalti myös jokapäiväiseen elämään.

– Tämä on ollut ihan päivittäisellä tasolla kamppailemista ja selviämistä.

Kuntouttamisprosessi on ollut pitkä ja se alkoi välittömästi vamman laadun selviämisen myötä ja se jatkuu edelleen.

–Yli vuosi on jo taisteltu ja tämä oli ainoa jäljellä ollut ratkaisu, Sopanen harmittelee.

Tulevaisuus näyttää nuorukaisen kohdalla kuitenkin valoisammalta, vaikka päävammasta kuntoutuminen asettaa omat rajoitteensa.

– Alamme yhdessä hoitavien tahojen kanssa selvittää erilaisia jatkokoulutusmahdollisuuksia. Vamma ei tällä hetkellä kuitenkaan anna mahdollisuutta täysipäiväiseen opiskeluun, joten täytyy tarkasti miettiä, että mitä pystyn tekemään. Kova halu olisi kuitenkin tulevaisuudessa työskennellä vielä urheilun ja etenkin jääkiekon parissa.

Sopanen on Lahden Pelicansin kasvatti, ja ensimmäiset Liiga-ottelunsa Sopanen pelasi lahtelaisryhmän paidassa. .​​​​​​Sopasen kokema epäonninen vamma vaikuttaa laajalti myös jokapäiväiseen elämään.

– Haluan kiittää avovaimoani, koko perhettäni ja lähipiiriäni parhaan mahdollisen tukiverkon muodostamisesta ja kaikesta saamastani avusta ja tuesta. En pysty edes kuvittelemaan kuinka pahassa pulassa olisin vamman kanssa ilman heitä, erityisesti avovaimoani.

– Haluan kiittää myös suuresti koko KalPan organisaatiota ja olen kiitollinen saamastani tuesta ja avusta. Saamani tuki on ollut korvaamatonta ja erityisesti se, että minua ei ole missään vaiheessa jätetty yksin vammani kanssa. En pysty kuvittelemaan, että missään muualla seura hoitaisi ja huolehtisi pelaajasta yhtä hyvin kuin KalPassa, Sopanen sanoo.

Sopanen oli myös totuttu näkemään kaikissa ikäryhmien maajoukkueissa. 21-vuotias Sopanen oli voittamassa sekä alle 20-vuotiaiden MM-kultaa vuonna 2016 että alle 16-vuotiaiden olympiakultaa historian ensimmäisissä nuorten talviolympialaisissa vuonna 2012. KalPaan Sopanen saapui keväällä 2016 ja Liiga-pelejä KalPa-paidassa hänelle kertyi yhteensä 10 kappaletta sekä seitsemän CHL-ottelua.