Nuoret tulevaisuuden tähdet Hämeenlinnassa

Ritari-areenan lounasravintolassa törmää tällä viikolla nälkäisiin nuoriin miehiin – sanan kaikissa mahdollisissa merkityksissä. Hämeenlinna toimii näyttämönä alle 18-vuotiaiden viiden maan turnaukselle.

Kun USA:n U18-joukkue ilmestyy lounaslinjastolle, henkilökunta ei pääse levähtämään. Annoskoot ovat samanlaisia kuin nuorten miesten tavoiteet: isoja.

NHL siintää nuorten miesten ajatuksissa, siksi Rinkelinmäellä on paikalla runsaasti kykyjenetsijöitä. Hallipuheiden mukaan scouttien sanotaan seuraavan nuorten lupausten jokaista askeltakin.

No, se on vain sanonta. 

Seuranta on toki tarkkaa, mutta se rajoittuu otteluihin. Harjoituksissa katsomo on lähes tyhjä, ja vaikka nuoret amerikkalaispelaajat lounastavat jäähallilla, kukaan ei ole tarkkailemassa, millä tarkkuudella nuoret jenkkipelaajat noudattavat "lautasmallia", osaavatko he käyttää veistä ja haarukkaa tai muistavatko pelaajat ottaa pipon tai lippiksen päästä ruokaillessaan.

Muistavatko? 

Kyllä, jos yhtä takakenossa röhnöttävää pipopäätä ei lasketa.

Hämeenlinnassa pelaavat USA:n ja Suomen lisäksi Ruotsi, Tshekki ja Sveitsi.

Alppimaan nuoret toivot venyivät USA:ta vastaan jatkoajalle ja ottivat lopulta yllätysvoiton pitkäksi venyneessä rankkarikisassa. Kaiken kaikkiaan nähtiin peräti 26 yritystä, joista vain kolme tuotti tulosta. Lopulta David Aebischer sai nimiinsä voittomaalin.

Kykyjenetsijöiden papereissa USA on turnauksen kiinnostavin joukkue. Ranking-listauksissa jenkeiltä on laskettu takuuvarmoiksi NHL-varauksiksi hyökkääjät Joel Farabee ja Yhdysvalloissa syntynyt ja juniorivuotensa pelannut  Oliver Wahlström – jonka sukunimi kirjoitetaan passista riippuen o:lla tai ö:llä.

Ruotsalaiset sukujuuret Team USA:n pelaajista on myös Mattias ja Adam Samuelssonilla. Yli kaksimetrinen Kjell Samuelsson kiskoi NHL:ssä lähes 1000 ottelua, Adamin isä Ulf Samuelsson pani vielä paremmaksi yli 1200 NHL-kamppailullaan. Myös pojat ovat pakkeja, pelityyliltään fyysisiä ja kooltaan sangen pitkäksi venähtäneitä.

Osa vuonna 2000 syntyneistä lupauksista on tämän viikon maaottelutauolla vanhempien ikäluokan mukana, yksi jopa Karjala-turnauksessa.

Ruotsin Rasmus Dahlin ei pelannut keskiviikkona Tshekkiä vastaan, mitä tarkoittanee sitä, että superlupaus nähtäneen tositoimissa sekä perjantaina Kanadaa että lauantaina Suomea vastaan.

Dahlin on tällä hetkellä rankattu koko ensi kesän draftin todennäköisimmäksi ykkösvaraukseksi ainakin neljän eri "toimiston" listoilla. Ruotsilta puuttuu Hämeenlinnasta myös toinen puolustajalupaus Adam Boqvist, joka on kaksikymppisten matkassa samalla lailla kuin Suomen "nollanollien" kärkihyökkääjät Rasmus Kupari ja Jesperi Kotkaniemi.

Suomi hävisi keskiviikkona turnauksen avausottelunsa. Tshekki voitti Jan Jenikin jatkoaikamaalilla 3–2. Pikkuleijonien maaleista vastasivat Ässien Otto Kivenmäki (Pekka Suhonen, Lassi Thomson) ja Tapparan Jonatan Tanus.

Suomen U18-joukkueen loput pelit Hämeenlinnassa:
Torstaina 9.11. klo 19 Suomi–Sveitsi
Lauantaina 11.11. klo 14 Suomi–USA
Sunnuntaina 12.11. klo 14 Suomi–Ruotsi