Marjamäki: Ei tässä ole sitä, että otetaan nuoria, kun ovat nuoria – tai vanhoja, kun ovat vanhoja

Edellinen kisa-areena. Sotshin olympiaturnaus pelattiin vuonna 2014 Mustanmeren rannalla Adlerissa. Lauri Marjamäki oli Venäjän-kisoissa Erkka Westerlundin valmennusryhmässä. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Vaikka isänpäiväviikolla pelattavaan Leijonien kotiturnaukseen nimettiin peräti viisi kentällistä pelaajia, median kysymykset pyörivät pääasiassa kolmen liigapelaajan ympärillä.

Miro Heiskasen ja Eeli Tolvasen olympiasaumojen lisäksi kiinnostusta herätti kokeneen kärppäpuolustaja Lasse Kukkosen, 36, mukanaolo miehistössä.

Kolme olympiaturnausta pelannut Kukkonen on syntynyt vuonna 1981, teinipoikakaksikko Heiskanen–Tolvasen syntymävuosi on 1999.

Kysymykset pelaajien iästä jopa hieman hymyilyttivät Marjamäkeä.

– Ei tässä mitään sellaista ole, että otetaan nuoria, kun ovat nuoria – tai vanhoja, kun ovat vanhoja. Kyllä pelilliset näytöt ratkaisivat, päävalmentaja Marjamäki paalutti.

– Emme me ota heitä sen takia, että saisivat ensimmäiset maaottelut.

Marjamäen mukaan jokaisella nyt joukkueeseen nimetyllä pelaajalla on realistiset mahdollisuudet tulla valituksi Etelä-Koreaan. 

– Nämä Kontiolat, Lepistöt, Kukkoset ja Pihlströmit tietävät, millaista on pelata olympialaisissa ja pystyvät kertomaan sitä viestiä myös kokemattomimmille pelaajille, Marjamäki perustelee.

– Hienoa, että Lasse on mukana. Hänellä on pitkä kokemus kapteenina toimimisesta ja hän tuo henkistä johtajuutta.

Kukkosen Marjamäki tuntee pitkältä ajalta niin Leijonista kuin seurajoukkueesta. Sen sijaan nuoret Tolvanen ja Heiskanen eivät olleet varsinaisesti tuttuja ennen tätä kautta.

– Tolvasesta tiesin ennen tätä kautta vain sen, että hän on pelannut Bluesin junnuissa ja on Nummelasta kotoisin. Sitten jo elokuussa alkoi tulla Jokereista (Raimo) Helmiseltä ja (Jukka) Jaloselta viestiä, että nyt on poikkeuksellinen pelaaja, Marjämäki kertoo ja vakuttaa olevan samaa mieltä.

– Ei heidän tarvitse joukkuetta kantaa. Riittää, että on oma itsensä.

Viiden kentällisen kokoonpanossa nähdään seitsemän pelaajaa SM-liigasta. Vain kolme seuraa pääsee ylpeilemään sillä, että omista joukoista valittiin edustaja Leijoniin.

Hyökkääjistä mukana ovat Tapparan Jukka Peltola ja Kärppien Julius Junttila. Pakkeja liigasta on mukana peräti viisi: HIFK:n Heiskasen lisäksi Mikko Lehtonen ja Niko Mikkola Tapparasta sekä Kukkonen ja Miika Koivisto Kärpistä.

Pystytkö jo kertomaan, millaisia koostumuksia olet Karjala-turnaukseen suunnitellut?

– En pysty. Kyllä ne ovat jo tiedossa, ja pelaajat tietävät, mutta avataan niitä sitten enemmän ensi viikolla, Marjamäki sanoo.