Miksi Setäsellä on tabletti käsissään vaihtoaitiossa?

TPS on valjastanut tällä kaudella myös kakkosmaalivahdin töihin. Oskari Setänen päivitti peliaikatilastoja tabletilla viimeksi lauantaina, kun turkulaisseura isännöi KalPaa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Rasmus Tirronen on torjuntavuorossa, joten Oskari Setänen ottaa paikkansa TPS:n vaihtoaition toisesta päästä.

Euralaismaalivahti ei nojaile laitaan vaan istuu penkillä. Hän ei edes näytä seuraavan koko ajan peliä, sillä miehen katse painuu jatkuvasti alas.

Kaiken lisäksi Setänen näyttää näpelöivän jotain.

Mitä ihmettä? Saako TPS:n peleissä käyttää vaihtoaitiossa kännykkää?

Ei sentään.

Setäsen käsissä on pykälää isompi älylaite eli tabletti. Se on hänen välineensä osallistua peliin, kun Tirronen pysäyttää kiekkoja kaukalossa.

TPS:n toinen maalivahti on valjastettu tilastomieheksi.

– Merkkaan pelaajien peliaikoja. Meillä on käytössä sovellus, jolla tilastoidaan kaikki vaihdot. Lisäksi pitää merkitä, onko menossa ylivoima, alivoima vai 5–5-tilanne, Setänen selvittää.

– Hereillä siinä pitää olla, kun äijiä menee koko ajan. Ja meillä se on sen maalivahdin homma, joka ei pelaa.

Kyseessä on tämän kauden uutuus TPS:n toimintatavoissa. Vielä viime talvena saman tilastoinnin hoiti videovalmentaja.

– Nyt hänellä ei enää kädet niin sanotusti riitä. Siksi on päädytty tällaiseen ratkaisuun, että toinen maalivahti tekee hommaa, Setänen kertoo.

Koska vaihtoaitioon näkee selvästi, moni on jo kysynyt asiasta Setäseltä ja Tirroselta.

– Mä olen jo ajatellut, että pitää kohta selvittää asia Twitterissä tai jossain. Kertoa, että en surffaile puhelimella, kun peli on käynnissä, Setänen naurahtaa.

Yhdelläkään pelaajalla ei luonnollisesti ole puhelinta mukana vaihtoaitiossa. TPS:n kopissa ei kuitenkaan ole varsinaisesti kielletty käyttämästä puhelinta vaikka pelin aikana.

– Suurimmalla osalla puhelin on kaikkien pelien ja treenien aikana siviilipuolen kopissa, mutta jos joku haluaisi tuoda puhelimen erätaukoa varten koppiin, niin kyllä se mahdollista olisi, Setänen selvittää.

Kun Vermuntilan Tempo takavuosina pelasi Suomi-sarjaa, kakkosmaalivahti laski pelin aikana torjunnut ja kävi ilmoittamassa lukumäärän toimitsijoille erien päättymisen jälkeen.

Setänenkin on urallaan tehnyt paperille torjuntatilastoja pelin aikana, jopa aivan liigatasolla. Ne ovat tosin menneet joukkueen omaan analysointiin.

– ”Norre” (maalivahtivalmentaja Fredrik Norrena) tekee ne normaalisti. Ne ovat olleet tilanteita, kun joku koutsi on ollut pois, Setänen muistelee.

– Tätä siis ihan tapahtuu, mutta pääsääntöisesti staffilta löytyy käsiä hoitaa homma.

Siinä, että kakkosmaalivahti hoitaa tilastointia, on myös omat riskinsä. Kun katse on tabletissa, ei välttämättä pysty seuraamaan kunnolla kiekkoa.

– Ja nyt kun ei pysty käyttämään rällää ja kilpeä, pitää suojautua pelaajien taakse, Setänen huomauttaa.

– Ehkä seuraavaksi nostan iPadin naamani eteen. Sitten ei tarvitse ainakaan enää merkkailla.