Pääasioiden kanssa ei voi leikkiä – Miro Heiskasen kohdalla voidaan vain odottaa

Miro Heiskanen oli viime kesältä Dallas Starsin ykkösvaraus. Kuva Europhoto/Jukka Rautio.

Perjantaina syyskuun ensimmäinen päivä HIFK hävisi kotonaan Brynäsille 2–5. Tappio merkitsi vaikeaa paikkaa CHL:ssä, mutta tuo peli pilasi Miro Heiskasen koko alkukauden.

HIFK hävisi sunnuntaina jopa Euroopan kolmen parhaan joukkueen ryhmään arvioidulle Red Bull Münchenille, eikä päässyt liigan pudotuspelivaiheeseen. Dallas Starsin ykkösvaraus ja koko NHL:n tämän vuoden kolmosvaraus Heiskanen ei pelannut tuossa ottelussa, eikä ole pelannut sen jälkeen.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan hänen piti osallistua Starsin harjoitusleirille, ja sen myötä piti arvioida, pelaako hän NHL:ssä, AHL:ssä vain vielä kauden HIFK:ssa. Mutta tuossa Brynäs-pelissä tullut loukkaantuminen sotki kaiken.

Alun perin tilanne ei edes näyttänyt niin vakavalta. Heiskanen sai osuman suun tienoille, ja joutui tikattavaksi, mutta sitten havaittiin aivovamma. Joskus aiemmin olisi vain nostettu sormia pystyyn ja kysytty: montako näet. Jos vastaus olisi ollut oikea, niin Heiskanen olisi palannut kaukaloon. Mutta onneksi nuo ajat ovat takana.

Aivovammat ovat aina hankalia. Jos saa vaikka luuvamman, niin pystytään aika hyvin arvioimaan niin tervehtyminen kuin kuntoutus, mutta aivotärähdysten kanssa on toinen juttu. Tervehtymistä ei ainakaan nykytiedoilla pystytä arvioimaan, vaan sitä on vain seurattava erilaisten testien myötä. Ja odotettava.

Näiden vammojen hankaluudesta kertoo sekin, että samassa pelissä myös toinen puolustaja Teemu Laakso sai kovan iskun päähän, mutta hän on jo mukana HIFK:n harjoituksissa ja pian pelikuntoinen. Heiskanen sen sijaan ei ole HIFK:n mukana, eikä kukaan oikein tiedä, koska hän on.

Dallas jäi tämän kauden osalta kokonaan väliin. Stars oli jo ehtinyt antaa hänelle numeron 4, kun HIFK:ssa se oli viime kaudella 41. Tämä on kuitenkin seuran AHL-maalivahti Landon Bow’n numero. Mutta 4 on hieno puolustajan numero.

Heiskanen osoitti viime kaudella suorastaan hämmästyttävää kypsyyttä 17-vuotiaaksi pelaajaksi. On kuitenkin aivan turhaa spekulaatiota, miten ykkösvarauksen olisi käynyt. Dallasilla oli harjoitusleirivahvuudessaan peräti 20 puolustajaa, joista osa on jo pudotettu.

Stars pelaa kuusi harjoituspeliä ennen NHL-kauden alkua. Silloin se kohtaa kuudes lokakuuta uuden joukkueen Vegas Golden Knightsin. Ensimmäisessä harjoituspelissään se voitti St. Louis Bluesin 5–3, ja kohtaa tänään toisessa Colorado Avalachen.

Ensimmäisessä pelissä jäällä oli kaksi suomalaispuolustajaa. Esa Lindell oli ykkösparissa ruotsalaisen John Klingbergin kanssa saaden jääajaksi peräti 25,51. Julius Honka sai syöttöpisteen jääajalla 13,12.

Pelissä nähtiin myös toinen HIFK:ssa viime kaudella pelannut. Roope Hintz oli saanut numeron 24. Hänen jääaikansa oli vielä pieni 7,59. HIFK:ssa hänen numeronsa oli 10, mutta nyt on nyt tähtihankinta Martin Hanzalin numero.

Tuskin aivovamma kuitenkaan tässä vaiheessa Heiskasen uraa ratkaisevasti sitä sotkee. Jossain vaiheessa hän palaa ensin HIFK:n harjoituksiin ja sitten ovat edessä liigapelit. Vuodenvaihteessa Heiskanen on alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa MM-kisoissa Buffalossa USA:ssa ja ensi syksynä on edessä Dallas. Näin varmaan käy, vaikka aivotärähdyksistä ei koskaan oikein tiedäkään.