Manner: ”Jos huippu-urheilussa voittaisi aina, siinä ei olisi mitään tavoittelemisen arvoista”

Kärppien päävalmentaja Mikko Manner ja Mikael Ruohomaa käyvät läpi kuvioita. Mannerin kainalosta löytyy vihje, kenet sarjakärki kohtaa torstaina Raksilassa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Mitä ihmettä? Eikö Liigan syyskauden kestomenestyjä Kärpät etenekään paraatimarssia?

Vielä joulukuun 9. päivänä Kärpät johti sarjaa 12 pisteen erolla, kun ennen torstai-illan pelejä marginaali on enää neljä pistettä. Kymmenen ottelun kuntopuntari on pudottanut Kärpät yli 2,5 pisteen joukkueesta tavalliseksi keskitason 1,7-tason joukkueeksi, joka yleensä vastaa noin kuudentena olevaa joukkuetta.

Viiden ottelun otoksessa (1,4) Kärpät on vasta yhdeksäs.

Syyskauden sensaatiovahdin Veini Vehviläisen torjuntaprosentti on pudonnut pari prosenttiyksikköä 93,27:ään, ja lauantaina Kuopiossa selän taakse meni neljä kiekkoa.

"Voitot ja tappiot kuuluvat tällaiseen sarjaan"

Mitä joulukuussa on tapahtunut?

Kärppien päävalmentaja Mikko Manner ottaa tilanteen rauhallisesti, jopa yliolkaisesti.

– Ei tässä ole mitään ihmeellistä. Voitot ja tappiot kuuluvat tällaiseen sarjaan. Jos huippu-urheilussa voittaisi aina, siinä ei olisi mitään tavoittelemisen arvoista. Aina pitää olla haasteita ja vastoinkäymisiä, Manner alleviivaa.

Manner nostaa myös ajatuksia herättävän faktan, jota harvoin tulee mietityksi.

– Vastustajat ovat oppineet, miten meitä vastaan kannattaa pelata. Ne osaavat varautua meidän aggressiiviseen puolustuspeliimme.

– Omasta joukkueesta pitää sanoa sen verran, että se ei riitä, että muutama pelaaja onnistuu, vaan kysymys on siitä, että koko joukkueen on onnistuttava, hän jatkaa.

"Joukkueelle tekee hyvää joutua haasteellisten tilanteiden eteen"

Onko orastava tappioputki (kolme ottelua, vain yksi piste) vaikuttanut joukkueen sisäiseen kemiaan tai ilmapiiriin?

– Ei todellakaan! Meillä on ollut joulukuussa hienoja kokemuksia, kuten ulkoilmaottelu. Joukkueelle tekee hyvää joutua haasteellisten tilanteiden eteen. Tärkeintä on säilyttää intohimo lätkään, ja ollaan yhdessä niin kuin pikkupojat.

"Meillä on sellainen ajattelutapa, että emme tuulettele voittoja liikaa, mutta emme toisaalta murehdi myöskään tappioita liikaa."

Torstaina illalla Kärpät kohtaa kotonaan Tapparan. Kärpiltä puuttuu kokoonpanosta kanadalaispuolustaja Shaun Heshka, joka sai keihästämisest ?? ottelun pelikiellon.

– Mielenkiintoinen ja haastava vastustaja. Ottelussa on klassikon ainekset. Vastakkain on kaksi poikkeuksellisen keskittynyttä joukkuetta, Manner luonnehtii.

Voittaminen vaatii huippusuoritusta – kumpi kaksintaistelun sitten viekään.

– Meillä on sellainen ajattelutapa, että emme tuulettele voittoja liikaa, mutta emme toisaalta murehdi myöskään tappioita liikaa.

Tapparalla on takanaan seitsemän ottelun putki, johon mahtuu vain yksi tappio Sportille 15. joulukuuta maalein 4–0.