Miksi Tuppurainen sai pelata päätällinsä jälkeen – kenen on vastuu?

JYP ja HIFK ovat olleet tuttu taistelupari playoffeissa viime vuosina. Viime keväänä JYP löi stadilaiset värikkäässä pronssiottelussa jatkoaikamaalilla lukemin 6–5. Tämä Jani Tuppuraisen kuva on kevään 2016 välieristä. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

JYPin konkarihyökkääjä Jani Tuppurainen, 37, ei ole joukkueensa mukana kuudennessä puolivälieräottelussa HIFK:ta vastaan.

Tuppurainen loukkasi päänsä keskiviikon monien vaiheiden ottelussa, kun HIFK:n Saku Salmela taklasi kokenutta jyväskyläläishyökkääjää rajusti.

Tuppurainen meni taklaamaan Salmelaa, joka tarttui JYP-hyökkääjää niskasta kiinni ja opasti tämän pään rajulla vauhdilla päin pleksiä Tuppuraisen liike-energiaa melkoisen härskisti hyödyntäen. Video tilanteesta löytyy täältä.

Tuomarikakskko Anssi Salosen ja Stefan Fonseliuksen tuomio oli pitkän harkinnan jälkeen kaksi minuuttia laitataklauksesta Salmelalle. Ulosajokaan ei olisi vaarallisesta tempusta huutava vääryys ollut.

Pahalta näyttänyt tilanne nosti esiin kriittisen kysymyksen: Miksi Tuppurainen sai pelata päätällinsä jälkeen? 

– Se oli normaali reaktio tilanteessa eli pelaaja kokeili. Ei vähällä jää pois. En tunne enempää vaihtoaition tilanteita, JYPin urheilutoimenjohtaja Jukka Holtari perustelee.

– Sama koskee tätä päivää: ei Tuppurainen huvikseen huilaa, Holtari sanoo.

Miesten liigajoukkueille on jo kehitetty selkeät ja yhtenäiset ohjeistukset aivotärähdysten osalta. Lue Kiekkoareenan juttu aiheesta tästä.

Vaikka Tuppuraisen loukkaantuminen sattui laitatilanteessa, avojään taklaukset ovat usein laitaan taklaamista vaarallisempia. Tämä käy ilmi väitöstutkimuksesta, joka tarkistettiin viime syksynä. Suomalaiset jääkiekon parissa toimivat lääkärit ovat toden teolla perehtyneet lajissa syntyviin aivotärähdyksiin ja olleet kehittämässä niihin myös hoitosuosituksia.

Tuppurainen on ollut tällä kaudella yksi JYPin tärkeimmistä pelaajista.

Tuppurainen takoi runkosarjassa 57 ottelussa 54 pistettä ja oli JYPin toiseksi tehokkain pelaaja. Tehovire on jatkunutmyös  pudotuspeleissä. Tuppurainen jakaa syöttöpörssin kärkipaikan TPS: Ilari Filppulan kanssa. JYP-laituri on kerännyt tehot 0+7 ja on ollut joukkueensa tehokkainen HIFK:ta vastaan.

Tuppuraisen paikan ykkösketjussa ottaa Henri Kanninen.