Naisleijonat jahtaa Raumalla maaotteluiden yleisöennätystä

Japanin joukkue harjoitteli Äijänsuolla maanantaina ennen Suomea. Osa pelaajista jäi seuraamaan myös tiistain avausottelun vastustajan harjoituksia. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Nelisen vuotta sitten naisten jääkiekkomaajoukkueen General Manager Arto Sieppi ja Rauman Lukko ry:n toiminnanjohtaja Jari Neuvonen söivät lounasta Äijänsuon jäähalliravintolassa.

– Sanoin silloin ”Jakkelle”, että pelataan maajoukkueturnaus täällä. Sen jälkeen on odotettu vain oikeaa ajankohtaa, Sieppi muistelee.

Se ajankohta on nyt.

Naisleijonat valmistautuu tällä viikolla Pyeongchangin talviolympialaisiin länsirannikolla pelattavassa Pre Olympic Cupissa. Viiden maan turnauksen pelejä pelataan myös Uudessakaupungissa ja Turussa, mutta pääpelipaikkakunta on Rauma.

– Ei se ollut minkään mielijohteen tuotos, että turnaus on Raumalla. Kun kierrämme kotimaassa pelaamassa, valikoimme paikkoja, joissa on kasvupotentiaalia, Sieppi sanoo.

Raumalta naiskiekon kasvupotentiaalia löytyy. Huippuolosuhteet, jääkiekkoa hengittävä kaupunki, vahva emoseura Lukko ja naisten joukkue liigassa, Sieppi luettelee.

Kun maajoukkueessa on nyt myös paikallisia tähtiä, Lukon laitilalaislähtöinen hyökkääjä Susanna Tapani ja euralaislähtöinen maalivahti Eveliina Suonpää, oli hyvä aika tuoda naisten maajoukkuekiekko ensimmäistä kertaa Raumalle.

Joulukuun turnaus olisi saattanut olla myös Japanissa.

– Japani olisi halunnut järjestää Nagano Memorial Cupin vuoden 1998 talviolympialaisten muistoturnauksena. He olisivat olleet valmiit maksamaan kaikki kulut muille maille, Sieppi paljastaa.

Ruotsi kuitenkin kieltäytyi, koska se oli jo ollut pelaamassa Aasian-kiertueella. Niinpä Japani tuli leireilemään Suomeen Vierumäelle ennen kuin saapui Raumalle.

Suomi avaa turnauksen Japania vastaan tiistaina. Lyhyt silmäys maanantain jääharjoituksiin sai Susanna Tapaninkin toteamaan, että Naisleijonat saa olla tarkkana pienikokoisen, mutta yllättävän hyvin liikkuneen ja syöttäneen joukkueen kanssa.

Sieppi hehkuttaa vuolaasti turnauksen tasoa. Koska talviolympialaiset häämöttävät helmikuussa, kaikki maat ovat mukana parhailla kokoonpanoillaan.

– Takaan, että yleisö tulee yllättymään pelin tasosta. Tänä päivänä pelaajat, joukkue ja vastustajat ovat aina vain urheilullisempia ja parempia. Suomi tulee liikkumaan tosi hätäisesti, siis positiivisessa mielessä.

Jääkiekkoliitto pystyy tarjoamaan yhteistyökumppanien tuella katsojille Rauman-otteluihin ilmaisen sisäänpääsyn. Rauman kaupunki taas lähti talkoisiin niin, että alakoululaisille jaetaan noin 3 000 tapahtumapassia, joilla lapsi ja hänen perheensä pääsee ilmaiseksi otteluun.

Suomen pelaajat vierailevat kouluilla keskiviikkona.

Varsinainen yleisöryntäys Äijänsuolle on siis odotettavissa torstain klasikko-otteluun Suomi–Ruotsi.

Maajoukkueen raumalainen lääkäri Karri Kirjasuo ehti jo unelmoida jopa naisten maajoukkueen yleisöennätyksen rikkomisesta.

Sieppi maalailee otteluista varsinkin nuorille ja lapsiperheille tarkoitettuja tapahtumia, joissa yhteisöllisyys, innostuminen ja hullaantuminen hiipisivät jopa parin vuoden takaisten alle 20-vuotiaiden MM-kotikisojen tyyliseksi.

– Ei ole kauhean montaa päivää, kun kiekko putoaa jäähän Etelä-Korean olympialaisissa. Tämän turnauksen jälkeen telkkarissa on toivottavasti monta tuttua tyttöä, Sieppi sanoo.

Lukon Eveliina Suonpää avaa Suomen maalilla tiistain ottelussa Japania vastaan. Suomen joukkueen muut maalivahdit ovat Noora Räty ja Meeri Räisänen. Kuva: Pekka Lehmuskallio

MM-kotikisojen lukemia tuskin rikotaan

 • Täsmällistä tietoa naisten jääkiekkomaajoukkueen yleisöennätyksestä ei löydy Jääkiekkokirjasta tai internetin syövereistä esimerkiksi Kansainvälisen Jääkiekkoliiton nettisivuilta.
 • Women's Hockey Net -sivustolta tosin selvää, että vuoden 1999 MM-kotikisoissa Suomen ottelua Kanadaa vastaan seurasi 4 601 katsojaa.
 • Se ei liene kuitenkaan Espoossa ja Vantaalla pelattujen kisojen paras yleisömäärä. Antero Mertaranta kuvaili Youtubestakin löytyvässä selostuksessaan, että 6 982-paikkainen Espoon Metro Areena oli lähes täynnä, kun Suomi juhli samoissa kisoissa MM-pronssia 8–2-voitolla Ruotsista.
 • 20 vuotta maajoukkueen taustoissa toiminut Arto Sieppi muistelee, että tuossa ottelussa katsojia olisi ollut jopa 6 000 kieppeillä.
 • Jos arvokisoja ei lasketa, yleisöennätys lienee vuoden 2005 maaottelusta Ruotsia vastaan. Tuolloin Oulussa Ruotsin 0–6-voittoa Naisleijonista todisti lähes 3 200 katsojaa.


Naisleijonien Pre Olympic Cupin ottelut:

 • Ti 12.12. klo 16 Japani–Suomi (Kivikylän Areena), klo 19 Saksa–Ruotsi (harjoitusjäähalli)
 • Ke 13.12. klo 16 Japani–Saksa (Kivikylän Areena), klo 19 Ruotsi–Venäjä (harjoitusjäähalli)
 • To 14.12. klo 18.30 Suomi–Ruotsi (Kivikylän Areena), klo 18.30 Venäjä–Saksa (harjoitusjäähalli)
 • Pe 15.12. klo 17 Saksa–Suomi (Uudenkaupungin jäähalli), klo 17 Venäjä–Japani (harjoitusjäähalli)
 • La 16.12. klo 14 Ruotsi–Japani (harjoitusjäähalli), klo 14 Suomi–Venäjä (Turku, Kupittaa)
 • Rauman otteluihin vapaa sisäänpääsy, Uudessakaupungissa lippu yli 12-vuotiailta 3 euroa ja Turussa 5 euroa. Rauman alakoululaisille jaettavalla tapahtumapassilla lapsi ja seuralaiset pääsevät kaikkiin otteluihin sisään ilmaiseksi.