Mullistaako Tappara-sovellus jääkiekkokatsomot? - "Ihan kiva"

Tapparan uusi applikaatio tuo jääkiekon ystäville ennennäkemättömiä ominaisuuksia. Kuva: Heidi Kormano / Bitwise Oy
Tapparan uusi applikaatio tuo jääkiekon ystäville ennennäkemättömiä ominaisuuksia. Kuva: Heidi Kormano / Bitwise Oy

Tappara kukisti lokakuisen tiistai-illan El Clasicoksi ristityssä ottelussa SaiPan lukemin 4-2. Illan puhutuin aihe ei kuitenkaan ollut kaukalossa, vaan huomattavasti paljon lähempänä Hakametsän jäähallin kattoa.

Tappara ja Liiga julkistivat ottelun alla älykiekkoprojektin, jonka myötä pelaajista ja kiekosta saadaan reaaliaikaisesti tietoon paikannus- ja nopeusdataa.

Mitä?

Tapparan uusi Android-sovellus tarjoaa reaaliaikaisesti käyttäjille pelaajien siihen asti pelaaman peliajan, jokaisen pelaajan ottelussa luisteleman huippunopeuden ja luistelumatkan sekä kiekon kulkeman matkan ja sen huippunopeuden ottelun aikana.

Ottelun aikana seurantatiedot ovat nähtävillä vain Hakametsän jäähallissa, jonne käyttäjän pitää GPS:n avulla paikantua. Muille kuluttajille tiedot näkyvät vasta ottelun päätyttyä.

Hyvää

Pääasiassa sovellus tuo katsojien tietoon mielenkiintoisia knoppeja ja niin sanottua nice to know -tietoa.

Tappara-SaiPa -ottelussa kiekko matkasi 22 650,90 metriä maksimissaan 144,82 kilometrin tuntinopeudella.

Ottelun nopeimman spurtin polkaisi Tappara-hyökkääjä Niko Ojamäki, jonka maksiminopeudeksi mitattiin 37,60 kilometriä tunnissa.

Pisimmän matkan luistimilla puolestaan viiletti kotijoukkueen puolustaja Otso Rantakari, 5 196,67 metriä.

Huonoa

Kaikenlainen tieto on tietysti kivaa, mutta mitään hyötyähän näistä nyt saataville tuotetuista datoista ei vielä kenellekään ole.

En usko Tappara-valmennuksen tiirailevan ottelun aikana tabletilta, että Jukka Peltolan 4411,64 metriä on jo niin pitkä matka, että ei enää laiteta kapteenia jäälle.

Ainoa varsinainen lisäarvo katsojille on reaaliajassa päivittyvä jääaikalukema, joka tosin sekin heitti pahimmillaan jopa viisi sekuntia Liigan virallisiin tilastoihin verrattuna vaihtoa kohden. Toki paikannusjärjestelmän voi olettaa olevan näistä se tarkempi, joten pisteet sovellukselle.

Muuta

Uusi applikaatio tarjoaa paikannusdatan lisäksi myös aimoannoksen perinteisempää tietoa. Sarjataulukko ja pistepörssi löytyvät kätevästi, kuten myös kokoonpanotiedot ja Tapparan otteluraportit ja uutiset.

Applikaatioon on myös ympätty mukaan ostomahdollisuus, jonka avulla katsojat voivat tilata ja maksaa ostoksensa jo katsomon puolella ja välttyä näin jonottamiselta käytävällä.

Tuomio

Tapparan uusi älypuhelinsovellus on varsin mallikas tuotos lajissaan. Se hoitaa sulavasti kaiken minkä lupaa.

Paljon mainostetut reaaliaikaiset tilastot ovat näyttäviä ja uutuudenviehätys vie katsomaan tilastojen päivittymistä useasti ottelun aikana, mutta varsinaista hyötyä älykiekosta ei katsojalle vielä ole.

Sovelluksen valmistaneen Bitwise Oy:n toimitusjohtaja Tomi Mikkonen lupaakin sovellukseen tulevaisuudessa päivityksiä ja lisädataa. Ennen sitä tilastovälilehden arvosanaksi täytyy antaa "Ihan kiva".