Näkökulma: Suomalaismenestys CHL:ssä heikentynyt koko ajan

Miten tässä näin kävi? Vain kaksi viidestä suomalaisjoukkueesta pääsi CHL:ssä pudotuspeleihin. Ovatko suomalaisseurat pudonneet muiden eurooppalaisten kyydistä? Siltä näyttää.

Champions Hockey Leaguen kaudet eivät ole täysin vertailukelpoisia, mutta neljännesvälieriin pääsyt ovat. CHL:ssä on nyt menossa neljäs kausi. Ensimmäisellä kaudella suomalaisista joukkueista seitsemän oli neljännesvälierissä. Seuraavalla oli viisi, viime kaudella enää neljä ja nyt siis vain kaksi. Tätä voi sanoa vain menestyksen huonontumiseksi.

Joukkuemäärät tosin ovat pudonneet, joten ensimmäisen kauden määrään ei olisi edes teoreettisesti voinut päästä. Mutta myös prosentit ovat pudonneet. Kolmella ensimmäisellä kaudella mukana oli kahdeksan liigajoukkuetta. Huonoimmillaan näistä pääsi puolet neljännesvälieriin. Nyt prosentti oli enää 40.

CHL:n luonne on selvästi muuttunut. Kun kolmella ensimmäisellä kaudella voisi vaikka sanoa joukkueiden päässeen mukaan ilmoittautumismenettelyllä, niin nyt olivat mukana vain parhaat. Ässät ei ollut mukana mestaruuskautensa jälkeen, mutta muuten mitalijoukkueet ovat pelanneet seuraavan kauden europelejä. Vaikka HIFK ja TPS ovat välillä olleet mukana vain perustajaseuran roolinsa myötä, niin huippuseuroja ne ovat olleet huonoina hetkinäänkin. Niille on ollut helppo ja hauska irvailla, mutta niiden taustapohjaa kukaan ei voi kiistää.

Laatu voi korvata määrän, mutta ei laadussakaan ole kauheasti hurraamista ollut. Edellisen kolmen kauden aikana vain kaksi suomalaisjoukkuetta on päässyt välieriin asti. Kärpät on kahdesti ollut niissä. Ensin se hävisi Frölundalle ja pudotti seuraavana vuonna Lukon. Vain kaksi seuraa välierissä. Suomen tasoon, joko oikeaan tai kuviteltuun, nähden se on vähän. Kärppien finaalipaikka ja loppuottelutappio vain maalilla Frölundalle olivat tietysti hienoja asioita, mutta ruotsalaisilla seuroilla on ollut neljä finaalipaikkaa ja kaikki kolme mestaruutta. Mielellään maajoukkueita vertaillaan Ruotsiin, mutta seurajoukkueiden kohdalla on aika yksipuolista.

Viime kaudella neljä joukkuetta pääsi neljännesvälieriin, mutta yksikään ei edennyt niistä eteenpäin. Siis kahdeksan parhaan joukossa ei ollut yhtään suomalaisseuraa. Mutta puolivälierissä oli kolme ruotsalaista ja sveitsiläistä sekä kaksi tšekkiläistä. Ruotsalaisille ja tšekeille ei ole naureskeltu koskaan, ja sveitsiläisten kohdalla se loppui viimeistään silloin, kun Zürich voitti edellisen CHL:n finaaleissa Metallurg Magnitogorskin ja päälle vielä Victoria Cupissa Chicago Blackhawksin. Nyt on puhuttu siitä, miten HIFK ja TPS saattoivat hävitä saksalaiselle ja brittiläiselle seuralle. Ehkä olisi parempi reilusti tunnustaa Red Bull Münchenin ja Nottingham Pathersin olevan hyviä seuroja. Varmaan Saksan ja etenkin Britannian maajoukkueet eivät ole Suomen veroisia, mutta taitoa on myös löytää hyviä kanadalaisia ja peluuttaa näitä hyvin.

Ainakin CHL-menestyksen perusteella joko Suomessa on otettu taka-askeleita tai muualla Euroopassa on menty eteenpäin. Luultavasti on tapahtunut molempia. Syyt olisi kunnolla selvitettävä.

Aika paljon lepää nyt Tapparan ja JYPin varassa. Jos kumpikaan ei pääse eteenpäin ja sveitsiläiset tai tšekit menestyvät, niin ensi kaudella mukaan voi päästä nykyisen viiden sijasta vain neljä joukkuetta. Tietenkin Tappara ja JYP voivat kohdata finaalissa, ja silloin voidaan vain ihmetellä HIFK:n ja TPS:n kovia lohkoja sekä KalPan hirveää heikentymistä. Mutta ensin pitäisi voittaa Frölunda ja kaikki muut. Helpommin sanottu kuin tehty.

Taulukko suomalaisjoukkueista

2015 2016 2017 2018

Blues - pv. - -

HIFK pv. 1. nv. lohko

JYP nv. 1. nv. jatkaa

KalPa lohko lohko nv. lohko

Kärpät ve. finaali 1. -

Lukko pv. ve 1. -

SaiPa pv. - nv. -

Tappara nv. nv. 1. jatkaa

TPS nv. pv. 1. lohko

Taulukossa: 1.=ensimmäinen kierros, nv.=neljännesvälierä, pv.=puolivälierä, ve.=välierä.