Miika Koivistoa ei pistepörssivoiton menetyksen uhka haittaa

Kärppien vaasalaislähtöinen puolustaja nousi Leijonien vakiomieheksi vajaassa vuodessa. Miika Koivisto, 27, kokosi vuosi sitten Jukurien luottopakkina 4+33 tehopistettä. Yhden kauden henkilökohtainen piste-ennätys ylittyi tiistaina SaiPa-pelissä lukemiin 9+29. Koiviston maalimäärä yhdeksän on jo 50 prosenttia enemmän kuin aiempi henkilökohtainen yhden kauden ennätys, KalPassa viisi vuotta sitten tehty kuusi maalia.

Miika Koivisto on vahvin ehdokas SM-liigan puolustajien pistepörssin voittajaksi, vaikka häneltä jääkin olympialaisten takia ilmeisesti neljä liigaottelua pelaamatta. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Tänään Koivisto lentää Etelä-Koreaan ja hyvästelee liigakaukalot todennäköisesti neljän pelin ajaksi. Puolustajien pistepörssin voitossa hän on kuitenkin vahvasti kiinni.

Onnea kisamatkasta! Miltä kuulostaa ilmaus olympiaurheilija Miika Koivisto, Miika Koivisto?

– Kiitos, kiitos! Ei oikein voi käsittää. No, eihän se olisi mahdollista, jos NHL-pelaajat olisivat mukana. Hienoa, että tällainen mahdollisuus tuli. Ei ollut ihan normipäivä, kun asiasta tuli julkinen. Puhelin piippasi viestejä koko päivän.

Tarvitsiko sinun jännittää pääsyä kisakoneeseen?

– En mä oikein missään kohtaa jännittänyt. Molemmat EHT-turnaukset menivät hyvin, ja niiden jälkeen olikin luottavainen olo. Olin pelannut hyvin omalla tasollani liigassa. Hyvin olin pystynyt keskittymään omaan hommaani.

Milloin tajusit, että voisit olla matkalla olympialaisiin?

– Varmaankin marraskuun Karjala-turnauksen jälkeen. Olin pystynyt kehittymän edelliskaudesta kansainvälisissä peleissä. Ekan kerran se kävi mielessä, kun näytti siltä, etteivät NHL-pelaajat tulisi.

Mitä ajattelit, kun kuulit, että viime kauden valmentajasi Risto Dufva on lähdössä Slovenian apuvalmentajaksi?

– Hehheh, Ristollahan on vissiin muutamat olympialaiset takana. Eiköhän se tiedä, mitä olympialaiset ovat tapahtumana.

Mitä junioritason maajoukkuetoiminnassa pitäisi muuttaa, kun olympiapelaajaksi löydetään joku, jolla ei ole takanaan yhtäkään jääkiekkoilun juniorimaaottelua?

– Eiköhän se järjestelmän vika ole, jos on vähän myöhäisherännäinen! Oli juniorina sen verran maalivahdin hommia, niin ei kai sieltä oikein olisi voitu puolustajaksi bongata. Olin 13-vuotiaaksi asti Sportissa maalivahti.

Pelasit kaksi vuotta sitten ottelun Mestiksessä. Vieläkö muistat pelin?

– Kyllä, Keuruun Pallo vastaan JYP-Akatemia. Tuli tehtyä maalikin. Olihan siellä meidän penkkimme takana Stanley cupin voittajakin eli KeuPan valmentaja Ville Nieminen. Siinä haettiin minulle pelituntumaa pitkän loukkaantumisen jälkeen.

Olitko harmissasi, etteivät NHL-jääkiekkoilijat ole mukana tämän vuoden olympialaisissa?

– Oishan se tietysti hienoa, mutta minulle tämänkin mahdollisuus on hieno.

Mikä on eksoottisin paikka, minne olet tätä ennen jääkiekkoilun siivellä päässyt?

– Oiskohan CHL:ssä ollut jotain? Arpaonni oli kyllä silloin lähes aina Sparta Praha ja joku ruotsalaisseura. Ehkä se sitten oli se Keuruun jääpalatsi!

Mitä sinulle sanoo nimilista Timo Jutila, Mika Strömberg, Allan Measures, Brian Rafalski, Oscar Ackeström ja Marek Zidlicky?

– (pitkä hiljaisuus) No, yksi oli vieras nimi. Mikä se Oscar oli? Kaikki muut ainakin taitavat olla puolustajia tai siis lähinnä entisiä.

He ovat puolustajien pistepörssin voittajia 2000-luvun taitteesta. Johdat pakkien pistepörssiä (viidellä pisteellä ennen KooKoon Jake Newtonia). Eikö tässä nyt joudu jännittämään, että saatat menettää pörssivoiton olympiamatkan takia?

– No, ei semmosta ole tässä jaksanut miettiä. On tämä niin spesiaali homma, että jos se sen maksaa, saa maksaakin. Eiköhän olympiareissulta kerry hienompia tarinoita.

Kuka on SM-liigan vaikeimmin puolustettava hyökkääjä Kärppien ulkopuolella?

– Jaa... Olisihan siellä aika monta vaikeasti puolustettavaa. Nostetaan esille Oula Palve, ainakin viime aikoina.