Näkökulma: Lukon ja Ässien kohtaaminen on sääli sinänsä

Lippukarttojen perusteella Ässien kannattajat näkyvät ja kuuluvat torstaina Äijänsuolla Lukon ja Ässien kohdatessa. Kuva: Juha Sinisalo

Olisi hienoa hehkuttaa Lukon ja Ässien lähes historiallista pudotuspelisarjaa. On yllättävää, että satakuntalaisseurojen keskinäinen pudotuspelihistoria on vain kolmen ottelun mittainen.

Toistaiseksi Lukko ei Ässiä ole pudotuspelivaiheessa voittamaan pystynyt. Ei koskaan.

Sinänsä on sääli, että Lukko ja Ässät ovat vastakkain jo pudotuspelien ensimmäisessä vaiheessa. Sarja voi hyvin olla ohi kahdessa pelissä, kuten se oli keväällä 1992.

Tunnetaso ei millään yllä lähellekään sitä, mitä väkevä paras seitsemästä -sarja voisi tarjota. Sekin on sääli, että raumalaisia ei oikein tuo jääkiekko tunnu kiinnostavan.

Lippukarttojen mukaan torstaisessa Rauman-pelissä nähdään melkoinen porilaisinvaasio, sillä jääkoneen päädyn istumapaikat ovat käyneet hyvin kaupaksi.

Ässien kannattajayhdistys Pataljoona on varannut vierasseisomakatsomon kokonaan, joten yksittäisellä seisomapaikkalipulla pääsee vain Lukon kannattajakatsomoon. No, viime peleissä siellä on tilaa ollutkin.

Lauantaisen runkosarjan päätöskierroksen yleisömäärät kertoivat paljon asetelmista ja asenteista. Ässät sai pelata lähes loppuunmyydylle kotihallilleen.

Äijänsuon kannattajakatsomossa oli omien laskujeni mukaan yhdeksällä Lukon paita päällä.

Erittäin huomionarvoista on, että joukkueet olivat ennen päätöskierrosta tasapisteissä! Sama tulos oli porilaisvinkkelistä onnistuminen, raumalaisittain mahalasku.

Sosiaalisesta mediasta ja keskustelupalstoilta on voinut jo pitkään lukea, miten Lukon joukkue ei ansaitse kannustusta. Ehkä sitten niin.

Sekaisinhan joukkue ja sen peli selvästi ovat olleetkin. Raumalaisvinkkelistä ei ole realistista odottaa mitään muuta kuin Ässien ylikävelyä suoraan kahdessa ottelussa.

Raumalaisten loukkaantumistilanne on sääli. Chris VandeVelde, Ville Vahalahti ja Janne Niskala ovat pahoja lovia pelillisesti, mutta ehkä vielä enemmän joukkueen johtohahmoina.

Silti kaupungissa vellova ilmapiiri on suorastaan hämmentävä. Turhautuminen tilanteeseen on käsin kosketeltavissa.

Lukko julkaisi viikovaihteessa uusia kannattajatuotteita, joista ajankohtaisimpia ovat luonnollisesti tämän kevään pudotuspelejä varten painatetut ”Playoffs 2018” -pipot.

Kannattajien reaktiot sosiaalisessa mediassa olivat melkoisen ivallisia:

”Ostaako joku muka pleijaripipon kahden matsin tähden?”

”Kuka noita kehtaa päällensä pistää?”

”Laittakaa nyt jo alennusmyyntiin, niin joku voi jopa hairahtua ostamaan.”

Lukko pystyi parantamaan juhlakautensa mahalaskusta ja ottamaan paikan pudotuspeleistä, mutta harvassa ovat ne ihmiset, jotka siitä osaavat iloita.

Lukon viimekesäinen imagotutkimus antoi tuloksia, joiden pohjalta seura lähti kiillottamaan brändiään.

Nyt ollaan tilanteessa, jossa uskollisuuttaan kuolemaan saakka vannoneet kannattajat eivät jaksaneet kiinnostua runkosarjan lopun peleistä, sosiaalisen median ivatikarit lentelevät seuran markkinoinnin suuntaan ja valmentajakin penkittää pelaajia, jotta näitä alkaisi kiinnostaa.

Kaapo Kähkönen on Kiekkoareenan jutussa täysin oikeassa siinä, että kaikki alkaa nyt nollista.

Runkosarjan pisteputkilla tai kuntopuntareilla ei ole mitään merkitystä. Se ratkaisee, kumpi joukkueista pystyy raapimaan ensin toisesta kaksi voittoa.

Silti on hyvin vaikea nähdä, että vuosituhannen ensimmäisestä maakunnan sisäisestä pudotuspelisarjasta tulisi sähköinen ja säväyttävä spektaakkeli.

Ja se on sääli.