Mikael Kotkaniemi: "Kyllä nämä ovat edelleen ainutlaatuisia pelejä"

Ässät on päässyt tuulettamaan maalin merkiksi vähiten koko liigassa. Onnistuuko joukkue viimeistelemään paikallispelissä? Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Ässien viikko pitää sisällään kolme ottelua, joista avauskamppailu keskiviikkona päättyi patapaitojen kannalta niukkaan 0-1-tappioon TPS:lle. Jäljellä on siis kaksi peliä, eikä Ässät pääse niissäkään helpolla. Perjantaina joukkue matkustaa paikallisvastustaja Lukon vieraaksi, ja lauantaina edessä on reissu Hämeenlinnaan HPK:n testattavaksi.

- Meillä on alla harmillinen tappio, mutta puolustimme keskiviikkona ihan hyvin. Oman päädyn pelaamisessa pitää olla sama suuntaus vieraissakin, mutta hyökkäyksessä kaipaamme tietysti enemmän. Kova kamppailupeli on tiedossa, kakkosvalmentaja Mikael Kotkaniemi pohti.

"Lukko kaipaa kipeästi lisäpisteitä, mutta niitä tarvitsemme mekin"

Vaikka paikallispelejä on nykyään tiuhaan tahtiin, ovat kyseiset taistot edelleen pelaajille ja valmentajille erityisen mukavia vääntöjä.

- Emme ole hetkeen Raumalla vierailleet, kun edelliset paikallispelit on tahkottu Porissa. Kyllä nämä ovat ainutlaatuisia pelejä, vaikka niitä kauden aikana useammin pelataankin. Lukko kaipaa kipeästi lisäpisteitä, mutta niitä tarvitsemme mekin. Tärkeää on silti muistaa nauttia näistä tapahtumista, Kotkaniemi pohti.

Koko kauden ajan Ässien puolustuspelaaminen on ollut suhteellisen laadukasta, mutta maalinteon kanssa ongelmia on riittänyt. Seitsemännellä sijalla oleva joukkue on tehnyt vähiten maaleja koko sarjassa. 38 kierroksen aikana peliväline on päätynyt vastustajan verkkoon vain 78 kertaa.

- Maalinteko on aika paljon yksilötaidosta kiinni. Laatupaikkoja tulee nykyliigassa yhden ottelun aikana yllättävän vähän, eikä sellaisia saisi siis kauheasti hukata. On aivan selvää, että meidän pitää hyödyntää jatkossa tilanteemme paremmin. Se on iso parannuskohta meille, Kotkaniemi näki.

"Paljon olemme erilaisia vaihtoehtoja miettineet"

Ässien ylivoimapelaaminen on ollut koko kauden joukkueen murheenkryyni numero yksi. Joulukuun alkupuoliskolla näytti jo hetkellisesti siltä, että punainen lanka on löytymässä. Viime kierroksilla tulosta ei ole kuitenkaan tullut, ja edellisen kerran Ässät onnistui viimeistelemään ylivoimalla liki kuukausi sitten. Kuudessa viimeisessä pelissä ylivoimaosumia ei ole syntynyt, ja pakkopelin onnistumisprosentti on valahtanut jälleen koko runkosarjan osalta alle kymmeneen.

- Asian kanssa työskennellään koko ajan. Kevättä kohden meidän on saatava ylivoimaa huomattavasti tehokkaammaksi, jos haluamme tosissamme menestyä. Paljon olemme erilaisia vaihtoehtoja miettineet. Ehkä ylivoimaa pitää yksinkertaistaa ainakin tässä vaiheessa, että saisimme aikaiseksi muutamia maaleja, ja se toisi puolestaan kaivattua itseluottamusta pakkopeliin, Kotkaniemi näki.