Mikael Kotkaniemi "En muista koskaan nähneeni noin räikeää tasoeroa erikoistilannepelaamisissa"

Mikael Kotkaniemi on luonnollisesti tyytyväinen Ässien alivoimapelaamiseen. Ylivoima puolestaan ei häntä paljoa hymyilytä. Kuva: Juhani Liuhala

Ässien erikoistilannepelaaminen on ollut tällä kaudella hämmentävää seurattavaa. Harvoin näkee yhtä massiivista eroa joukkueen ylivoimapelissä ja alivoimapelissä. Ässien kohdalla toinen osa-alue toimii erinomaisesti, ja toinen on suorastaan katastrofaalisen huonoa. Erikoisin tilasto kokonaisuudessa lienee se, että 26 kierroksen aikana patapaidat ovat tehneet vain kuusi ylivoimamaalia, mutta samaan aikaan peräti viisi alivoimamaalia. Tilasto on jopa käsittämätön, eikä vastaavaa ole usein nähty millään sarjatasolla.

- En muista koskaan urallani nähneeni noin räikeää tasoeroa saman joukkueen erikoistilannepelaamisissa. Alivoima on ollut loistavaa, kun ylivoima puolestaan on ollut todella huonoa ja tehotonta, Ässien kakkosvalmentaja Mikael Kotkaniemi pohti.

"Olemme alivoimallamme saaneet osittain kuitattua surkeaa pakkopeliämme"

Tilastollisesti joukkueen alivoimapelaaminen on liigan toiseksi parasta. Alivoimaprosentti on mukava 87,37. Viisi tehtyä alivoimamaalia on kaksi enemmän kuin yhdelläkään muulla joukkueella koko sarjassa. Jotain määrästä kertoo, että neljä joukkuetta ei ole toistaiseksi onnistunut iskemään ainuttakaan alivoimamaalia koko kaudella. Ässät on puolestaan tehnyt alivoimamaalin kolmessa edellisessä pelissään.

- Paljon me teemme analyysia vastustajista ja käymme asioita etukäteen läpi. Pieniä juttuja tehdään kaukalossa oikein, kun vastustaja pelaa omaa pakkopeliään. Alivoima on lopulta taktiikan ja asenteen kombinaatio. Pelaajat ymmärtävät, mitä jäällä pitää tehdä, ja samalla he voittavat hyvin kaksinkamppailuita. Myös puolustusnelikon ja maalivahtien yhteispeli on toiminut erinomaisesti, Kotkaniemi analysoi.

- Olemme puolustaneet hyvin tasakentällisinkin, ja se on siirtynyt mukavasti alivoimapelaamiseen. Joukkueessa on nopeita pelaajia, jotka ovat pystyneet aiheuttamaan vastustajille vaikeuksia alivoimahyökkäyksillään. Tämä osa-alue on toiminut juuri niin kuin toivomme. Voi sanoa, että olemme alivoimallamme saaneet osittain kuitattua surkeaa pakkopeliämme.

Ässien ylivoimassa tilastot ovatkin sitten suorastaan karmaisevia. Ylivoimaa Ässien on täytynyt pelata jo peräti 21:32 minuuttia yhtä maalia kohden. Onnistumisprosentti on musertavan matala 7,69, kun toiseksi huonoin prosentti liigassa on tällä hetkellä 11,88. Vieraissa Ässät on tehnyt tasan yhden ylivoimamaalin koko kaudella. Kahdeksan edellistä peliä ovat sujuneet ilman ainuttakaan ylivoimaosumaa.

"Ei asiaa voi edes liikaa harjoituksissa painottaa, tai se sekoittaa kaikkia muita osa-alueita"

- Tuon taustalla on tietysti paljon asioita. Ylivoimalla onnistuminen vaatii oivaltamista sekä oikea-aikaisuutta ja laadukkaita laukauksia. Meillä nämä eivät ole maksimaalisella tasolla toimineet. Onhan tehottomuus mennyt myös pelaajien korvien väliin. Ei asiaa voi edes liikaa harjoituksissa painottaa, tai se sekoittaa kaikkia muita osa-alueita. Rentoutta me ennen kaikkea ylivoimaan kaipaisimme, Kotkaniemi mietti.

Ässien kannalta positiivista on, että joukkue on sarjassa seitsemäntenä. Se on huomattavan hyvä sijoitus siinä mielessä, ettei ylivoima ole tuonut porilaisille oikeastaan lainkaan pisteitä. Käytännössä lähes jokaisen voiton taustalla on ollut fakta, että joukkue pystyy voittamaan pelinsä nimenomaan tasakentällisin.

- Ilman muuta se on kannaltamme positiivinen juttu. Kyllä ylivoimapelaaminen vielä aukeaa, kunhan onnistumisia tulee edes muutama. Paljon kyse on itseluottamuksesta, ja voimme saada ihan uuden elementin pelaamiseemme siinä vaiheessa, kun ylivoima alkaa toimia, Kotkaniemi kiteytti.