Lukko on Pekka Virran päävalmentaja-ajan pahimmassa paikassa: "Nämähän sen totuuden näyttävät"

Pekka Virta korostaa, että Lukon tilanteessa ei kannata nyt osoitella ketään sormilla, vaan katsoa peiliin. Kuva: Jukka Rautio

Vaikka Rauman Lukko on edelleen kiinni suorassa pudotuspelipaikassa, joukkueella on menossa vaikea vaihe. Lauantainen tappio Tapparalle oli raumalaisjoukkueelle neljäs viiteen viimeiseen otteluun.

Marraskuun maaottelutauon jälkeen Lukko on saanut kahdeksasta ottelusta vain yhden kolmen pisteen voiton ja kaksi jatkoaikavoittoa.

Alkukauden syöttöleikittely on kuin muisto vain, mutta päävalmentaja Pekka Virta on eniten huolissaan joukkueensa taisteluilmeestä ja heittäytymisestä yhteiselle asialle.

- On äärettömän tärkeää olla ihan tapissa. Itsensä likoon laittaminen on ainut, mistä tässä motkotan. Sen jälkeen kun se on kunnossa, niin voin siirtyä motkottamaan pelistä, Virta sanoi lauantaina, kun Lukko oli kärsinyt 4-2-vierastappion Tapparalle.

Virran mielestä Lukko ei ole enää sama joukkue kuin parhaimmillaan ennen maottelutaukoa.

Lukon pelaajistossa on tapahtunut paljon liikehdintää. Damien Fleury lähti Saksaan. Lauri Tukonen palasi sairastuvalta, mutta Arttu Ilomäki, Ville Vahalahti, Janne Väyrynen, Roni Sevänen, Simo-Pekka Riikola ja Sebastian Ylönen loukkaantuivat. Uusista hankinnoista Teemu Ramstedt liittyi jo joukkueeseen ja Chris VanderVelde liittyy ensi viikolla.

- Tuo ei ole joukkue tällä hetkellä. Teimme helvetinmoisen työn ryhmäytymisen kanssa, että saatiin aikaiseksi äärettömän kovaa taisteleva jääkiekkojoukkue, joka voitti erinäköisiä vastustajia maalin erolla, Virta muistutti.

Julkisuudessa Lukon pelissä on ihasteltu lähinnä kiekollista ulottuvuutta, mutta Virta on arvostanut ja nostanut esiin koko ajan erilaisia asioita.

- Se huolestuttaa, että niistä asioista annetaan nyt periksi, millä me pärjäsimme: taistelulla, puolustamisella, hyvällä maalivahtipelillä ja hemmetinmoinen ryhmähengellä.

- Ymmärtäisin sen, jos ei olisi nähty mitä se on, kun on asiat helvetin huonosti niin kuin viime vuonna. Tai jos ei olisi nähty, mitä se voi olla, kun pistää itsensä likoon ja on yhtäkkiä kivaa. Mutta se peli ei ole aina kivaa, siellä tulee mustelmia ja kaikkea muutakin ikävää.

Virran mukaan jonkun pelaajan ajatus on saattanut lipsahtaa sivuraiteille.

- Aika paljon yhdessä vaiheessa alkoi tulla soittoja, että pitäisi saada uusi sopimus ja lisää rahaa. Minun mielestäni pitäisi myös taistella sen palkkansa eteenpäin.

Päävalmentaja ei halua kuitenkaan alkaa julkisesti osoittelemaan pelaajiaan.

- Jos alan tässä vielä kaikkia haukkumaan ja painamaan, niin tämähän menee vielä enemmän lyttyyn.

Pakottamallakaan tilanne ei parane.

- Ei peliä tai mitään asiaa pysty hoputtamaan. Jos Tapparaa vastaan nyt olisimme hirveällä raivolla hyökkänneet karvaamaan kimppuun, niin tuo peli olisi ollut 11-0.

Lukko on nyt Virran mukaan palannut lähtöpisteeseen. Eteenpäin ei ole oikoteitä, vaan paluu nöyrän työnteon ja yhdessätekemisen äärelle.

- Me sössimme tämän itse takaisin tähän tilaan. Kirjoita sinne, että meillä on kriisi, jos se jotain kiinnostaa. Mutta emme me tästä sillä tavalla selviä, että palaamme takaisin vanhaan, alamme valittaa, etsiä syyllisiä ja niin edelleen, Virta totesi.

Lukon onneksi tiukan kolmen ottelun ensi viikon jälkeen otteluohjelma helpottaa. Joukkue saa aikaa harjoitella, viilata peliä ja etsiä ketjukoostumuksia.

Tappiokierteessä Virta näkee myös jotain hyvää.

- Tämä on nyt meille ensimmäinen vähän isompi vastoinkäyminen ja nämähän sen totuuden näyttävät. Mikään muu ei paljasta pelaajasta yhtä paljon kuin se tiukka paikka.