Näin TPS aikoo kaataa SaiPan - Kallio sivussa ensimmäisestä ottelusta

TPS uskoo olevansa vahvoilla SaiPaa vastaan, jos puolustajat pystyvät ohittamaan SaiPa-karvauksen nopeilla siirroilla. Kuva: Europhoto/Jukka Rautio

TPS lähtee puolivälieräsarjaansa SaiPaa vastaan kiistattomana suosikkina, mutta runkosarjassa lappeenrantalaiset olivat niskan päällä. SaiPa vei runkosarjakohtaamiset nimiinsä voitoin 3–1.

TPS-päävalmentaja Kalle Kaskinen uskoo, että kahden luisteluvoimaisen joukkueen välisestä sarjasta tulee vauhdikas.

–SaiPa pelaa nykypäivän trendin mukaan nopeasti ja selkeästi. Se on sitoutunut, nopeajalkainen joukkue, jolla on kevytrakenteisia hyökkääjiä, Kaskinen analysoi.

TPS:n vastustaja selvisi vasta kohtalaisen myöhään lauantai-iltana. Pitkään näytti siltä, että Pelicans onnistuu pudottamaan SaiPan ensimmäisellä kierroksella, jolloin TPS olisi kohdannut Ässät. SaiPa nousi kuitenkin loppuhetkillä 0–2-tappioasemasta tasoihin ja jatkoajalla voittoon. Kaskinen ei anna painoarvoa sille, että vastustaja selvisi lähes viimeisellä mahdollisella hetkellä.

–Ensimmäisen kierroksen sarjojen alusta saakka pidimme potentiaalisia vastustajia silmällä. Sitäkään ei tosin tehty kovin tiheällä kammalla. Meillä oli SaiPasta jo ennestään paljon tietoa, jota vain vähän päivitettiin, Kaskinen kertoo.

–Jako on edelleen se, että 90-prosenttisesti keskitytään omaan pelaamiseen. Kymmenen prosenttia on sitä, miten pystymme estämään vastustajan parhaan pelin.

Eli mitä se käytännössä tarkoittaa?

–Nopeutta, selkeyttä ja hyvää paineen alla pelaamista. Haluamme päästä omasta päästä huolellisesti pois. Sen jälkeen pelaamme kiekkoa yksinkertaisesti syvään. SaiPalla on alla kolme kovaa peliä, joten haluamme pakottaa heidän puolustajansa töihin lyömällä kiekkoa kylmästi heidän selustaansa. Meillä on nopea ja taitava joukkue. Jos pelaamme enemmän heidän päässä kuin omassamme, niin hyvä tulee.

TPS-puolustaja Mark Fraser on yhtä mieltä siitä, että TPS:n täytyy osata liikuttaa kiekkoa omassa päässä. Kanadalaispuolustaja ei odota, että turkulaispakeille annetaan aikaa hukattavaksi.

–SaiPa tulee röyhkeästi päälle, karvaa kovaa eikä anna meille aikaa käynnistellä hyökkäyksiä hitaasti. Meillä on hyviä, fiksuja kiekollisia pakkeja. Meidän on puolustuspäässä saatava helppo, lyhyt syöttö omille.

–Kun saamme kiekon hyökkääjiemme lapaan, nopeutemme ja hyökkäysvoimamme tekee kyllä tehtävänsä. Olemme erittäin vaarallisia, kunhan vain pääsemme hyökkäysalueelle, Fraser puntaroi.

TPS:n joukkueen ainoa varma poissaolija pudotuspeleissä on pitkäaikaispotilas Elias Karvonen. Runkosarjan lopulla pelejä väliin jättänyt Fraser on pelikunnossa. Ensimmäisessä ottelussa on kuitenkin myös merkittävä poissaolo, sillä lähiviikot pientä vammaa potenut kapteeni Tomi Kallio ei pelaa tiistaina.

Kallio oli TPS:n mukana tiistain jääharjoituksissa ja harjoitteli ylivoimallakin, mikä kielii siitä, että TPS:n parhaan tehomiehen peluuttamista on harkittu vakavasti. Toisaalta Kallio jätti harjoitusten aikana myös suorituksia väliin, joten veteraani ei vaikuta olevan aivan sataprosenttisessa kunnossa.

Kaskisen mukaan kokoonpanotilanne on kuitenkin suuressa kuvassa hyvä.

–Kaikki pelaajat ovat valmiina. Jo pitkään olemme maiskutelleet kokoonpanoja. Sitä tehtiin jo ennen runkosarjan loppua, kun oli loukkaantumisia. Siksi viimeisissä peleissä olikin paljon kokeiluja. Kyllä kokoonpano on ihan hanskassa, Kaskinen lupaa.

Turkuhallista Kisapuistoon on matkaa lähes tasan 400 kilometriä, joten matkustaminen tuo sarjaan oman lisämausteensa. Kaskinen yrittää kääntää sen asetelman TPS:n eduksi.

–SaiPa on meitä tottuneempi matkustamaan, eli se on heille rutiinia. Meille taas pidemmät matkat ja kimpassa oleminen ovat harvinaisempaa herkkua. Nyt mekin pääsemme kunnolla pudotuspelimaailmaan, Kaskinen puntaroi.

Eli yrität sanoa, että matkustaminen on TPS:lle suorastaan hyvä asia?

–Ilman muuta. Sen perässähän tässä ollaan, että päästään reissuun!

TPS-leiriltä on turha kysyä, kuinka monta ottelua TPS tulee puolivälieräsarjassa voittamaan. Mutta kuinka monta peliä SaiPa vie?

–Toivottavasti ei ainuttakaan, naurahtaa puolustaja Fraser.

–Kaikki tietävät kuitenkin, että play-offit ovat taistelua. Aivan sama, onko kyseessä kevään ensimmäinen vai viimeinen vastustaja, helppoa tästä ei tule. Meillä on vahva luotto omaan peliimme, mutta olisi vihoviimeinen virhe olla antamatta SaiPalle sitä kunnioitusta, jonka he ansaitsevat.

TPS:n ja SaiPan kokoonpanot tiistaina

TPS:

10 Eric Perrin–81 Ilari Filppula–25 Teemu Väyrynen
52 Petrus Palmu–89 Oula Palve–18 Zach Budish
67 Jasper Lindsten–37 Patrik Virta–51 Markus Nurmi
84 Ilkka Pikkarainen–56 Hannu Kuru–48 Lauri Pajuniemi

7 Henrik Tallinder–49 Ilkka Heikkinen
4 Olli Juolevi–36 Elmeri Eronen
2 Mark Fraser–26 Lucas Ekeståhl Jonsson
20 Jani Forsström

34 Oskari Setänen
(32 Rasmus Tirronen)

SaiPa:

17 Ahti Oksanen–19 Cody Kunyk–10 Curtis Hamilton
72 Elmeri Kaksonen–8 Ville Koho–12 Kim Strömberg
11 Jonatan Tanus–64 David Goodwin–59 Topi Nättinen
41 Roy Radke–68 Saku Salminen–13 Joni Nikko
21 Valtteri Virkkunen

7 Urho Vaakanainen–44 Jere Sneck
77 Vladimir Denisov–55 Lasse Lappalainen
18 Kalle Maalahti–88 Per Savilahti-Nagander

35 Frans Tuohimaa
(53 Niclas Westerholm)