Martin St. Louis Kiekkoareenalle ystävästään Eric Perrinistä: ”Hän on kuin veli minulle”

Eric Perrin (vas.) oli voittamassa Stanley Cupia yhdessä Martin St. Louisin kanssa. St. Louis edusti Kanadaa Sotshin olympiaturnauksessa. Kuva: AOP

Sanotaan, että eläkeläisillä on kiireisempää kuin työelämässä olevilla. Vuonna 2015 uransa lopettaneella Martin St. Louisilla riittää puuhaa vähintään yhtä paljon kuin aktiiviaikoinaan.

Mutta kun haastattelu koskee hänen hyvää ystäväänsä Eric Perriniä, St. Louisilta löytyy aikaa.

Ystävyys lähti liikkeelle jo pikkupoikana Montrealin lähellä sijaitsevassa Lavalissa. Kun kaksikko aloitti ammattilaisuransa, tuskin kumpikaan uskoi, että Perrinistä tulee joskus Suomen pääsarjan kaikkien aikojen paras ulkomaalainen pistemies.

Otakar Janecky teki SM-liigassa 450 ottelussa pisteet 133+346=479. TPS:n keskushyökkääjä Perrin puolestaan on saanut kokoon 561 ottelussa 162 maalia 313 syöttöä, mikä tarkoittaa 475 pistettä.

– Se on hieno homma. Ei ennätyksen rikkomisessa pitkään enää pitäisi mennä, St. Louis sanoo Kiekkoareenalle puhelinhaastattelussa.

St. Louis on selvillä Perrinin peleistä ja kuulumisista, sillä kaksikko puhuu edelleen vähintään pari kertaa kuussa.

– Haluan tietää, miten hänen pelinsä sujuvat nyt, kun käsi on taas kunnossa. Joskus häntä on vähän vaikea saada kiinni aikaeron takia. Kun minä pystyisin puhumaan, Ericillä on peli tai hän on jo nukkumassa, St. Louis sanoo.

St. Louis pelasi itsekin nelikymppiseksi, joten hän tietää mitä pitkän uran pelaaminen vaatii. Mikä on pitänyt Ericin mukana pelissä?

Hänellä on nuori mieli. Ikä on vain numero.

– Hänellä on nuori mieli. Ikä on vain numero, St. Louis muistuttaa

– Eric on järkevä pelaaja. Hän on pystynyt välttämään hyvän pelikäsityksensä ansiosta pahat vammat.

***

Eric Perrin on edustanut TPS:ää syksystä 2015 lähtien. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Perrin aloitti luistelemisen Lavalin pohjoispuolella sijaitsevasa Saint-Jeromen kaupungissa. Hänen poliisi-isänsä sai kuitenkin siirron Saskatchewanin provinssin Reginaan, kun Eric oli 7-vuotias.

Perrinin perhe palasi takaisin Montrealin seudulle, kun Eric oli 10-vuotias. Kaksikko löysi nopeasti yhteisen sävelen sekä kaukalossa että sen ulkopuolella. St. Louis sanoo, että molemmilla oli samanlainen intohimo jääkiekkoa kohtaan.

– Ericillä oli isoveli ja pikkusisko, mutta minulla vain isosisko. Ericistä tuli kuin veli minulle.

Yhteinen taival jatkui Vermontin yliopistossa. Kolmantena kautena Vermont eteni lopputurnaukseen Frozen Fouriin asti.

– Se oli loistava saavutus, koska Vermont ei ollut päässyt aiemmin niin pitkälle.

– En olisi voinut pyytää parempaa sentteriä kuin Eric. Ajattelemme peliä syöttelyn kautta. Emme olleet nuorempana kaikkein nopeimpia luistelijoita, mutta peli näytti siltä, koska liikuttelimme kiekkoa niin nopeasti. Tiesimme missä toinen oli, ja puhuimme paljon pelistä.

***

Kuinka ollakaan, tiet kohtasivat vielä NHL:ssäkin Tampa Bay Lightningissa.

Perrinin kausi 2003–04 oli ikimuistoinen. Hän aloitti kauden farmijoukkue Hersheyn ylimääräisenä hyökkääjänä, mutta nousi kauden aikana ykkösketjuun. Perrin nousi kuitenkin runkosarjan lopussa NHL-ryhmään.

Ja hups, kauden päätteeksi lapsuudenkaverit huomasivat juhlivansa Stanley Cupia samassa joukkueessa.

Se oli epätodellista. Olimme lapsena pelanneet kadulla Stanley Cupista. Sitten olimmekin yht’äkkiä voittajia.

– Se oli epätodellista. Olimme lapsena pelanneet kadulla Stanley Cupista. Sitten olimmekin yht’äkkiä voittajia.

– Se joukkue oli hyvä sekoitus vanhempia johtajapelaajia ja nuorempia pelaajia. Valmentaja John Tortorella sai puskettua meitä oikeanlaisen työteon suuntaan.

Perrinin NHL-ura jäi 245 ottelun mittaiseksi, mutta St. Louisista tuli koko sarjan kirkkaimpia tähtiä. Hän voitti runkosarjan pistepörssin kahdesti (2003 ja 2014), runkosarjan arvokkaimman pelaajan tittelin (2004) ja kolme herrasmiespelaajan palkintoa (2010, 2011 ja 2013).

***

Martin St. Louis pelasi NHL-urallaan 1134 runkosarjan ottelua. Kuva: NHL

Martin St. Louis valmentaa tätä nykyä kaikkia kolmea poikaansa. Esikoinen Ryan on 14-vuotias, Lucas 12-vuotias ja Mason yhdeksän. St. Louis kuvailee arkeaan kiireiseksi mutta hauskaksi.

– Ihmiset kysyvät, että kaipaanko pelaamista. En lainkaan, sillä tuntuu, etten olisi lopettanutkaan. Tämä on vain erilainen versio pelistä.

St. Louis tuli tunnetuksi paitsi loistavasta luistelustaan, uskomattomasta treenimotivaatiostaan. Treenaaminen on jatkunut lopettamisenkin jälkeen niin kovana, että ihmiset ovat kyselleet, suunnitteleeko hän paluuta.

– Kova harjoittelu oli iso osa menestystä. On vaikea lopettaa sitä. En treenaa yhtä kovaa kuin ennen, mutta tykkään hikoilla joka päivä.

Eric Perrinillä on mahdollisuus kartuttaa seuraavaksi pistepottiaan tiistaina kello 18.30, kun TPS kohtaa kotona KalPan.