Miro Heiskanen: Mitä paremmin puolustaa, sitä helpompi on hyökätä

Miro Heiskasen ja kumppanien olympiaurakka alkaa huomenna Saksaa vastaan. Europhoto/Jukka Rautio.

Suomen miesten jääkiekkojoukkueen olympiaurakka alkaa tänään ottelulla Saksaa vastaan. Mukana on kahdeksan puolustajaa, joista Miro Heiskanen on selvästi nuorin. Nuorimman rooliin kuuluukin kiekkojen kerääminen jäältä harjoitusten jälkeen.

– Se on ihan tuttu asia. Ei siinä mitään ihmeellistä ole. Nuorimmat keräävät kiekot, hän sanoi ennen kisoihin lähtöä suhtautuen siihen yhtä luonnollisesti kuin kaikkeen muuhunkin.

Saksan ohella Suomi kohtaa alkulohkossa perjantaina Norjan ja sunnuntaina lohkon päätösottelussa Ruotsin. Kaikki kolmen alkulohkon 12 joukkuetta pääsevät pudotuspeleihin, mutta kaikki lohkovoittajat ja paras kakkonen pääsevät suoraan puolivälieriin, kun muut kahdeksan joutuvat pelaamaan ensimmäisen kierroksen.

Ensimmäinen kierros on tiistaina ja puolivälierät ovat heti keskiviikkona, joten lohkovoiton hyöty on suuri. Välierät ovat perjantaina, pronssiottelu lauantaina ja loppuottelu sunnuntaina.

– Helppoja pelejä ei ole. Varmaan kisoissa pelataan nopeaa ja kovatempoista peliä. Mennään päästä päähän ja mukana on kovia taklauksia. On kiva, kun ei tarvitse peruutella vaan pelataan. Se sopii minulle hyvin. Ruotsista tulee varmasti kova jengi, mutta muista alkusarjan vastustajista minulla ei ole suurta käsitystä, Heiskanen sanoi.

Joukkueen tavoitteista hänellä ei ollut mitään epäselvää.

– Lähdemme voittamaan jokaista peliä. Meillä on hyvä nippu kasassa. Kulta on tavoitteemme.

Eikä epäselvyyttä ollut omasta roolistakaan.

– Omaa juttua lähden pelaamaan. Olen tottunut kiekolliseen peliin, mutta pakin tärkein tehtävä on puolustaminen. Ensin on puolustaminen ja sitten vasta voi lähteä hyökkäämään. Huomio tulee sieltä [hyökkäämisestä], mutta pakeille puolustaminen on ihan ykkösjuttu. Mitä paremmin puolustaa sitä helpompi on lähteä hyökkäämään. Tehot ovat kivoja, mutta ne tulevat, jos tulevat, Heiskanen sanoi.

Harjoitusottelussa hän teki Suomen toisen maalin 2–0-voitossa Tšekistä. Heiskanen oli A-maajoukkueessa Karjala-turnauksessa, jossa teki pari maalia, mutta ei varmaan ollut tyytyväinen plusmiinukseensa, joka oli nolla.

Puolustajakaarti on kisoissa puoliksi Liigasta ja KHL:stä. Liigasta tulevat Heiskasen ohella Mikko Lehtonen (Tappara) sekä Lasse Kukkonen ja Miika Koivisto (kumpikin Kärpät). KHL:stä ovat Tommi Kivistö ja Sami Lepistö (kumpikin Jokerit) sekä Juuso Hietanen (Dynamo Moskova) ja Atte Ohtamaa (Kazan).

– Karjalassa pelasimme seitsemällä puolustajalla, joten ei voi sanoa minulla olleen mitään vakioparia.

Tosin ei kaukana ollut sekään, ettei Heiskanen olisi ollut kisoissa lainkaan. Hän loukkaantui alkukauden CHL-pelissä, eikä siksi päässyt Dallas Starsin harjoitusleirille. On mahdotonta sanoa, olisiko hän siinä tapauksessa jäänyt Teksasiin eli joko NHL:ään tai AHL:ään.

– Ei sekään huono vaihtoehto ollut, että jäin vielä kaudeksi Eurooppaan. Minulla on ollut hyvä kausi IFK:ssa. Olen päässyt hyvin päässyt pelaamaan.

Olympialaisten jälkeen Heiskanen aikoo palata nopeasti HIFK:hon.

– Niin nopeasti kuin mahdollista palaan IFK:hon. Voi olla jopa keskiviikkona, viimeistään viikonloppuna.

Kisojen jälkeen HIFK kohtaa keskiviikkona Lukon kotona ja sitten viikonloppuna ovat tuplapelit Kärppiä vastaan. Ensin oululaiset kohdataan perjantaina kotona ja sitten lauantaina Raksilassa.

Heiskaselta odotettiin isoa panosta jo alle 20vuotiaden MM-kisoissa joulun jälkeen Buffalossa, mutta hän pelasi lähes koko muun joukkueen tavoin vaisut kisat. Yksi syy oli ylävartalovamma, joka piti paluun jälkeen hänet pois liigajäiltä pari viikkoa.

– En tiedä, vaikuttiko se hirveästi Buffalon kisoihin. Pari viikkoa jouduin niiden huilaamaan, mutta nyt on kaikki kunnossa. Onneksi tuli IFK:ssa muutama peli, ettei tarvinnut ihan kylmiltään kisoihin lähteä.