MM-kisareportaasi: Haaleita löylyjä ja venäläishakkelusta

Majesteettinen mahtiareena tehtiin urbaaniin ympäristöön. Vuonna 2017 valmistuneella monitoimiareenalla ratkaistaan MM-kulta 20. toukokuuta. Kuva: Vesa-Pekka Järvelä

Kööpenhaminan kevät on aina arvoitus.

Toisinaan Skandinavian rennoimmassa metropolissa puhaltavat vielä kesän kynnyksellä koleat tuulet ja lämpömittari kiipeää hädin tuskin plussan puolelle. Nyt tanskalainen toukokuu näyttää kauniimmat kasvonsa. Kevätaurinko lämmittää yli 20 asteen voimalla Själlannin saaren boheemia pääkaupunkia.

Turisteja riittää Köpiksessä ympäri vuoden, mutta nyt oman värinsä tuovat lätkäfanit.

Ensimmäisen kisaviikon aikana Strögetillä vaeltavat varsinkin ruotsalaiset. Myös sveitsiläisiä ja venäläisiä istuskelee Nyhavnin ja Vesterbron viihtyisissä kuppiloissa. Aivan Tivolin kupeessa Tre Knororin faneille on valjastettu sinikeltaiseen koristeltu pubi.

Palloilukulttuuri on Tanskassa tunnetusti korkealla. Maa on hallinnut suvereenisti käsipallo- ja sulkapalloareenoita.

Tanskan jättiyllätyksen vuoden 1992 EM-jalkapallossa muistavat yhä monet. Venäjän MM-fudiksessa tanskalaisten nykytaidot asetetaan taas kansainväliseen puntariin.

Punavalkoisten iskukyky paljastuu alkukesästä, mutta nyt toukokuussa juutit odottavat kiihkeästi Tanskan Cupin loppuottelua ja jalkapallon Superligan huipennusta, joka osuu kuluvan kuun 21. päivään. Päivää aiemmin Tanskan pääkaupungissa juhlitaan jääkiekon tämänvuotista MM-voittajaa. Sinne matka on vasta alkumetreillä.

Leijonat hikoilevat Jokeri-kapteeni Peter Reginin johtaman isäntämaan, Kanadan, USA:n, Saksan ja muiden B-lohkon maiden tapaan Rauman kokoisen Herningin Jyske Bank Boxenissa.

Sebastian Ahon ja kumppaneiden jälki on ollut ennen keskiviikkoillan Tanska-peliä jäätävää. 23 tehtyä maalia kolmessa pelissä lienee Suomen ennätys MM-tasolla. Odotukset ovat siis olympiaturnaukseen verrattuna aivan uudella tasolla.

Kööpenhaminaan rantautuneessa kiekkokaravaanissa tahkoaa puolestaan A-lohkon oktetti.

PeyongChangin olympiakaukalosta kauden ensimmäisen kultansa kaivaneen Venäjän lisäksi upean Royal Arenan jäällä esittäytyvät voittajasuosikkeihin jälleen kerran lukeutuvat Ruotsi ja Tshekki. Kahdeksikon täydentävät yllätysvalmis Sveitsi, varovaista nousua rakentava Slovakia ja Dinamo Minskin runkoon luottava Valko-Venäjä sekä ennakkoon statistin rooliin povatut Ranska ja Itävalta.

Aivan keskikesän hellelukemia ei Köpiksen korkeudella vielä ole hätyytelty.

Kaupunkilomalle sää oli kuitenkin mitä parhain. Sisällä tanskalaisen arkkitehtitoimisto 3XN:n luomalla Royal Arenalla oli puolestaan maanantaina iltapäivällä haaleaa kuin turkkilaisessa saunassa.

Vain puolilleen täyttyneellä päänäyttämöllä kohtasivat politiikan kentillä hajurakoa viime aikoina tehneet rajanaapurit, Kölnin keväässä MM-pronssille hyytynyt Venäjä ja viime vuoden ahdingosta ylöspäin rimpuileva Valko-Venäjä. Belaruksen pojilla ei kuitenkaan ollut mitään aseita isoveljensä kiusaamiseen. Harvinaisen tahdottomasti luistellut Valko-Venäjä joutui lopulta nöyrtymään tylyin 0–6 -numeroin.

Perinteisen kaavan mukaan koottu Venäjän tähtisikermä on aina vaarallinen – näin myös nyt.

Tänä keväänä venäläisten tie Tanskaan on ollut nappiin menneen olympiaturnauksen jälkeen yllättävänkin kivinen. Valmistautuminen ei ole sujunut kitkattomasti. Punakoneen rattaisiin soraa ovat heittäneet päävalmentaja Oleg Znaroksin taannoiset potkut ja eri syistä johtuneet pelaajien poisjäännit.

Nyt näyttää kuitenkin huomattavasti paremmalta.

Venäjän Karhu on herännyt talviuniltaan ja sitä on vaikea lähteä kellistämään – ainakaan ennen pudotuspelejä.

Znarokin paikalle nousseen, aiemmin Venäjän kiekkomaajoukkueen apuvalmentajana toimineen Ilja Vorobjevin johdolla punanutut pelasivat totuttua vaisummin kauden viimeisessä EHT-turnauksessa.

