Liigan ja Sportin puheenjohtajalta melkoinen möläytys MTV:llä - pelaajia voi haalia riskilläkin, koska ainahan heistä voi sitten luopua

Heikki Hiltunen on Vaasan Sportin ja SM-liigan puheenjohtaja. Kuva: Jukka Rautio

SM-liigan ja Vaasan Sportin puheenjohtaja Heikki Hiltunen antaa melkoisen kommentin MTV:n jutussa, joka käsittelee 2010-luvun liiganousijakolmikkoa Sportia, Kouvolan KooKoota ja Mikkelin Jukureita. 

Liigan viimeiselle sijalle jäänyt Sport luopui alkuvuodesta useista pelaajistaan. Hiltunen kertoi, ettei ole päätöksistä ylpeä, mutta pelaajien kauppaaminen tuo turvaa tulevaa varten.

– Nykyinen malli antaa mahdollisuuden sopeuttaa talouttaan luopumalla osasta pelaajiaan ja saamalla heistä korvausta, mikä antaa jo (seuraavan) joukkueen rakennusvaiheessa mahdollisuuden ottaa vähän riskiäkin, kun tietää, että niistä hyvistäkin pelaajista pystyy tarvittaessa loppukaudesta luopumaan, Hiltunen kommentoi.

Kun kommentin oikein ajatuksella lukee, on se käsittämätön möläytys. Joukkueen voi siis jo valmiiksi koota miten sattuu tai yli varojen, koska suljettu sarja antaa kuitenkin mahdollisuuden myydä kalleimmat miehet. 

Ei Sportissa varmasti ajatella tulevaa kautta lähtökohtaisesti epäonnistumisen kautta, mutta sellaiseenkin tulkintaa kommentti jättää sijaa. 

Toisaalta Hiltunen on puhunut liigapomona myös sarjan avaamisen puolesta. Jos näin kävisi, Sportin täytyy miettiä pelaajienhankintastrategiaansa ilmeisesti hieman uudelleen. 

Pelaajamyynnitkään eivät tosin pelasta Sportia tappiolliselta kaudelta, vaan toimitusjohtaja Tuomas Kurten arvioi Pohjalaiselle, että turskaa on tulossa 200 000 euron jommallekummalle puolen. 

MTV:n jutussa on puhe myös liigaosakkeen lunastamisesta. Sen arvo on 1,8 miljoonaa euroa, joka seurojen pitää maksaa viidessä vuodessa. 

Kautta kohti tämä tarkoittaa siis Sportille, KooKoolle ja Jukureille 360 000 euron kuluerää. KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa kuvaili, millaisen tasoituksen nousijaseurat antavat muille liigaseuroille.

– Kahden maajoukkuepelaajan verran kaudessa, Välimaa sanoi. 

KooKoo-pomo ei toki tarkentanut, minkä maajoukkueen pelaajista on kyse. KooKoo ei välttämättä saa Suomen miesten A-maajoukkueen pelaajaa ihan 180 000 euron kokonaiskuluilla.

Välimaa sen sijaan kommentoi järkevästi, millaisella kilpailuedun KooKoo voi tehdä muihin Mestis-nousijoihin nähden. 

– Yksi tapa, jolla voimme pärjätä siinä, on se, että saamme enemmän omavaraisuutta joukkueeseen ja nimenomaan myös parempia junioreita omaan liigajoukkueeseen.

– Toisin kuin esimerkiksi Vaasassa tai Mikkelissä, meidän C-, B- ja A-junioreilla on jo SM-sarjaa alla eli olemme jo vuosikausia olleet tällaisessa putkessa ja nyt tavallaan jo niitämme sitä hedelmää, kun omavaraisuus asteemme alkaa koko ajan nousta, Välimaa totesi. 

MTV:n juttu kokonaisuudessaan täällä