Matikainen painottaa: " En edes ajatellut, että tämän jälkeen jatkaisin Pelicansissa"

Pasi Nurminen ja Petri Matikainen ovat muodostaneet työparin Pelicansin penkin takana. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Petri Matikaisen ja Pelicansin yhteinen taival päättyy keväällä. Se ei ole enää uutinen, vaan asia on kerrottu julkisuuteen jo lokakuun alussa.

Mies tarttui lahtelaisseuran ruoriin kauden 2015–16 alla. Hän seurasi tehtävässä Tomi Lämsää, jolle Pelicans antoi potkut.

Matikainen solmi kolmivuotisen sopimuksen, joka on nyt kääntymässä loppusuoralleen. Matikainen painottaa, että toisin kuin Kiekkoareenan joulutodistuksessa kerrottiin, hän ei edes halunnut jatkaa Lahdessa.

– Juttu on koko ajan ollut niin, että tämä on kolme vuoden projekti, Matikainen sanoo.

– Lähdin muun valmennuksen kanssa muuttamaan Pelicansin urheilua ja urheilullisia rakenteita. Se oli tehtävä, jonka sain.

Projektissa Matikaisen läheinen työpari oli Pelicansin pääomistaja Pasi Nurminen, joka toimi samalla liigajoukkueen kakkosvalmentajana.

– Loimme urheilupuolelle arvot, joita lähdimme kolmen vuoden aikajänteellä työstämään. Tavoite on ollut, että Lahteen jäisi rakenteellisia muutoksia ammattilaisurheiluun ja jääkiekkoympäristöön, Matikainen painottaa.

– Tätä tehtävää on ollut hieno viedä, ja sitä on viisi kuukautta jäljellä. Haluan viedä sen ansiokkaasti loppuun.

Kahdella edellisellä kaudellaan Matikainen on luotsannut Pelicansin pudotuspeleihin. Ensin joukkue oli runkosarjassa yhdeksäs, ja viime kaudella sijoitus oli kuudes.

Tätä joulua lahtelaiset viettävät sarjataulukon kymmenennellä sijalla.

– En edes ajatellut, että tämän jälkeen jatkaisin Pelicansissa. Tai edes haluaisin jatkaa, Matikainen toteaa.

Miksi?

– Koska tämä on ollut erittäin raskas projekti. Se on se syy, miksi mulle nämä kolme vuotta riittävät, Matikainen vastaa.

– On alusta asti sovittu, että kyseessä on kolmen vuoden projekti. Se tehtävä tehdään Pelicansissa loppuun toivottavasti mahdollisimman kunniakkaasti.

Savonlinnasta kotoisin oleva Matikainen valmentaa toista kertaa urallaan Pelicansia. Hän nousi liigavalmentajaksi Lahdessa kaudella 2004–05, ja edellisenä talvena mies valmensi Pelicansin A-nuoria.

Sittemmin tie vei kuudeksi kaudeksi Bluesin penkin taakse, ensin apuvalmentajana ja myöhemmin liigajoukkueen päävalmentajana.

Urallaan hän on valmentanut myös HIFK:ta, KHL:ssä Avangard Omskia ja Slovan Bratislavaa sekä itävaltalaista Graz99ersiä.

– Tämän koko jutun juoni on ollut se, että olen luonut arvot. On ollut hetkiä, jolloin olen joutunut kovallakin kädellä pitämään niistä kiinni, Matikainen luonnehtii.

– On tämä on ollut erittäin haastavaa, mutta olen paljon myös oppinut. Isossa kuvassa olen oppinut johtajuudesta. Olen saanut vapaat kädet urheilun kanssa, olen saanut luoda urheilulliset arvot eikä kukaan ole puuttunut siihen. Mä olen kehittynyt valmentajana tällä jaksolla.

Matikainen, 50, ei osaa vielä sanoa, mitä hän tekee ensi kaudella. Jonkinlaisia vaihtoehtoja miehen pöydälle on jo kuitenkin ilmestynyt.

– Varmasti olen erittäin kiiinnostunut valmentamisesta. Alustavia kyselyjä on tullut ulkomailta ja jotain myös Liigasta, Matikainen paljastaa.

– Valmennus on mun visioni tulevaisuudesta, mutta mitään valmista ei ole. Toisaalta haluan viedä Pelicansin turvallisesti satamaan.