Vastaaviin vaikeuksiin ei Venäjän uskoisi kuitenkaan suistuvan MM-kisojen toisella peliviikolla. Viitteitä itänaapurin vanhasta tasosta on nähty jo A-lohkon alkukierroksilla. Muiden huippumaiden tapaan myöskään Vorobjevillä ei silti ole komennettavanaan aivan täydellistä dreamteamiä. Poissa rivistä ovat maan ykköspelaajista muun muassa taalaliigan tähdet Vladimir Tarasenko, Ivan Barbashev, Viktor Antipin, Sergei Bobrovski ja Nikita Zadorov sekä SKA Pietarin tehopelaajat Ilja Kovaltshuk ja Sergei Plotnikov.

Kun kuuden NHL-pelurin vahvistamasta tiimistä löytyvät kuitenkin Pavel Datsjukin ja Nikita Gusevin lisäksi muun muassa Nikita Zaitsev, Vladislav Gavrikov, Dinar Khafizullin, Artyom Anisimov, Pavel Buchnevich. Yevgeni Dadonov, Mikhail Grigorenko ja olympiakullan Venäjälle ampunut Kirill Kaprizov, resurssit maailmanmestaruuteen ovat olemassa. Päätyyn asti menon ratkaiseekin totuttuun tapaan punakoneen yhteishenki ja kullanhimo. Ja toisaalta tietysti myös Kanadan, Ruotsin, USA:n sekä Suomen halu ja tahtotila.

Samanlaista voitonpäivän paraatia ei sen sijaan voi povata Venäjän murjomaksi joutuneelle Valko-Venäjälle.

Kisakrääsää on kohtuudella tarjolla Royal Arenan myyntipisteissä. Kuva: Vesa-Pekka Järvelä

Alkukierrosten esitykset ovat olleet sen verran tehottomia, että päävalmentaja Dawe Lewis sai kolmen murskatappion jälkeen keskiviikkona lähtöpassit. Lewisin paikan perinyt Sergei Puskov saa tehdä vaihtoaitiossa täyden päivätyön, jotta punavihreään pukeutunut jengi kykenisi parantamaan edes rahtusen viime keväänä Pariisissa käteen jäänyttä 13. sijaa.

Vaisujen alkukierrosten jälkeen sekin saattaa olla ylivoimaista. Mikäli Puskov ei saa ryhmäänsä uutta ryhtiä, näyttää siltä, että entisestään taantunut Valko-Venäjä on valumassa kohti B-sarjaa.

Huolestunut suosikkijenginsä tilanteesta oli myös Venäjä-peliin pettynyt lätkäturisti Dimitri Shabukov.

– Tosi vaikeaa oli jälleen. Olen todella pettynyt joukkueen esityksiin täällä. Venäjä teki puolivauhdillakin tänään mitä halusi. Me olimme aivan vastaantulijoita. Jotain uutta pitäisi keksiä tai meitä ei ensi vuonna kisoissa nähdä. Vikaa on sekä pelaajissa että valmennuksessa. Molemmat ovat alisuorittaneet illasta toiseen. Se on surullista, sanoo Minskistä Tanskaan matkustanut Dimitri myöntää.

B-lohkon pelipaikalla, tanskalaisen kiekkoilun kehdossa Herningissä, tunnelmaa ovat nostattaneet heti kättelyssä itsensä kovaan kisavauhtiin saaneet härmäläiset ja isäntämaan aina iloiset ruligaanit. Hälinää on riittänyt, mutta 11 000 hengen pyhättö on ollut useamman kerran vain puolillaan.

– Kyllä hallilla fiilistä riitti. Paikkana Herning oli kisakaupungiksi yllättävän pieni. Keskustan kävelykadulla oli kuitenkin mukavasti tunnelmaa. Kyllä siellä olisi viihtynyt pidempäänkin, Kööpenhaminan kautta Helsinkiin lentänyt naiskolmikko.

Ensimmäisen kisaviikon aikana huippulentoon eivät fanit ole vielä yltäneet 12 500 imevällä Royal Areenallakaan.

Kööpenhaminan uljas monitoimiareena on rakennettu keskelle tiheästi asutettua urbaania keskittymää. Puitteet kisojen pääestradilla ovat hulppeat. Hodarit ja smörrebrödit maistuvat ja Tanskan mahtipanimoiden ohrapirtelöt tekevät kauppansa. Kiekkokrääsää ei ole ylettömästi, mutta fanikaupoista löytyy jokaiselle jotakin ja palvelu pelaa kokonaisvaltaisestikin.

Kisaturistit kiittävät, kun pelipaikalle pääsee keskustasta kätevästi.

Junat Ørestadin aseman ja ydinkeskustan välillä kulkevat ripeästi. Perillä katsojaa odottaa muutaman minuutin kävelymatka tyylikkäälle 35 000 neliön jättihallille.

– Tulimme päärautatieasemalta junalla vajaassa vartissa. Automaatista biletin sai 36 Tanskan kruunulla. Tulen tänne vielä useamman kerran. Viimeisen kerran sitten, kun Venäjä pelaa MM-kullasta, naureskelee Pietarista Kööpenhaminaan matkannut Pavel Borisov.