NHL:ään lähtevä Georgijev: "Voisin kehua TPS:ää ja Turkua tunteja"

Aleksandar Georgijev nousi Turussa luottopelaajaksi kolmen vuoden aikana. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto
Aleksandar Georgijev nousi Turussa luottopelaajaksi kolmen vuoden aikana. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto

TPS:ssä kolme kautta pelannut venäläisbulgarialainen maalivahti Aleksandar Georgijev solmi kolmivuotisen NHL-tulokassopimuksen New York Rangersin kanssa. Rangers tarjosi varaamattomalle Georgijeville sopimusta hyvin sujuneen tulokasleirin jälkeen.

Turusta tavoitettu Georgijev oli luonnollisestikin innoissaan sopimuksestaan.

- Aivan uskomaton fiilis. Kun kuulin että saan sopimuksen Rangersiin, en meinannut uskoa sitä pariin päivään.

Georgijev kutsuttiin Rangersin tulokasleirille vapaana agenttina, koska häntä ei varattu juhannuksen varaustilaisuudessa.

- Se oli todella hieno kokemus. Leiri kesti vain viisi päivää, mutta sinä aikana riitti tapahtumia. Meillä oli paljon harjoituksia sekä jäällä että sen ulkopuolella, minkä lisäksi oli luentoja pelin eri osa-alueista.

Tulokasleirin kaltaisten tapahtumien luulisi keskittyvän jäällä tapahtuviin asioihin, mutta pelaajista pidetään huolta kokonaisvaltaisesti.

- Siellä oli muun muassa lääkäri, joka luennoi ravinnosta ja toinen, joka kertoi nukkumisesta ja oli työskennellyt 20 vuotta MLB:ssä. Meille opetettiin muun muassa kuinka syödä ja nukkua oikein, miten puhua medialle ja mitä voi kirjoittaa Twitteriin. Kaikin puolin hieno kokemus.

- Meillä oli myös muutama jääharjoitus. Kaukalossa oli todella paljon taitoa, Rangersin organisaatiossa on paljon lahjakkaita pelaajia.

Sopimusta hiottiin kaksi viikkoa

Rangersin halukkuudesta solmia Georgijeville sopimus tuli puhetta vasta myöhäisessä vaiheessa.

- Leirin loputtua jokaisella pelaajalla oli tapaaminen Rangersin väen kanssa. Minun vuoroni oli vasta juuri ennen kuin piti lähteä lentokentälle, joten tapaaminen oli todella lyhyt. He vain kertoivat, että olisivat kiinnostuneita tarjoamaan sopimusta, ja jatkaisimme siitä puhumista kun olen Euroopassa. Sitä sitten hioimme nämä leirin jälkeiset kaksi viikkoa, Georgijev kertaa.

Rangersin organisaation itseoikeutettu ykkösvahti on ruotsalaislegenda Henrik Lundqvist, ja kakkosvahdin paikkaa pitää oletusarvoisesti hallussaan tšekkivahti Ondrej Pavelec. Sen jälkeen onkin hiljaisempaa, ja Georgijev saaneekin mahdollisuuden aloittaa AHL:n ykkösvahtina.

- Ehdottomasti lähden siitä, että AHL:n ykkösvahdin paikka on se, miksi olen siellä, ja uskon että seurakin ajattelee niin, ja siitä myös puhuimme neuvotteluiden aikana. Se on todella hyvä tilanne pelata ja odottaa mahdollisuutta NHL:ssä.

Rangersin fanit katsoivat Georgijevin sopimuksen myötä heti tulevaisuuteen ja visioivat seuran tulevaisuuden maalivahtikaksikoksi Igor Šestjorkinia ja Georgijevia. Miltä kokovenäläinen vahtikaksikko kuulostaisi?

- Se olisi ehdottomasti kiinnostavaa, ja monet venäläiset kannattaisivat Rangersia siinä tapauksessa. On mahdollista että se tapahtuu, ja olisihan se huikeaa - kuten nyt on tapahtunut Nashvillessä suomalaisen maalivahtikaksikon myötä. Tietenkin Henrik Lundqvistilla on vielä muutama vuosi jäljellä, joten siihen on vielä pitkä matka.

Kiitokset Fredrik Norrenalle

Georgijev saapui Suomeen 18-vuotiaana TPS:n maalivahtivalmentaja Fredrik Norrenan kutsumana. Venäläispelaajalle harvinainen liike toi lopulta toivotun lopputuloksen.

- Oli ehdottomasti oikea päätös siirtyä Suomeen. Olen erittäin kiitollinen Fredrik Norrenalle siitä, että kutsui minut tänne. Opin häneltä paljon, enkä olisi halunnut olla näitä kolmea vuotta missään muualla kuin Turussa.

Norrenan lisäksi myös muu TPS:n organiaatio saa Georgijevilta varauksettomat kehut.

- Koko organisaatio on aivan mahtava. Näin sen kehittyvän näiden kolmen vuoden aikana yhdestä liigan heikoimmasta joukkueesta yhdeksi parhaista, missä se ansaitsee ollakin. Seura toimii kokonaisuutena ammattimaisesti aina median ja fanien käsittelystä lähtien.

- Myös fanit ja itse kaupunki ovat todella hienoja, voisin kehua TPS:ää ja Turkua tunteja. Todella mahtava paikka asua ja pelata.

Georgijev on yksi harvoja venäläisjunioreita Länsi-Euroopassa. Suosittelisiko hän omaa polkuaan muille?

- Se on mielenkiintoinen kysymys, siihen liittyy niin monia asioita. Venäläiset tarvitsevat viisumin, eikä monikaan puhu englantia, suomea tai muuta kieltä. Mutta Suomen järjestelmä on todella toimiva. Seurat luottavat nuoriin pelaajiin, jotka ovat todistaneet tasonsa junioreissa tai Mestiksessä. Se on toimiva kehityspolku, ja oli ehdottomasti ainakin minulle.

Tulevan kauden tavoitteista kysyttäessä Georgijev on melko vaitonainen.

- Lähden tietenkin siitä, että minusta tulee AHL:ssä aloittava maalivahti. Sen jälkeen minun on vain näytettävä parasta osaamistani. Minulla on ensi kaudeksi todella korkeat tavoitteet, mutta pidän ne nyt toistaiseksi omana salaisuutenani, Georgijev naurahtaa.