Näkökulma: Some kaivoi Tyrväiselle tuomion

Viime kesän Tampere Cupissa Juhani Tyrväinen jäi polvitaklauksen jälkeen varotoimena huilamaan. Hieroja Mikko Eloranta seuraa peliä screeniltä. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

HIFK:n Juhani Tyrväisestä taisi tulla SM-liigan 43-vuotiaan historian ensimmäinen pelaaja, jonka pelikiellon on langettanut sosiaalinen media.

Virallisen päätöksen kuuden pelin pannasta teki toki Liigan kurinpitodelegaatio, mutta todellinen tuomio tuli twitterissä.

Some-kansan karttuinen käsi nousi lyömäasentoon jo paljon ennen kuin Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi käytti oikeuttaan viedä törttöily jatkokäsittelyyn, vaikka teko meni ohi otteluvalvojan silmien tai hän ei katsonut tekoa jatkokäsittelyn arvoiseksi.

Tyrväisen teko levisi twitter-yleisön tietoisuuteen alajärveläisen Viljamin jakaman ruutukaappauksen perusteella. 

Viljamilla oli lauantai-iltana 42 twitter-seuraajaa, tätä kirjoitettaessa heitä on "jo" 52. Laajempaan tietoisuuteen hästägien avulla: aihesanojen Kärpät, HIFK ja Liiga ansiosta muutaman sekunnin mittaista videota on katsottu jo 48 000 kertaa.

*  *  *
Itse törmäsin Viljamin tarkkuuden ansiosta levinneeseen GIF-tiedostoon tuoreeltaan heti pelipäivän iltana.

Ensireaktio oli olkapäiden kohautus: Eihän tuossa tempussa ole mitään ihmeellistä... tuota se lätkä on... joka pelissä yritetään vahingoittaa ja satuttaa. Ja sivumennen todettuna: aika usein myös juniorijoukkueiden treeneissä.

Voi olla, että kolmannen kuumepäivän iltana jo vähän väsytti, mutta onneksi seuraava ajatus oli jo virkeämpi: Jos noin miettii, on joko aika kyyninen tai turtunut jääkiekkoon pesiytyneeseen väärin pelaamisen traditioon.

Samoihin aikoihin heräsi some-kansa.

Sunnuntaiaamuna oli Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Sinuhe Wallinheimon vuoro ärähtää, jyrähtää ja murahtaa.

*  *  *

Kuuden ottelun pelikielto pitää Tyrväisen sivussa HIFK:n peleistä runkosarjan lopun lisäksi kolmesta ensimmäisestä playoff-ottelusta.

Kurinpitodelegaation mukaan Tyrväinen vaaransi tarkoituksellisesti vastustajaa. Päätöksen mukaan Tyrväisen isku vastustajan polveen on törkeä, eikä kuulu millään tavoin jääkiekkoon. Jatkoperustelukin alleviivasi teon vakavuuutta "aiheutuu erittäin merkittävä vakavan loukkaantumisen riski".

Sinänsä perustelut ja tuomion pituus ovat kyllä loogisia, ”linjassa”, niin kuin lätkäjargon kuuluu.

Kristian Vesalaisen polvesta huolestuneille toki voi todeta, että jääkiekkoilijan polvi ei  ole yhtään sen arempi ihmisen osa kuin pää tai niska, jota komposiitilla usein myös ruhjotaan.

*  *  *

No, määräytyikö pelikiellon pituuskin sometuomioistuimen äänestystuloksella?

Ei tietenkään, ehkä, tai ei ainakaan virallisesti.

Kuuden ottelun pelikielto myötäilee toki melko tarkkaan niitä keskiarvoja, joita omassa somekuplassani veikkailtiin pannan pituudeksi.

Kuvaavaa oli, että asteikko oli tässäkin tapauksessa "nollasta sataan". 

Osa taklausta kommentoineista oli kuin minä kuumehorinoissani: eli ei olisi antanut Tyrväiselle itse ottelussa tuomitun 2+2-minuuttisen lisäksi mitään muuta. Tällä linjalla oli velipoikaansa puolustamaan rientänyt Antti Tyrväinen, joka riepotteli verbaalisesti myös Wallinheimoa. Somessa tietysti näyteltiin sekin episodi.

Entä toinen äärilaita? Osa ärtyneistä olisi ollut passittamassa punapaitojen tehosentterin ikiroutaiseen Siperiaan – tai muuten vain määräämättömän pitkäksi ikiajaksi sivuun.

Ja juuri tuossa nähtiin somen heikkous ja voima – samaa tilannetta ja tekoa tulkitaan sen mukaan, kuka tekee ja minkä seuran väreissä. Ei sen mukaan, mitä on tehty.