Marko Virtanen myhäili tyytyväisenä, Pekka Virta myönsi tasoeron: "Totuus näkyy taululla"

Jos jääkiekkoliigassa joku joukkue on kevään joukkue, se on Jyväskylän JYP.

JYP on loppusijoitusten keskiarvolla (3,25) mitattuna 2010-luvun paras liigajoukkue, Kärppien ja Tapparan mestaruusputkista huolimatta. Vuosien 2009 ja 2013 Suomen mestari on jäänyt viimeisen yhdeksän kauden aikana vain kerran välierien ulkopuolelle.

Kun JYP perjantaina vieraili Äijänsuolla, oli Lukolla erinomainen mahdollisuus mitata, olisiko raumalaisista tänä vuonna jopa menestymään pudotuspeleissä. Ainakin tämä yksi peli korutta kertoi, että selvä ero kärkijoukkueisiin on olemassa.

Runkosarjan kakkossijasta ja pudotuspelien kotiedusta taisteleva JYP haki tylyn 0-4-voiton viimeiselle suoralle puolivälieräpaikalle mielivästä Lukosta.

– Pelasimme hyvän vieraspelin, jossa näkyi meidän omaa identiteettiä. Olimme hitusen pelin päällä koko ottelun ajan, JYPin päävalmentaja Marko Virtanen kommentoi.

Ehkä Lukko voi lohduttautua sillä, ettei JYPiä pystynyt kaatamaan edes Ruotsin liigaa johtava Växjö Lakers, vaan jyväskyläläiset hakivat hiljan helmikuussa CHL:n finaalista Euroopan mestaruuden.

Jos tuolloin JYPin oli venyttävä äärimmilleen, Raumalta kolme pistettä irtosi mukaan rutiinisuorituksella.

– Kyllähän JYP hommaa kontrolloi, ei siitä jäänyt kahta sanaa kumpi pelin voiton ansaitsi. Karut lukemat, totuus näkyy taululla, Lukon päävalmentaja Pekka Virta myönsi.

– Heidän rutiinitasonsa suhteessa meidän rutiinitasoomme on niin kova, että meidän täytyy olla aina ihan tapissa, jos haluamme pelata voitosta..

JYP-vahti Eetu Laurikaisen nollapeli irtosi 23 torjunnalla. Laurikaista auttoivat kolmesti veskarin takana kilahtaneet maaliraudat, mutta myös kurinalaisesti maalinedustaa suojellut joukkue.

Esimerkiksi kaksimetrisen Mikko Kaltevan syleilyssä ei varmasti ole kivaa. Ehkä siksi Lukko ei ollut kovin innokas menemään maalille tekemään maskia ja etsimään irtokiekkoja.

– Kyllä näkyi, että kevät on korvalla. Pelaajat lyövät kaiken likoon ja mitään ei saa ilmaiseksi, Virtanen myhäili.

Ottelun laukaukset menivät suht tasaisesti 52–59, mutta siniviivan ja laitojen tuntumasta lähteneet laukaukset Laurikainen selvitti ongelmitta.

– Ei päästy maalinedustalle, eikä sinne pääsekään. Sinne täytyy mennä, Virta totesi ja palasi tiistain Pelicans-voittoon:

– Lahdessa menimme ja pääsimme maalille, eikä se puolustus niin paljon heikompi ole. Se vaatii tietyn tunnetilan jatkuvasti, että jaksat ottaa kipua vastaan ja sietää maitohappoa. Syystä tai toisesta samaan emme päässet mitä esimerkiksi Lahdessa.

JYP rankaisi armotta Lukon virheistä ja jäähyistä. Viisi kaksiminuuttista tarjosivat Lukolle mahdollisuuden hypätä kyytiin, mutta raumalaisten ylivoima yskii aloituksista lähtien.

– Tarkoitus oli tulla tappioden jälkeen kotikentälle pesemään kasvot ja haastamaan Euroopan mestari. Se jäi aika pahasti piippuun ja näkyi muun muassa ylivoimapeleissä, joissa emme paljon edes ampuneet, Virta sanoi.

Jos jotain hyvää perjantaista Lukolle hakee, niin runkosarjan kuudennesta sijasta kamppailevista joukkueista myös SaiPa ja Pelicans jäivät pisteittä. Kutossijan nappasi vaihteeksi KalPa, kolmen pisteen kaulalla Lukkoon.

Lukko kohtaa vielä lauantaina Turussa TPS:n ennen reilun viikon olympiataukoa. Se tulee Lukolle tarpeeseen.

Näin ailahtelevaisilla otteilla kausi päättyisi pudotuspeleissä nopeasti. Virta ei halunnut lähteä pohtimaan, mistä pelin ja varsinkin tunnetilan heittely johtuu.

– Ei kai niihin mitään yksittäisiä vastauksia ole, eikä tämä ole varmasti oikea hetki sitä ruveta analysoimaankaan. Seuraava peli tulee nopeasti ja kaikki on vielä omissa käsissä, Virta kuittasi.

JYP käy vielä Tapparan ja TPS:n kanssa taiston runkosarjan kakkossijan kohtalosta. Hengähdystauko tulee tarpeeseen ennen loppurutistusta.

– Kun tauko tulee, saamme oikeasti huilata. CHL on nyt ohi ja sieltä ammennettiin kaikki opit ja itseluottamus kevään tuleviin koitoksiin, Virtanen totesi.