Näkökulma: Kärpät tai HIFK seuraava Tallinna-vastustaja

Paristakaan asiasta ei pidä lainkaan hämmästyä. Ensinnäkin Pelicans pelaa vielä kerran tai kaksi Tallinnassa ja toiseksi vastustaja silloin on Kärpät ja/tai HIFK. Jälkimmäinen riippuu siitä, kuinka monta ulkomaan peliä järjestetään.

Jatko riippuu puheenjohtaja Pentti Matikaisen korostamasta tutkimuksesta lahtelaisten kiekkokatsojien keskuudessa, mutta luultavasti ainakin yhdelle kerralle peukalo on ylöspäin. Kaksi lisäpeliä on isompi kysymys ja voi jo vaatia taukovuoden tai pari.

Vastustajista Kärpät voi tuntua oudolta, kun Oulu on kaukana Tallinnasta. Joukkueelle matka sinne ei ole sen ihmeellisempi kuin matka Lahteen, mutta kannattajien kohdalla väli on jo pitkä. Epäilemättä faneja Oulusta saataisiin liikkeelle, mutta päähuomio olisi varmasti etäkärpissä, joita on todella paljon.

HIFK olisi luonnollisesti ykkösvaihtoehto. Matka Helsingistä Tallinnaan on helppo, peruskannattajia on paljon ja joukkue on aina myynyt hyvin erikoistapahtumiin kuten ulkopeleihin. Luulisi, että Tondiraban hallikin täyttyisi.

Lahdessa on jo monta vuotta puhuttu ulkopelistä suurmäen montussa aivan Isku-Areenan vieressä, mutta Tallinnassa pelaamisessa on se etu, ettei kaukalon pystyttämisestä tarvitse maksaa. Tampereen Sorsapuiston ja Helsingin Kaisaniemen tapahtumat olivat hauskoja, mutta ne olivat myös kalliita, kun piti rakentaa niin kaukalo kuin katsomot. Olisihan Tallinnassakin laululava ja 100 000 katsojapaikkaa, mutta Tondiraba on edullinen ja käytännöllinen.

Kävi tuon ulkomailla pelaamisen kanssa miten tahansa, niin joka tapauksessa Pelicans on nousukiidossa. Lahti on ollut paikka, josta nousee paljon huippupelaajia, jotka pelaavat pääosan urastaan jossain muualla. Ennen nykyvuosia se on tullut tutuksi lähinnä konkursseista. Enää näin ei ole.

Resurssien mukaan liiga voidaan jakaa kolmeen osaan. Ykköskoriin kuuluvat HIFK, Kärpät, TPS sekä molemmat Tampereen joukkueet. Kakkosessa ovat JYP, KalPa, Lukko, Pelicans ja Ässät sekä kolmosessa kaikki loput eli HPK, Jukurit, KooKoo, SaiPa ja Sport. Onneksi resurssit eivät ratkaise kaikkea, vaan vuosittain sarjataulukko menee iloisesti sekaisin. Pitkässä juoksussa tilanteen pitäisi kuitenkin olla tuo.

Pelicansilla on monta vahvuutta. Kaupunki on sopivassa paikassa ja on ympäristöineen suuri. Halli on lähempänä kaupungin keskustaa kuin mikään muu nykyisistä liigahalleista. Pääomistajasta Pasi Nurmisesta tulee monelle ensimmäisenä mieleen lyhyt pinna ja erilaiset sattumukset, mutta todellisuudessa hän on suuri vahvuus. Juuri ”Nupen” kaltaisia jääkiekolle omistautuneita entisiä suurpelaajia Suomen jääkiekkoilu kaipaa. Nurminen on hankkinut Pelicansiin vaikuttavan määrän jääkiekko-osaamista aina Matikaisesta ja urheilujohtaja Janne ”Lelu” Laukkasesta lähtien.

Ville Niemisestä on huhuttu ensi kauden päävalmentajaksi niin paljon, että huhujen on pakko olla totta. Ville kuuluu juuri näihin kiekkoilulle omistautuneisiin entisiin NHL-pelaajiin, joilla arvot ovat kohdallaan. Vielä tosin on näkemättä, miten hyvin hän sopii liigatason päävalmentajaksi.

Pelicansin vahvuus ei rajoitu vain Isku-Areenan sisälle. Halli on niin hyvässä paikassa, että sen päädystä on tullut suosittu lounasravintola. Tästä karttuvaa osaamista seura aikoo käyttää myös muualla. Avaus golfkentän ravintolaan on vasta alku. Jos suunnitelmat onnistuvat, niin budjettiin tulee mittava lisäys.

Pelaaminen Tallinnassa ei ole vain mitään irtopisteiden hakemista tai erikoisuus, vaan heijastuma siitä, miten hyvä Pelicans on ja miten hyväksi se voi kehittyä.