Mieheksi miesten joukkoon – Olli Juolevi löysi jo tehovireen

Olli Juolevin (etualalla) peli on alkanut luistaa kovien odotusten mukaisesti. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Kahden viikon sisäänajon jälkeen on turvallista sanoa, että Olli Juolevi on löytänyt paikkansa miehenä miesten joukossa. Uransa ensimmäistä kautta aikuisten sarjoissa pelaava nuorukainen on liigavauhtiin totuteltuaan osoittanut nopeasti, miksi hän on NHL-seurojenkin silmissä kovan tason lahjakkuus.

– Mielestäni olen päässyt ihan hyvin hommaan kiinni. Joukkueen pelikin paranee koko ajan, joten olen tyytyväinen pelaamiseeni toistaiseksi, Juolevi summaa omat tuntemuksensa koruttomasti.

Ensimmäisen neljä otteluaan 19-vuotias puolustajalupaus haki vähitellen paikkaansa TPS:n palapelissä. Tämän viikon peleissä vuorossa on ollut tuloksenteko Jukureita vastaan syntyi uran ensimmäinen liigamaali kahdella syötöllä höystettynä, torstaina Juolevi hiljensi Porin Isomäen jäähallin jatkoaikamaalillaan.

Vahvasti hyökkäyspeliin osallistuvana kiekollisena puolustajana tunnettu Juolevi ei halua ylikorostaa pistetilin komeaa aukeamista, vaikka ihenkilökohtaiset onnistumiset pitävät turhia paineita loitolla. Miesten sarjassa pelaaminenkin on vastannut tulokkaan odotuksia.

– Totta kai se tuntuu aina kivalta saada onnistumisia, mutta puolustajan hyökkäyspelaamisessa on paljon muutakin kuin pisteet. Pidän tärkeimpänä juttuna sitä, että hoidan hyökkääjille hyviä kiekkoja lapaan. Mutta kun saa vastuuta ylivoimalla, pitää tietysti tehdä tulosta, jos meinaa saada vastuuta jatkossakin. Olen tyytyväinen tähän mennessä saamaani rooliin, Juolevi pohtii.

– Miesten sarjassa pelaaminen on tietysti fyysisempää ja pelaajat ovat kokeneempia, mutta en ole kokenut mitään ongelmia sen suhteen. Koen, että omat edellytykset riittävät hyvin tähän pelaamiseen ja parantamisen varaakin on vielä.

Oman kunniansa Juolevin jouhevasta kotiutumisesta saa joukkueen kokenut kaarti, etenkin nuorukaisen puolustajaparina viime peleissä nähty Ilkka Heikkinen. Itsekin jälleen kerran tuloksellisesti vahvaa alkukautta pelaava Heikkinen on osoittautunut toimivaksi kumppaniksi Juoleville.

Liigassa tyypillinen kiekkokontrollikeskeinen pelitapakin tuntuu sopivan kivuttomasti Juoleville, joka on pari edellistä kautta opetellut huomattavasti suoraviivaisempaa jääkiekkoilua Kanadan kapeissa kaukaloissa.

– Meillä on homma sujunut hyvin, olemme "Bonon" kanssa samantyylisiä ja ajattelemme pelistä samalla tavalla. Tykkäämme kumpikin pitää ja liikuttaa kiekkoa, yhteistyö on löytynyt helposti. Pelitapaan on ollut helppo sopeutua, olen aina kuitenkin ollut sen tyylinen pelaaja, että pidän mieluummin kiekkoa kuin roiskin. Tietysti lasin kautta keskialueelle purkaminenkin on välillä fiksua pelaamista, se pitää muistaa.

Olli Juolevi hakee lauantaina komeasti alkaneelle viikolleen samanmoista huipennusta, kun TPS isännöi JYPiä. Laadukkaasti kaudesta toiseen jyräävä jyväskyläläisryhmä on jälleen hyvä mittari Palloseuran nousukunnolle, mutta Olli Juolevi ei toistaiseksi suuremmin mieti vastustajien eroja. Hänelle kaikki liigajoukkueet ovat vielä samanlaisia haasteita, uusia tuttavuuksia.

– Ei ole hirveästi ennakkokuvaa JYPistä. Odotan vahvaa joukkuetta, he ovat pelanneet hyvin jo monta vuotta. Se ei suuremmin vaikuta omaan pelaamiseen, vaikka ei tunne vastustajia, siinä on tavallaan hyviä ja huonoja puolia. Nyt on helppoa keskittyä omaan tekemiseen, toisaalta pakkina mielellään aina vähän miettisi ennakkoon, keitä pelaajia on vastassa, Juolevi tuumaa.