Mutkikas väylä ykköseksi – TPS-vahti Oskari Setänen tietää, että nyt on paikka ottaa seuraava askel

Golf on Oskari Setäsen suosikkiharraste kesäisin. Hän on tänä vuonna ehtinyt pelata jo yli 40 kierrosta. Kuva: Iiro Lehtonen

TPS-maalivahti Oskari Setänen muistaa hyvin heinäkuun 18. päivän.

Yksi kiekkouutinen, joka sävähdytti turkulaisia urheiluseuraajia, muutti paljon Setäsen valmistautumista kauteen.

Hänen maalivahtikollegansa Aleksandar Georgijev teki tulokassopimuksen New York Rangersiin ja jätti saman tien turkulaisseuran taakseen.

– Ensimmäinen ajatus oli oho, sinne sitten lähti. Viime kaudella olimme ihan samalla viivalla ja painoimme yhdessä hommia. Tuli hieno fiilis. Hän pääsi sinne, niin miksei itselläkin voisi rahkeet riittää.

Sen lisäksi, että Setänen, 23, huomasi väylän ulkomaille olevan lyhyempi kuin hän kuvitteli, tarkoitti Georgijevin lähtö myös toista asiaa.

Euralaismaalivahdille aukeaa TPS:ssä jälleen suurempi vastuu. Hän saa niskaansa nyt ehdottoman ykkösmaalivahdin paineet.

Hänen kesäharjoittelunsa oli sujunut hyvin, mutta uutisen jälkeen rauta nousi hymy huulilla.

– Katseet kääntyvät minuun, mutta tulta päin vaan.

– Omatoiminen ei ole minun, eikä varmaan kenenkään juhla-aikaa. Mutta se uutisen jälkeen tykkäsin lähteä aamuisin jopa salille, kun hieman yli kuukauden päästä oli odottamassa aika tärkeät hetket.

Alamäet ovat vain vahvistaneet

Setänen muistaa vieläkin elävästi, miten Ari Moisanen kertoi euralaismaalivahdin nousevan A-nuorista Lukon liigarinkiin.

Liigarytmiin pääseminen herätti heti ajatukset vakituisesta pääsarjapestistä.

Lahjakas urheilija janosi vastuuta koko ajan lisää, ja lopullinen herääminen ammattiurheilijaksi tapahtui Setäsen mukaan Turussa.

– Jo Raumalla elämä muuttui urheilijan elämäksi, mutta siellä olin silti mukavuusalueella. Se oli kotipaikka, jossa tunsin käytännössä kaikki. Kun muutin Turkuun, tunsin heti, että nyt on tultu hommiin. Nyt pitää oikeasti tapahtua.

Kovat odotukset murenivat nopeasti, kun Setäsen tie vei lainapesteille TuTon, RoKin ja Ässien kautta SaPKoon.

Sitten TPS:n silloinen ykkösmaalivahti Teemu Lassila hankkiutui pelikieltoon huitomalla Josh Grattonia päähän.

Setänen käytti tilanteen hyväkseen ja on saanut pitää varusteensa TPS:n kopissa siitä lähtien.

– Nopeita käänteitä on riittänyt. Todella tyytyväinen pitää olla siitä, mikä tilanne on nyt. Ja joka paikkaa arvostan todella paljon, oli se sitten Rovaniemi, Savonlinna tai Turku. Ne ovat olleet hyviä kokemuksia, niiden ansiosta olen tässä nyt.

Setänen lähtee tulevaan kauteen TPS:n ykkösmaalivahtina. Kuva: Juha Sinisalo

Hän muistaa vielä hyvin, mitkä tuntemukset valtasivat mielen, kun hän katsoi hotellin ikkunasta lokakuista Rovaniemeä.

– Ne auttavat nyt, jos tulee yksi heikompi peli. Pitää vain muistaa ottaa narua vähän löysemmälle ja muistella, että aiemmin on ollut isompiakin ylämäkiä kiivettäväksi.

Ratkaisevan askeleen aika?

Ensimmäisen, varsin repaleiseksi jääneen Turussa vietetyn kauden jälkeen Setänen nousi viime kaudella TPS:n maalilla luottomieheksi. Hän ei tosin ollut ainoa luottovahti, sillä euralainen jakoi torjuntavastuun lähes puoliksi Georgijevin kanssa.

Tällä kaudella taustalla kärkkyvät Karolus Kaarlehto ja Rasmus Tirronen, joilla ei vielä ole yhtään liigastarttia vyöllään.

Setänen tietää kokemuksesta, että haastajat ovat heti valmiita suistamaan ykkösvahdin istuimeltaan.

– Molemmat olivat viime kaudella Mestiksen parhaita maalivahteja. Siellä saa aistit olla hereillä joka treeneissä. Jos jotain olen viime kaudella saanut tai ansainnut, niin siitä pitää kynsin hampain pitää kiinni. En aio antaa yhtään tasoitusta.

Aiemman uran kokemukset ovat opettaneet Setästä elämään enemmän hetkessä.

Hän arvostaa joka hetkeä, kun saa pelata huippuorganisaatiossa, jossa huoltajallakin (Aki Berg) on yli 600 ottelun NHL-kokemus.

– Nyt olen saanut sen iskostettua, ettei näitä paikkoja montaa jaeta. Jos yksi paikka tulee, voi se jäädä elämän viimeiseksi.

Nyt on hänen paikkansa ottaa se ratkaiseva askel.

 

NÄMÄ PELIT OVAT JÄÄNEET SETÄSEN MIELEEN

Sport–Jukurit 3–4, 22.3.2014

”Paikka oli niin iso. Game seven. Ensimmäinen kauteni miesten pelejä. Vastassa Sport, joka oli kabinetissa nostettu liigaan ja voittanut runkosarjan. Heidän piti kävellä mestaruuteen. Vaasan hallissa tuli kamaa niskaan, ja paukkuja räjähteli. Se oli hieno spektaakkeli, jonka käänsimme voitoksi.”

TPS–Lukko 2–0, 1.10.2016

”Olen aina syttynyt Lukkoa vastaan. Se on rakas, vanha seurani. Tavallaan kasvattajaseurakin, vaikka Panelian Raikkaasta olenkin. Tuo oli ekstramaukas, kun voiton lisäksi tuli nollapeli kylkeen.”

TPS–Tappara 2–1, 4.3.2017

”Viime kaudella Tapparaa vastaan oli 11 000 katsojaa. Lauantai-ilta, kärkikamppailu ja voitimme 2–1. Ei ehkä urani paras peli ollut, mutta siinä sai sitä makua, mitä meininki voisi maailmalla olla. Yleisö mylvi ja oli hieman nyrkkitappeluakin.”