Näkökulma: Mitä seuratiedotteiden jargon oikein tarkoittaakaan?

Espoossa pelaajauransa alkupotkut ottanut hyökkääjä Mikko Lehtonen ja HPK tiedottivat tänään pelaajasopimuksen purkamisesta. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Kiekkopiireissä vitsaillaan toisinaan pilke silmäkulmassa siitä, mitä seurojen tiedotteisiin upotetut sanamuodot todellisuudessa tarkoittavat.

Hyvin yleisesti käytetty esimerkki on se, millä ilmauksella sopimuksien purkamisesta tiedotetaan.

Peruskaava on tämä:

Jos sopimus on purettu "hyvässä yhteisymmärryksessä, silloin tilanne on yleensä kaikista pahin. Eripuraa on joko peliajasta, roolista, rahasta – ja monesti kaikista niistä sekä vähän muustakin.

Osapuolet ovat suomeksi sanottuna rajummanpuoleisessa riidassa, kenties puhevälitkin ovat katkenneet. Niinpä sopimupaperista irti pääseminen on vaatinut kaikilta osapuolilta paljon. Ehkä sopua ole oikein saatu silloinkaan, mutta saatiinpa sentään sopimus purettua...

Entä mitä tarkoittaa, että sopimus on purettu "yhteisymmärryksessä"?

Se pitää sisällään ammattilaisurheilussa sangen klassisen tilanteen. Pelaajan toiveet ja joukkueen tarpeet eivät vain ole kohdanneet. Siksi kumpikin osapuoli on nöyrtynyt toteamaan, että tämä yhteistyö ei nyt tässä ajassa ja paikassa toimi.

Ja sitten on kolmas vaihtoehto, simppeli "sopimus on purettu"

Näissä tapauksissa ilmaus pitää ylensä parhaiten paikkansa. Eli on totta.

Ja sama vielä selkosuomella. Jos sopimus vain puretaan, silloin sanamuodoista mitään murheita eikä kenelläkään. Purettu on. Mitäpä sitä sen kummemmin selittelemään?

Kolmen eri sanamuodon väliset erot tulivat mieleen, kun HPK käytti tänään keskimmäistä vaihtoehtoa ja tiedotti, että "HPK ja Mikko Lehtonen ovat purkaneet pelaajasopimuksensa yhteisymmärryksessä".

Niin kuin yllä olen pyöritellyt, kaikissa tapauksissa teiden erkanemiseen ei liity suurta draamaa. Lehtosen lähtö Rinkelinmäeltä osuu tähän sarjaan.

Isokokoinen hyökkääjä on kiekkoillut NHL:ssä, KHL:ssä, Sveitsin liigassa sekä Ruotsin SHL:ssä. Viime kaudella Lehtonen edusti Kärppiä ja teki 56 ottelussa 25 (12+13) tehopistettä. Tällä kaudella Kerhossa rooli jäi vielä viime vuoden Oulun-aikaakin pienemmäksi.

Kolmekymppinen hyökkääjä kärvisteli välillä katsomossa. Aikanaan 1987 ikäluokan kirkkaimpiin lupauksiin kuulunut kookas laituri mahtui pelaavaan kokoonpanoon 33 ottelussa, saldoksi jäi 3+4 pistettä, ja peliaikaa lohkesi alle 14 minuuttia ottelua kohden.

Lehtosen osalta on helppo uskoa, että HPK:n toimitusjohtaja Antti Toivonen puhui totta seuransa tiedotteessa.

– Toivotamme Mikolle menestystä jatkossa ja kiitämme ammattimaisesti hoidetusta HPK-ajasta.