Nikita Gusev loistaa nyt olympiajäällä

Nyt kulkee! Venäläiset ovat päässeet tuulettamaan maaleja tiheään tahtiin. Tässä taputeltavana Nikita Gusev. Kuva: Larry W. Smith/All Over Press.

Venäläiskiekkoilijat joutuvat esiintyvät Pyeongchangissa olympialipun alla, mutta maatunnuksien ja kansallishymnin kieltäminen ei ole vienyt pelaajien isänmaallisuutta.

Päinvastoin.

OAR:n nimellä pelaava joukkue on vaikuttanut erittäin yhtenäiseltä ja vahvalta olympiaurakan aloittaneen Slovakia-konttaamisen jälkeen.

Niinpä keskiviikon puolivälierä oli venäläisille pelkkä suupala.

Norja murentui heti avauserässä ja kaatui lopulta 6–1 (3–0, 2–1, 1–0).

Näin Olegs Znaroksin johtama joukkue eteni olympiakisojen välieriin kahdentoista vuoden tauon jälkeen. Torinostakaan ei herunut mitalia. Venäjä hävisi välierän Suomelle 0–4 ja pronssiottelun Tshekille 0–3.

Sen jälkeen tuli kaksi erittäin karvasta olympiakokemusta.

Kanada tyrmäsi Venäjän Vancouverin (2010) puolivälierässä totaalisesti 7–3 ja Suomi teki saman tempun Sotshissa (2014) lukemin 3–1.

Tämä oli valtava shokki olympiakultaa himoinneelle olympiaisännälle.

Leijonien silloinen päävalmentaja Erkka Westerlund muistaa elävästi, kuinka Venäjää luotsannut Zinetula Biljaletdinov mestattiin elävältä.

Niinpä mitalinälkä on valtava, kun venäläiset hyökkäävät perjantaisessa välierässä Tshekin kimppuun.

KHL:ssä loistanut hyökkääjä Nikita Gusev on pystynyt siirtämään huippuvireensä olympiakaukaloon. Pietarin SKA:n laituri on tehtaillut jo 1+6=7 pistettä ja noussut olympiapörssin kakkoseksi heti Eeli Tolvasen jälkeen.

Gusev ampui OAR:n voitto-osuman Norjan verkkoon ja järjesti lisukkeeksi kaksi maalia.

Gusev pelaa samassa ketjussa sentterilegenda Pavel Datsjukin ja Moskovan TsSKA:n 20-vuotiaan huippulupauksen Kirill Kaprizovin kanssa.

Vegas Golden Knightsin NHL-joukkue on yrittänyt houkutella Gusevia kovasti Pohjois-Amerikkaan, mutta laituri on viitannut kintaalla tarjouksille. Hän teki kesällä kahden vuoden jatkosopimuksen SKA:n kanssa.

Molemmat ovat saaneet mitä halusivatkin: SKA hallitsee KHL:ää ja Gusev takoo pisteitä hurjaa tahtia. Gusev on KHL:n pörssissä kakkosena heti joukkuekaveri Ilja Kovaltshukin jälkeen.