Näkökulma: Heiskasesta tulossa paras suomalainen NHL-puolustaja

Kuinka usein Miro Heiskanen sitten nähdään Suomen maajoukkueessa? Se riippuu monesta asiasta kuten hänen ja Dallas Starsin kehityksestä. NHL:n osallistumisesta seuraavaan miesten olympiajääkiekkoon kukaan ei vielä tiedä mitään.

Heiskasesta voi tulla kaikkien aikojen paras suomalainen NHL-puolustaja. Enteet siihen ainakin ovat hyvät. Voi olla, että Stars sai viime kesän varaustilaisuudessa todellisen kultakimpaleen. Hän on jo nyt vasta 18-vuotiaana jääkiekkoilijana harvinaisen hyvin kehittynyt. Heiskanen on tunnettu hienoista nousuistaan ja todella tarkoista laukauksistaan. Tehoista saa huomiota, jonka taakse usein jää hyvä puolustuspelaaminen, jota hän itse korostaa.

Mutta hyvät enteet ovat vasta alku. Ensi kaudesta lähtien hän on Teksasissa joko Starsin NHL-joukkueessa tai seuran farmijoukkueessa Austinissa pelaavassa Texas Starsissa. Silloin nähdään, miten hyvin hän sopeutuu kapeaan kaukaloon ja nopeaan pelityylin. Itse hän uskoo sopeutuvansa hyvin, mutta se on ensin koettava.

On selvää, että Starsin odotukset ovat korkealla. Eihän se muuten olisi käyttänyt suomalaispuolustajaan ensimmäistä varausvuoroaan. Sen suunnitelmiin kuuluu saada Heiskasesta muutaman seuraavan vuoden aikana ykkösparinsa puolustaja. Enteet ovat hyvät, mutta ei olisi ensimmäinen kerta, kun NHL:n korkea varaus osoittautuukin flopiksi.

Jos Heiskanen nousee tähtipuolustajien joukkoon, niin viimeinen askel on pitkä ura. Vasta sen jälkeen Jyrki Lumme, Teppo Numminen, Risto Siltanen, Kimmo Timonen ja kumppanit on ohitettu. Siihen on pitkä matka ja se vie vuosia, ja ura voi päättyä vaikka vain yhteen tapahtumaan.

Monia Heiskasen ominaisuuksia on kehuttu. Kaikkien niiden hyödyntämiseen tarvitaan vielä oikea henkinen asenne. Siinä hän on vahvoilla. Kaikki tuntuu olevan aivan luonnollista. Hän ei pysähdy miettimään, miksi kaikki tapahtuu, vaan vain tekee sen. Takana on varmasti paljon työtä, mutta kaiken tekemisen vaivattomuus ja itsestäänselvyys on tulevan mestarin merkki.

* * *

Entä ne kansainväliset pelaamiset? Maajoukkueen manageri Jere Lehtinen pelasi 14 kautta Dallas Starsissa ja hänen aikanaan Stars oli huippujoukkue voittaen kerran Stanley Cupin. NHL-logiikan mukaan siitä on nyt tulossa samankaltainen.

Stars on jo nyt pudotuspeliviivan yläpuolella ja sen on arveltu olevan parhaimmillaan parin kolmen vuoden päästä. Joukkueen hyökkääjien Tyler Seguin, Alexander Radulov ja Jamie Benn kärjessä sekä maalivahtien Ben Bishopin ja Kari Lehtosen on katsottu jo nyt olevan vahvan Stanley Cup -haasteen tasolla, mutta puolustus ei ole sitä. Miro Heiskanen?

Vaikka Lehtinen yhdistyy voimakkaasti maajoukkueeseen, niin koko Dallas-uransa aikana hän pelasi vain kerran MM-kisoissa. Yleensä hän oli niiden aikana töissä, tai sitten kärsi kolhuista. Jos kaikki menee Heiskasen kannalta hyvin, niin hänkin on töissä MM-kisojen aikana.

* * *

Sen sijaan Lehtinen pelasi Dallasin aikana neljä kertaa olympialaisissa ja kahdesti World Cupissa. Jos ja kun World Cupista nyt tulee säännöllinen, niin Heiskasen osallistumiselle ei ole esteitä. Hänet valitaan joukkueeseen, jos on terve ja täyttää valintakriteerit.

Sen sijaan olympialaisten NHL-tulevaisuus on täysin auki. Seurat eivät pidä olympiaosallistumisesta monestakin syystä. Ensinnäkin se vie parhaita peliaikoja, kun kilpailijoista niin amerikkalaisen jalkapallon NFL ja baseballin MLB ovat tauolla. Toiseksi ratkaisupelaajat voivat loukkaantua kisoissa tai ainakin väsyvät. Kun valinnat kohdistuvat eri tavalla eri joukkueisiin, niin voimasuhteet muuttuvat. Olympiatauosta on seuroille paljon haittaa.

Kisoista oli alkuaan paljon plussaa ja niistä voi olla hyötyä myös jatkossa. Vuonna 2022 talvikisat ovat Pekingissä. Kiina on valtava ja kiinnostava markkina, jota Etelä-Korea ei ole. Vuoden 2026 kisojen järjestäjä päätetään ensi vuonna. Pohjois-Amerikka voisi olla NHL:lle aika hankala paikka, mutta entä jos kisat ovat Tukholmassa? Globen voisi kiinnostaa. NHL voi rauhassa odottaa tuota päätöstä.

Pelaajayhdistyksen NHLPA:n vahvimmat jäsenet olisivat halunneet pelata jo nyt, mutta suurelle enemmistölle nykytilanne sopii hyvin. Mutta parhaat ovat myös äänekkäimpiä, ja näiden mielipide painaa.

Työsopimus CBA solmittiin vuonna 2013 ja se on mallia 8+2. Selvästi NHL haluaisi korvata olympialaiset World Cupilla, mutta se ei ole yksin tässä maailmassa. On senkin mahdollisuus, että NHL ostaa pitkän työrauhan olympiatauolla.

Jos NHL palaa olympiataukoon, niin Miro Heiskasen kohdalla tilanne on sama kuin World Cupin kohdalla.

Mutta tuleeko hänestä kaikkien aikojen paras suomalainen NHL-puolustaja. Tässä kohdassa on monta epävarmuutta, mutta vastaus on: kyllä.