Menossa toinen kausi eksoottisessa idässä - "Elämä Kiinassa on ollut todella hieno kokemus"

Joonas Järvinen on Kunlun Red Starin puolustuksen isäntä. Kuva: All Over Press

Joonas Järvinen näki jo lännen, kun hän pelasi kaksi kautta Milwaukee Admiralsin AHL-miehistössä. Nyt menossa on tarunhohtoisen idän valloitus.

Järvinen kantaa kiinalaisen Kunlun Red Starin paitaa. Tammikuun alussa 29 vuotta täyttänyt jykevä puolustaja pelaa Kunlunissa toista kauttaan ja on päässyt seuraamaan seuran kehitystä lähietäisyydeltä.

– Elämä Kiinassa on ollut todella hieno kokemus. Shanghai on hieno ja kansainvälinen paikka, varmasti Kiinan kansainvälisin, joten kaikenlaista tekemistä on kyllä riittämiin, Järvinen arvioi Jokerien tiedotteessa.

– Seuran toiminta on jo ihan hyvällä mallilla. Eteenpäin on menty, mutta pelaamme vielä tämän kauden evakossa Shanghaissa. Vaihtuvuuskin meillä on ollut suurta, mutta se kuuluu välillä tähän liigaan.

Vaihtuvuutta on nähty myös joukkueen suomalaisosastossa. Tällä kaudella Matias Myttynen ja Tomi Karhunen ovat jo ehtineet lähteä ja Jaakko Rissanen saapua.

Viime kaudella Kunlunissa nähtiin todellinen suomalaisinvaasio, mutta ainoastaan Järvinen jatkaa edelleen KHL-kiekon pelaamista Kiinassa. Tommi Taimi, Jonas Enlund, Janne Jalasvaara, Max Wärn, Miika Lahti, Tomi Sallinen ja Tuukka Mäntylä ovat poistuneet kuka minnekin.

– Jääkiekon kehitystä Kiinassa laajemmin on vähän vaikea arvioida, koska Peking on se pääpaikka ja Shanghaissa toiminta on vielä aika pientä. Mutta kyllä Pekingissä sen huomaa, että jääkiekko alkaa nostaa päätään. Se ei ole vuoden eikä kahden homma, hiljalleen täytyy lähteä kasvattamaan sieltä junioripäästä, Järvinen pohtii.

Toista kauttaan KHL:ssä pelaava Kunlun Red Star on itäisen konferenssin 11:ntenä ja kerännyt 49 ottelusta 58 pistettä.

Pudotuspeliviivaan on matkaa jo 14 pistettä, kun jäljellä on enää seitsemän runkosarjaottelua, joten Kunlunin mahdollisuudet kevään tosipeleihin ovat jo valumassa pois ulottuvilta.

– Saimme hyvän alun kauteen, ensimmäiset kymmenen peliä sujuivat oikein hyvin. Sen jälkeen homma lähti laskusuuntaan, joka kesti vähän liian kauan. Huonon jakson takia menetimme etua muihin nähden ja pleijariviiva karkasi. Nyt olemme hiljalleen kääntäneet kurssia runkosarjan loppua kohden, Järvinen summaa.

Järvinen on TPS:n kasvatti, joka on liigakaukaloissa kantanut myös Pelicansin ja HIFK:n paitoja. Torstaina hän saa taas pelata Helsingissä, sillä Kunlun kohtaa vierasjäällä Jokerit.

Illan isäntä otti tiistaina tärkeän voiton, kun joukkue katkaisi kolmen ottelun tappioputkensa kaatamalla Traktorin. Jokerit on kerännyt pisteitä kolmesta edellisestä ottelustaan ja on läntisen konferenssin kolmantena.

Kunlun hävisi edellisen ottelunsa Pietarin SKA:lle maalein 2–4.

– Pitkät pelimatkat ja isot aikaerot ovat suurin haasteemme. Torstaina meillä on viides peli yhdeksään päivään, ja välissä on ollut 11 tunnin lento Pekingistä Pietariin, jossa siirsimme kelloja viisi tuntia taaksepäin. Aina se vähän kehossa tuntuu, mutta siihen on totuttu, Järvinen hymyilee.

– Jokerit pelaa hyvin yhteen ja puolustaa tiukasti. Toivotaan, että saadaan muutama maali, maalinteko on ollut meillä tällä kaudella vähän ongelmana. Olemme kovaa työtä tekevä joukkue, mutta aina ei tiedä etukäteen, mitä saamme aikaan. Toivotaan ainakin viihdyttävää peliä.