Maksim Matushkin: "Ässissä on poikkeuksellisen yhtenäinen porukka kasassa"

Maksim Matushkin on ehtinyt vetää Ässien kanssa vasta muutamat kokonaiset harjoitukset. Kuva: Juhani Liuhala

Ässiin viime viikolla saapunut ruotsalaispuolustaja Maksim Matushkin on elänyt viime päivinä mielenkiintoisia aikoja. Siirto kesken kauden uuteen seuraan on aina pelaajalle iso muutos, eikä Matushkin ole päässyt asiassa yhtään helpommalla. Suomeen saapumisen jälkeen tie vei välittömästi Helsingistä Ässien mukaan Mikkeliin ja Ouluun. Uudessa kotikaupungissaan Porissa hän on ehtinyt olla vasta pari päivää. Niiden aikana hänelle on järjestetty asunto ja auto. Muutenkin paperihommia on riittänyt, ja uutta pelitapaa pitäisi myös opetella muiden kiireiden ohella pika-aikataululla.

"Täällä on huippuolosuhteet, hyvä valmennus ja potentiaalia menestymiseen"

- Onhan tämä ollut melkoinen viikko, enkä ole kauheasti ehtinyt aloillani olemaan. Paljon uusia juttuja, joihin on totuttava nopeasti. Joukkueeseen saapuminen on onneksi sujunut erittäin sujuvasti. Minut otettiin vastaan todella hyvin, enkä ole tuntenut hetkeäkään itseäni ulkopuoliseksi. Näin se ei todellakaan mene automaattisesti. Jo nopealla aikataululla olen huomannut, että täällä on poikkeuksellisen yhtenäinen porukka kasassa, 27-vuotias Matushkin toteaa.

Alkukaudella Matushkin pelasi Slovakiassa HC Banska Bystrican riveissä. Tähän tuli muutos, kun häneen osoitettiin kiinnostusta Suomesta. Askel kovatasoisempaan sarjaan kiinnosti luonnollisesti nopeasti.

- Olin jo ennen kauden alkua kiinnostunut saapumaan Suomeen. Slovakiassa pelatessani kuulin agentiltani, että muutama suomalaisseura on kiinnostunut minusta. Saimme sovittua asiat siellä suunnalla aika nopeasti. Valitsin vaihtoehdoista Ässät, koska olen kuullut pelkästään hyvää ryhmästä. Täällä on huippuolosuhteet, hyvä valmennus ja potentiaalia menestymiseen. Rooliakin oli tarjolla, joten paljoa enempää en voinut vaatia, Matushkin näkee.

Ässien puolustukseen apu onkin tarpeellinen. Määrällisesti on menty viime aikoina ohuella kokoonpanolla, eikä lisälaatukaan olisi lainkaan pahitteeksi patapaidoille. Matushkinin odotetaan olevan hyödyksi nimenomaan kiekollisessa pelaamisessa. Hän itse kokee, että juuri sillä osa-alueella hän pystyy Ässiä eniten auttamaan.

- Joukkueen ylivoimapeli on ollut ymmärtääkseni hankalaa. Uskoisin, että omilla vahvuuksillani voisin auttaa sitä puolta paremmaksi. Osaan myös avata peliä ihan hyvin ja kiekon kanssa haluan pelata luovasti. Fyysisesti olen valmis taistelemaan, vaikken mikään kaukalon suurin pelaaja olekaan. Yritän olla mahdollisimman fiksu, ja korvata sillä tavalla omia puutteitani.

Avausottelussaan SM-liigassa Matushkin väläytti heti osaamistaan. Hän iski maalin ensimmäisellä laukauksellaan Ässien paidassa. Vastaavilla viivalämäreillä Ässät ei ole kauden aikana montaakaan maalia tehnyt.

- Se oli muistaakseni kolmas vaihtoni ja heti tuli maukas onnistuminen. Oli tietysti hyvä, että maali tuli noin äkkiä, niin minun ei tarvitse sitä miettiä sen enempää. En silti kauheasti voinut maalistani nauttia, kun hävisimme pelin. Se harmitti ihan aidosti.

"Vedon ei ole aina pakko olla mahdottoman luja, vaan tarkka laukaus on joskus parempi vaihtoehto"

- Laukaukseni on mielestäni suhteellisen hyvä, mutta nykykiekossa maaleja ei ilman maskia tehdä kovinkaan helposti. Maalivahdit poimivat näkemänsä viivavedot lähes aina, vaikka niissä olisi voimaakin takana. Mikäli maalin edessä on ruuhkaa, yritän usein vain laukoa kiekkoa maalille. Vedon ei ole aina pakko olla mahdottoman luja, vaan tarkka laukaus on joskus parempi vaihtoehto.

Aikaisemmin urallaan Matushkin on pelannut suurimmaksi osaksi Ruotsin Allsvenskanissa. Hän uskoo, että suomalainen jääkiekko sopii hänen vahvuuksiinsa paremmin kuin Ruotsin sarjat. Mikäli pelit sujuvat hyvin, jatkuu ura tulevaisuudessakin varmuudella  Porissa, sillä puolustajan sopimuksessa on optio ensi kaudesta.

- Minun on vain pelattava niin hyvin, että seura haluaa pitää minut täällä. Tärkeintä on voittaa mahdollisimman paljon otteluita. Mikäli joukkue voittaa, näyttävät yksilötkin automaattisesti hyviltä. Odotan jo innolla perjantaita, kun edessä on ensimmäinen kotimatsini. Se tulee taatusti olemaan hieno kokemus, Matushkin päättää.