Megaiso numero ja pieni kirjainyllätys – Suomi 100:n lisäksi toinenkin erikoisuus Hakametsän ottelun pelipaidoissa

Liigahistoriallinen numero. Ilveksen Eemeli Suomi pelasi SM-liigan antaman poikkeusluvan ansiosta ensimmäisenä liigapelaajana kolmenumeroisella pelinumerolla. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Hakametsän kiekkoperinteillä kuorrutetussa jäähallissa tehtiin tiistaina jälleen kerran yhdenlaista liigahistoriaa. 

Ilveksen Eemeli Suomi pelasi SM-liigan antaman poikkeusluvan ansiosta ensimmäisenä tamperelaisena liigapelaajana kolmenumeroisella pelinumerolla.

Suomi 100 -painatusten lisäksi Suomen peliasu oli muutenkin niin spesiaali kuin nykymuotoisessa Suomi-kiekossa suinkin on mahdollista: kypäräkin oli spesiaali, väritykseltään kultainen.

Päänsuojukseen ei tietenkään tarvittu erikoislupaa, väkevä pistetahti riitti. Väkevän alkukauden pelannut laitahyökkääjä on tehnyt ennen tiistai-iltaa 29 ottelussa 23 (11+12) tehopistettä.

Aivan ensimmäistä kertaa isoa numeroa ei liigakaukaloissa nähty.

Liiganumeroiden moninkertainen ennätysmies nähtiin itse asiassa myös Hakametsässä. Lukon apuvalmentaja Erik Hämäläinen pelasi mittavalla 1001 runkosarjaottelun liigaurallaan erikoisilla numeroilla.

Kun "Eepi" rikkoi HIFK-puolustaja Pertti Lehtosen otteluennätyksen, Lukko-pakin selässä oli numero 865. Uran päätösmetreillä Hämäläinen pelasi juhlaottelunsa massiivisella numerolla 1000.

Erik Hämäläisen ennätyspaidassa oli ison pelinumeron lisäksi toinenkin erikoisuus, historiallisen kamppailun päivämäärä komisti paidan alareunaa. Kuva: Kari Mankonen

Kolme numeroa pelipaidan selkämyksessä päätyvät tiistaina kolmannen kerran virallisiin dokumentteihin. Niin sanottuja radiotaajuuksia on toki nähty joskus ennenkin, mutta pilkun jälkeen pienellä printattuja numeroja ei ole merkitty varsinaiseen ottelupöytäkirjaan.

Kolme numeroa selässään on nähty vuosien varrella useita pelaajia, ainakin Ässien historiaan traagisen loukkaantumisensa vuoksi jäänyt Jaroslav Otevrel (89,4), Lukon lahtelainen moottoriturpa Tommi Turunen (93,3,), TPS:ää edustanut Sami Mettovaara (90,5) ja Tapparan kanadalainen taskuraketti Theoren Fleury (95,7). 

Ilveksestä ja Lukosta tuttu Jarkko Varvio pelasi aikanaan HPK:ssa numerolla 101,7, mutta Ilveksen monitoimimies Juha Hautamaa esiintyi selässään 100+. Pöytäkirjassa sentterin numero oli silti kymppi.

Paikallisradioiden ystävät tunnistavat nopeasti, mistä on kyse.

Muunlaisillakinkin kriteereillä erikoisnumeroja on paitoihin ommeltu.

NHL:n työsulkukaudella 1994–95 JyP HT:n länsinaapurista tulleet ulkomaalaisahvistukset nähtiin myös isoilla numeroilla. Mikael Nylanderin nuttuun oli kirjailtu 850 ja Thomas Sjogrenin 460 erään ruotsalaisen automerkin mallien mukaan.

Kaksinkertainen Stanley Cup -voittaja Reijo Ruotsalainen puolestaan ehti kantaa yhdessä Tappara-ottelussan selässään Kymppikioskin mainosta, kunnes säännöt pakottivat "Reksan" ottamaan selkäänsä muun joukkueen kanssa samanlaisen numerofontin. 

Juhlaottelun toinen – toki pienempi – erikoisuus nähtiin Lukon tuoreen Amerikan-avun Chris VandeVelden paidan etupuolella. Ensimmäistä otteluaan Suomessa pelannut NHL-vahvistus sai heti peliasuunsa A-kirjaimen.

Lukon tuore Amerikan-apu Chris VandeVelde sai heti rintapieleensä – tai olkapäähänsä – varakapteenin A-kirjaimen. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Toki Hakametsässä nähdään juhlallisuuksien lisäksi myös jääkiekkoa. 

Hakametsän ottelun avausosuman iski erän puolivälissä Lukko-puolustaja Roni Ahonen Janne Keräsen ja Toni Koiviston esityön jälkeen.

Ilves tuli tasoihin 16.44. Yhdenlaista historian havinaa oli siinäkin osumassa: maalintekijänä oli sinivalkoisessa pelipaidassa Juhani Tamminen. Moista ei ole Hakametsässä nähty miesmuistiin.

Syöttöpisteen "aurinkoprinssin" osumasta kirjauttivat Otto Koivula ja Olli Vainio.