Nizzan aurinkorannoilta löytyi tie liigakaukaloon

Janne Kumpulaisen vikkelyys laidalla on ollut myrkkyä liigapuolustajillekin. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

 

Jukurit tuntuu pelastaneen jo puolikkaalla liigakaudellaan usean jääkiekkoilijan uran.

Puolustaja Miika Koivisto, 26, luovi Jukurien kautta Leijoniin, vaikkei ollut koskaan pelannut ensimmäistäkään juniorimaaottelua.

Janne Kumpulainen, 25, pelasi poikien ikäluokissa peräti 55 maaottelua ja juniori-ikäisenä yhteensä 76, mutta liigasopimuksen tarjosi vasta Risto Dufva ja Jukurit.

"No, eipä ole ihan joka poika tällaista reittiä kiertänyt."

 

- Kukaan valmentaja ei uskonut, että Kumpulaisesta tulisi liigapelaajaa. Ja meillä Janne pelaa ylivoimaa, hykerteli Dufva syksyllä Jukurien vauhdikkaimman lennon aikana.

Jyväskyläläinen 174-senttinen laitahyökkääjä Kumpulainen ehti kiekkoilla neljä kautta sitten yhden talven Ranskan Rivieralla paikallista kakkosliigaa Nizzan joukkueessa. Suomessa oli ollut tarjolla vain koeaikoja Mestiksen joukkueissa.

- Nizzassa pääsi kyllä joka ilta harjoittelemaan, ja me ulkomaalaiset aamuisinkin, mutta pelejä ei ollut kuin kerran viikossa lauantaisin. Sillä tahdilla ei kehitytä. No, eipä ole ihan joka poika tällaista reittiä kiertänyt. Liiga oli kyllä aina tavoitteenani, Kumpulainen toteaa.

Dufva tunsi Kumpulaisen juniorivuosilta Jyväskylästä. B-junioreissa Kumpulainen nakutteli tehopisteen ottelutahtia. Tahti jopa parani Nizzan vuoden jälkeen KeuPan joukkueessa Suomi-sarjassa. Dufvan vakuutti Kumpulaisen vikkelyys viime kaudella SaPKossa, kun Mestiksen runkosarjan 50 ottelussa kertyi 15+31 tehopistettä.

- Olin kolmessa nuorimmassa maajoukkueikäluokassa mukana kaikki mahdolliset tapahtumat. Kakskymppisissä kutsut vähenivät, kun luistelunopeuden lisäksi olisi tarvinnut jo enemmän voimaakin, Kumpulainen kuvailee.

- Olihan siinä mietittävää syksyllä, kun edessä oli uusi sarjataso. Heti harjoituspeleissä kuitenkin näin, että liike piisaa näitäkin vastustajia vastaan.

Lopun voi sanoa olevan historiaa. Puolikkaan kauden eli 30 ottelun saldo on 4+7 tehopistettä. Maaleista yksi on ylivoimaosuma ja kaksi voittomaalia. Vakuuttavin lukema on plusmiinuksen yhteenveto 12-7. Jukurien hyökkääjistä vain Miika Roine yltää Kumpulaisen rinnalle +5:een.

- Se on hyvä lukema, eikä valehtele, Kumpulainen kuittaa.

Jukurit käytti Kumpulaisen sopimuksen optiokauden ensi kaudesta marraskuussa.

Palokan Kiekossa jääkiekkoilun aloittanut Kumpulainen vietti joulua Jyväskylässä. Pihtiputaan mummolan joulujäät eivät enää kuulu ohjelmaan.

- Nyt voin keskittyä kolmatta kautta täysin kiekkoiluun. Vasta viime vuosi SaPKossa oli ensimmäinen sellainen talvi Suomessa. Jyväskylässä Akatemian aikaan olin puhelinmyyjänä ja KeuPan kausilla auttelin isäni sähköalan firmassa.

Eli Jukurien pukukopin pimentyessä osaat vetää piuhat uudelleen yhteen?

- Siihen hommaan en ryhdy, en edes kotioloissa!