Mikael Ruohomaa: Kilpipuolelle yritin, ja sinne se sujahti

Mikael Ruohomaa oli lähes 80 minuuttia pimennossa, mutta hänen lavastaan syntyi jatkoerämaali ajassa 77.32. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto.

Mies voi haahuilla lähes 80 minuuttia siellä sun täällä tekemällä enemmän virheitä kuin oikeita asioita, mutta kun tekopaikka tulee, silloin isketään.

Mikael Ruohomaalle viides välieräottelu sujui näissä merkeissä. Varsin vaatimaton pelisuoritus ykkösketjun keskellä palkittiin loistavalla jatkoerämaalilla ajassa 77.32. HIFK:n kapteeni Lennart Petrell menetti kohtalokkaasti kiekon omalla siniviivalla, ja Ruohomaa kiitti tarjoilusta.

– En nyt tiedä, oliko se kylmän viileä ratkaisu, ja onneakin tarvitaan. Kilven puolelle yritin, ja sinne se sujahti, Ruohomaa kelasi Kevin Lankisen ohittamista.

Ruohomaa korosti, kuinka pienestä kaikki on kiinni.

– Kaksi erittäin kurinalaista joukkuetta. Jos siellä alkaa lipsua, heti alkaa alkaa tapahtua, Ruohomaa mietti.

Mies itse oli voittomaalistaan vielä vähän päästään pyörällä.

– Kaukalossa tapahtuu niin paljon ja niin nopeasti, että en oikein pysty sanomaan, mitä kaikkea siellä tapahtui.

Ruohomaan täysosuma oli Kärpille ensimmäinen hyökkääjän tekemä maali lähes yhdeksään erään. Tätä edellisen oli tehnyt Miska Humaloja toisen välieräottelun jatkoerän alussa.

Ruohomaa teki jatkoaikamaalin HIFK:ta vastaan myös ulkoilmaottelussa 5. joulukuuta Helsingissä.

"Lisää jännitteitä ottelusarjaan viritti HIFK, joka teetti Hakanpään maanantaisesta olkapäätaklauksesta tutkintapyynnön; kohdistuiko se päähän? Liigan delegaation päätös oli hylkäävä – kahden minuutin jäähy oli riittävä."

Kaukalon suurin sankareihin kuului puolustaja Jani Hakanpää, joka sen lisäksi, että ampui Kärpät 1–0-johtoon toisen erän puolessa välissä, hän ahdisti Lennart Petrelliin kiekonmenetykseen Ruohomaan tekemän voittomaalin alla.

Hakanpää otti median suitsutukset vastaan nöyrällä mielellä.

– Aina kun kaukaloon hyppää, sitä haluaa nauttia. Elän nyt pikkupojan unelmaa, ja pyrin auttamaan joukkuetta niin hyvin kuin pystyn, Hakanpää tunnelmoi.

Johtomaalistaan hän antoi auliit kiitokset ranskalaishyökkääjä Charles Bertrandille.

– Charles levitti hyvin. Ensimmäinen kuti taisi osua jonkun pelaajan polkkariin, mutta toinen meni sinne, minne yritinkin; kilpipuolelle.

Lisää jännitteitä ottelusarjaan viritti HIFK, joka teetti Hakanpään maanantaisesta olkapäätaklauksesta tutkintapyynnön; kohdistuiko se päähän? Liigan delegaation päätös oli hylkäävä – kahden minuutin jäähy oli riittävä.

– Tämä oli minulle ihan normipeli muiden joukossa. Harri Aho (urheilutoimenjohtaja) soitti minulle jo tiistai-iltana, että pelikieltoa ei tule, Hakanpää taustoitti.

Hakanpään viisarit osoittivat jo tiukasti torstaihin, jolloin Helsingissä pelataan välieräsarjan kuudes ottelu, joka on Kärpille katkolla.

– Odotan saman tyylistä peliä. Oman maalin edusta pitää pelata tarkasti, ja kun mennään vastustajan maalille, siitä pitää maksaa hintaa. Kunnon play off -henkinen ottelu siitä tulee, Hakanpää visioi.

Kun HIFK sai kolmannen erän alussa pelata peräti 1.39 viidellä kolmea vastaan, päävalmentaja Mikko Manner komensi jäälle luottotrionsa Hakanpää – Lasse Kukkonen – Nicklas Lasu. Manner pelasi oikeita hevosia. Kolmikko selviytyi urakastaan täydet kaksi minuuttia loistavasti.

– Kyllä sen jaksoi, koska eihän siellä tarvinnut paljon liikkua. Olisi ollut potkua olla pidempäänkin, Hakanpää alleviivasi.

Kapteeni Kukkonen julisti play off -maailman ikitotuuden.

– Erittäin tasaista vääntöä. Erot ovat marginaalisen pienet.

"Pelaajat ovat vastanneet huutoon. Omat egot on heitetty pois, ja kaikki pélaavat joukkueen eteen. On suuri kunnia saada valmentaa tällaista joukkuetta."

Kärppien päävalmentaja Mikko Manner piti tulosta optimaalisena.

– Aina, kun voittaa, tulos on optimaalinen.

– Molempien joukkueiden alivoimapelaaminen oli hyvää. Molemmat saivat otettua vastustajalta aseet pois, hän lausui.

Erityiskehut hän antoi nelosketjulle Jari Sailio – Jasse Ikonen – Otto Karvinen.

– Pelaajat ovat vastanneet huutoon. Omat egot on heitetty pois, ja kaikki pélaavat joukkueen eteen. On suuri kunnia saada valmentaa tällaista joukkuetta.

Minkälaisia heijasteita HIFK:n tekemän tutkintapyyntö antoi joukkueelle?

– Ei minkäänlaisia. Oli olemassa kaksi vaihtoehtoa; joko Hakanpää pelaa tai sitten ei pelaa.

"Manner odottaa torstaista yhtä kiihkeää kohtaamista kuin mitä Oulussa nyt nähtiin."

Jatkoerässä HIFK:n Miro Heiskanen sai 2+10 minuutin jäähyn selästä taklaamisesta. Uhriksi joutui Otto Karvinen, joka ottelun päätyttyä kävi vielä tulikivenkatkuisen vuoropuhelun Heiskasen kanssa.

– Tuomio oli varmaankin oikea, koska ammattimiehet näitä viheltävät. Toki me valmentajat olemme aina oman värin puolella, Manner kommentoi tilannetta, jossa 5+20-minuuttinen ei varmasti ollut kaukana.

Manner odottaa torstaista yhtä kiihkeää kohtaamista kuin mitä Oulussa nyt nähtiin.

– Meillä on tällä kaudella vielä 3–9 ottelua jäljellä. Torstaina kriittiset hetket on pelattava viisaasti.

HIFK:n päävalmentaja Ari-Pekka Selin manasi hukattua ylivoimaa viidellä kolmea vastaan.

– Siinä oli meidän momentum. Jatkoerässä emme saaneet pidettyä kiekkoa niin paljon kuin olisimme halunneet.

HIFK:n 1–1-tasoituksen kolmannen erän alussa ampui kaukaa Kärppien kasvatti Juha-Pekka Haataja. Hyvän maskin Veini Vehviläisen eteen teki Teemu Tallberg.

Molemmat joukkueet lensivät omilla charter-lennoillaan heti ottelun jälkeen Helsinkiin.