Mustia pilviä Venäjän kiekkomenestyksen yllä - Pelicans-sentterille olympiakomennus?

Pelicansin Vadim Pereskokov kuuluu Venäjän parhaisiin NHL:n ja KHL:n ulkopuolella pelaaviin nimiin. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto
Pelicansin Vadim Pereskokov kuuluu Venäjän parhaisiin NHL:n ja KHL:n ulkopuolella pelaaviin nimiin. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto

Venäläinen urheilumedia Sport-Ekspress kertoo, että KHL on uhannut Kansainvälistä olympiakomiteaa ja kansainvälistä jääkiekkoliitto IIHF:ää pelaajiensa sulkemisella pois helmikuussa järjestettävistä talvikisoista.

KOK:ssa on pohdittu Sport-Ekspressin mukaan yleisurheilun MM-kisojen tapaista käytäntöä, jossa venäläisurheilijat joutuisivat urheilemaan kisoissa neutraalin lipun alla. KHL:n liike olisi protesti tätä kohtaan.

Maailman paras jääkiekkoliiga NHL on jo aiemmin jättäytynyt pois kisoista, minkä ansiosta erityisesti Kanadan ja Yhdysvaltain joukkueet ovat vain varjo siitä, mitä ne parhaimmillaan voisivat olla.

Jos KHL:kin jäisi kisoista pois ja Venäjän jääkiekkoliitto päättäisi silti kisoihin osallistua, olisi sen kokoonpano hyvinkin mielenkiintoinen.

Hyökkääjät

Denis Smirnov (NCAA) - Vadim Pereskokov (Liiga) - Vitali Abramov (QMJHL)
German Rubtsov (QMJHL) - Maksim Letunov (NCAA) - Kirill Kabanov (Tanska)
Dmitri Sokolov (OHL) - Nikita Pavljutšev (NCAA) - Andrei Svetšnikov (OHL)
Vjatšeslav Truhno (Norja) - Aleksei Lipanov (OHL) - Artur Tjanulin (ECHL)
Nikita Korostelev (OHL)

Jos KHL jättäytyy pois kisoista, on sen alaisuudessa pelattava farmisarja VHL:kin hyvin todennäköisesti pois laskuista. Jäljelle jäävät siis Euroopan muut sarjat ja Pohjois-Amerikan farmi- ja juniorisarjat.

Venäjän hyökkäyksen suurimpia tähtiä olisivatkin Pelicansissa pelaava sentteri Vadim Pereskokov sekä yliopistossa kovaa jälkeä tehnyt Denis Smirnov. Myös korkeilla varausnumeroilla viime vuosina varatut Vitali Abramov ja German Rubtsov saisivat vastuuta, vaikka pelaavatkin Quebecin juniorisarja QMJHL:ssä.

Yksi mielenkiintoisimmista nimistä kokoonpanossa olisi ehdottomasti Andrei Svetšnikov, jota on povattu ensi kesän NHL:n varaustilaisuuden kakkosnimeksi. Niin ikään Kanadassa OHL-juniorisarjaa pelaava Svetšnikov on tosin nyt loukkaantuneena, mutta hänen toipumisaikataulunsa kertoo laiturin palaavan kaukaloihin ennen jouluna alkavia alle 20-vuotiaiden MM-kisoja.

Puolustajat

Aleksei Solovjev (NCAA) - Dmitri Osipov (AHL)
Artjom Minulin (WHL) - Mihail Kuklev (Slovakia)
Ilja Davydov (Slovakia) - Aleksandr Mikulovitš (ECHL)
Aleksandr Ignatov (Slovakia)

Puolustukseen Venäjän joukkueeseen mahtuisi vain yksi junioripelaaja: jo kolmatta kauttaan läntisen Kanadan WHL-sarjassa pelaava 19-vuotias Artjom Minulin. Muut paikat täyttyisivät Slovakian Extraligassa ja Pohjois-Amerikan alasarjoissa pelaavilla pelaajilla.

Slovakian Extraligan HC Detvassa pelaava Mihail Kuklev olisi joukkueen ylivoimaisesti kokenein pelaaja. 35-vuotias Kuklev on kerännyt tililleen pitkälle yli 400 KHL- ja Venäjän Superliiga-ottelua.

Maalivahdit

Mihail Berdin (USHL)
Leonid Lazarev (OHL)

Venäjän ykkösvahti kisoissa lienisi Winnipeg Jetsin kuudennella kierroksella kesällä 2016 varaama 19-vuotias Mihail Berdin, joka on torjunut kuluvan kauden USHL-juniorisarjassa lähes 95:n torjuntaprosentilla.

Myös kakkosvahti Leonid Lazarev pelaa juniorisarjaa Kanadassa. Venäläisvahteja ei Euroopan pääsarjoissa pelaa, joten neutraalin itänaapurimme maajoukkueen olisi tyydyttävä juniorilupauksiin.

Yhteenveto

"Jämävenäjä" olisi ehdottomasti erittäin mielenkiintoinen joukkue kaukalossa, mutta realistisesti ajatellen se kilpailisi kisojen huonoimman joukkueen tittelistä yhdessä Etelä-Korean kanssa.

Ja vielä realistisemmin ajatellen Venäjän jääkiekkoliitto todennäköisesti vetäytyisi kisoista ennemmin kuin lähtisi Pyeongchangiin tällaisella joukkueella.