Näkökulma: Mistä paikka Kankaanperälle?

HIFK-paita on tuttu Markus Kankaanperälle. Mika Noronen oli silloin HIFK:n maalivahti. Kuva Europhoto/Jukka Rautio.

Aika täysi jäähalli otti kunnon aplodein vastaan uuden ja samalla vanhan puolustajan Markus Kankaanperän, jonka loppukauden sopimuksen HIFK ilmoitti tänään. Lämmin vastaanotto jatkui, kun ”Kanki” oli haastattelussa koko hallin kuullen.

Hän kertoi, miten mukavalta tuntui taas kaartaa tutun hallin parkkipaikalle, ja miten hän haluaa tehdä uusia muistoja vanhojen rinnalle. Niihin entisiin muistoihin kuuluu HIFK:n edellinen mestaruuskin vuodelta 2011. Hän pelasi HIFK:ssa vuodesta 2008 vuoteen 2012.

Eikä päävalmentaja Ari-Pekka Selin jäänyt kehuissa muista jälkeen. Hän sanoi Kankaanperän olevan kokenut ja vahva pelaaja, mutta kehui erityisesti intohimoa laittaa IFK-paita päälleen. ”Atu” sanoi tavanneensa uuden puolustajansa lyhyesti tänään ja huomenna alkavan työnteon. Luultavasti Kankaanperä nähdään kokoonpanossa seuraavassa ottelussa perjantaina Lappeenrannassa.

HIFK aloitti TPS-ottelun kuudella puolustajalla, kun seitsemänneksi merkitty nuori Elias Ulander otettiin viime hetkellä pois. Syy oli se, että joukkue halusi ylimääräisen hyökkääjän, kun parilla pelaajalla oli hiukan flunssatuntemuksia. Parit olivat Miihkali Teppo ja Ville Varakas, Juuso Salmi ja Ryan O’Connor sekä Saku Salmela ja Oliwer Kaski. Näistä O’Connor joutui pelistä ulos kuutisen minuuttia ennen loppua.

Pelin jälkeen esille tuli tietysti myös Miro Heiskasen tilanne. Atu sanoi hänen tulevan luultavasti sunnuntaina nuorten MM-kisoista, mutta ei osannut arvioida vielä peliin tuloa. Ensi viikolla HIFK kohtaa tiistaina Sportin kotona, on torstaina Mikkelissä ja lauantaina Vaasassa. Ehkä Heiskasen annetaan levätä koko viikko.

Jos O’Connor liittyy puolustajien sairaslistalle Teemu Erosen ja Joe Finleyn seuraksi, niin HIFK:lla on vain yksi ylimääräinen puolustaja. Mutta täydessä kokoonpanossa sillä voi olla peräti neljä ylimääräistä. Tällöin Selin ja kumppanit joutuvat todella miettimän, kuka pelaa. Se ei olekaan helppo tehtävä.

Täydessä kunnossa Eronen, Heiskanen ja Kaski ovat varmat pelaajat. Teppo on ollut erittäin hyvä viime peleissä, ja hän on vielä kohtalaisen nuori. Jos nykypäivän ohella mietitään myös tulevaa, niin hänen olisi saatava pelejä. Sama koskee myös Ulanderia, mutta hänen tulevaisuutensa taitaa olla vasta ensi kaudella. Jos Kankaanperä pystyy vastaamaan huutoon, niin hän saa loppukauden pelipaikan.

O’Connor on hiukan alipelannut, mutta kiekollista osaamista ei koskaan voi olla liikaa. Puolustaminen on tärkein asia. Siinä Salmi on hyvä, ja hänen pitäisikin jättää hyökkääminen muille. Salmela on monipuolinen pelaaja ja Varakas kokenut. Mutta ei pidä hämmästyä, jos penkki kutsuu heitä. Etenkin Varakas voi olla pahasti vaakalaudalla, sillä kausi ei ole sujunut kovin hyvin.

Vielä HIFK:n valmennusjohto ei ole tässä tilanteessa, mutta kohta voi olla. Se on mukava tilanne, vaikka ei helpoin olekaan.