Leppäsen lista: NHL:n TOP10 kikkamestarit - mukana yksi suomalainenkin

– Hei, vedetään keskialueen träppiä, suosikkipelaajanikin on hyvä luistelemaan takaperin kohti omaa maalia!

– Eiku voitais sittenkin treenata tuplausta oman alueen puolustuspelissä.

– Äh, ensin haluaisin harjoitella voittavia tekoja ja heittäytyä kiekon eteen.

Milloin olet kuullut vastaavan keskustelun pikkupoikien pihapeleissä?

– Barkov veivasi nätin jalkakikan rankkarissa viime yönä, anna mä näytän!

Kuulostaako tutummalta?

Yksittäisten harhautusten ja kikkojen avulla ei voiteta Stanley Cupia, mutta ne ovat sitä jääkiekon ydinmehua, jota jaksaa kitata litratolkulla. Peli on nopeutunut ja tarkentunut, mutta ”spin-o-ramalle”, kärkikynälle ja jalkakikalle on aina tilaa, kun asialla ovat alansa taitavimmat.

Kiekkoareena listasi NHL:n kymmenen taiturimaisinta mailankäsittelijää. Pelaajat on rajattu selkeyden vuoksi hyökkääjiin.

Ei huolta, pakkienkin aika tulee vielä.

Jos Connor McDavidin aikoo pitää kurissa, hänet on pakko panna käsirautoihin. Kuva: Tony Quinn/All Over Press

1. Connor McDavid, Edmonton Oilers

Juuri kun luulet nähneesi kaiken, Connor McDavid tulee ja yllättää. Luikertelua puolustajien välistä, laukaus maila oman jalkojen välissä, lirutus vastustajan jalkojen välistä, yllättävä pyörähdys...

Kolmen pallon heittely on aloittelevien jonglöörien perustemppuja, mutta McDavid lämmittelee mielellään kolmella kiekolla. Vaikuttaa helpolta, mutta kolmen kiekon kuljettaminen samaan aikaan ei ole ihan yksinkertaista.

Monet pitävät McDavidia ylipäätään maailman parhaana pelaajana. Ainakaan puhtaassa mailankäsittelytaidossa hänen vertaistaan on vaikea löytää. McDavid on sekä nopein luistelija että nopein mailankäsittelijä. Melko tuhoisa yhdistelmä.

2. Patrick Kane, Chicago Blackhawks

Vanhan kiekkosanonnan mukaan kiekko pysyy hyvillä mailakäsittelijöillä lavassa kuin liimattu. Jos kiekon liimaisi Patrick Kanen lapaan, se irtoaisi helpommin kuin perustilassa.

Kane on kokonaisuutena erittäin älykäs pelaaja. Moitteeton silmä-käsi-koordinaatio antaa mahdollisuuden siihen, ettei hänen tarvitse tuijottaa missään vaiheessa kiekkoa.

Yksi Kanen lempitreeneistä on heittää läjä kiekkoja jäälle ja veivata yhtä limppua satunnaisesti edestakaisin kiekkojen seassa. Melko suora lapa mahdollistaa sen, että kiekko pysyy hyvin hallussa rystypuolellakin.

3. Johnny Gaudreau, Calgary Flames

Johnny Gaudreau oli yksi iso syy siihen, minkä takia NHL:n sääntötulkinnat muuttuivat täksi kaudeksi tiukemmiksi. Gaudreau on niin näppärä, ettei häntä tahdo saada kuriin ilman brutaalia mailankäyttöä. Gaudreaun teurastus oli viime kaudella välillä järkyttävää katsottavaa.

Pikkumies pystyisi harhauttamaan kentällisen pelaajia puhelinkopissa.

Gaudreaulta ei kannata tulla ottamaan kiekkoa pois kovassa vauhdissa ja liian jyrkässä kulmassa. Hän harhauttaa varmasti nopealla liikkeellä vastustajan pois pelistä. Gaudreau väläyttelee lähes huomaamattoman pieniä kärkikyniä, joilla hän pelaa kiekkoa himoitsevan pelaajan pois päivänjärjestyksestä. Pikkumies pystyisi harhauttamaan kentällisen pelaajia puhelinkopissa. 

– Tykkään harjoitella mailankäsittelytaitoa harjoituksien tauoillakin ja aina, kun on mahdollista, Gaudreau on sanonut.

4. Jack Eichel, Buffalo Sabres

Eichelin pelissä on hämmästyttävintä, että hän pystyy tekemään kovaa jälkeä, vaikka peli näyttää välillä silkalta pihapelihöntsältä. Tai sitten se onkin Eichelin salaisuus – häntä aliarvioidaan, koska perusolemus on niin löysä.

Jos Eichel herätettäiisiin unesta ja hänelle annettaisiin kiekko, ensimmäisenä hän veivaisi kärkikynän ja lähtisi vasta sen jälkeen juomaan. Kärkiveivi on hänen DNA:ssaan niin paljon, että se vedetään, vaikkei aina edes tarvitsisi.

5. Artemi Panarin, Columbus Blue Jackets

Ei mikään ihme, että Kane ja Panarin tekivät Chicagossa tuhoisaa jälkeä yhdessä. Heidän kiekkotietokoneessaan raksuttaa saman taajuuden superpentium.

Juuri kun puolustaja yrittää törkätä kiekkoa pois, Panarin vetää laattaa hieman itseensä päin ja tekee tilaa. Sen jälkeen avautuukin mahdollisuus joko kutiin tai syöttöön.

Panarin luottaa käsiinsä niin hyvin, että hän antaa tulla vastustajan aivan iholle. Oho, meni jo!

6. Vladimir Tarasenko, St. Louis Blues

Tarasenkossa on kunnon vanhan ajan venäläistä puoliylimielistä dominointimentaliteettia. Heitänpä tässä muutaman jalkakikan ihan vaan kettuillakseni.

No, ihan huvikseen ei Tarasenko kikkojaan esittele. Hänen mailankäsittelyssään on Aleksei Kovalevin eleganssia, mutta samalla peli etenee. Se on nykyajan tempossa kova yhdistelmä.

Tarasenko ei tiettävästi ole nähnyt Mika ”Veikko” Niemisen pelejä kovin paljon, mutta pakin ohi hän painaa usein vilkun päälle saman tyyppisellä ”lirutus omien jalkojen välistä” -kikalla.

Tarasenko ei tiettävästi ole nähnyt Mika ”Veikko” Niemisen pelejä kovin paljon, mutta pakin ohi hän painaa usein vilkun päälle saman tyyppisellä ”lirutus omien jalkojen välistä” -kikalla.

7. Jevgeni Kuznetsov, Washington Capitals

Jevgeni Kuznetsov on niitä tyyppejä, jotka eivät arkaile yrittää kahdenkaan puolustajan ohi yksi, toivottoman tuntuisessa tilanteessa.

Kuznetsovin bravuuriliike on luistella vastustajan maalin taakse. Kun pakit ja maalivahti luulevat, että hän kiertää maalin loppuun asti, tuleekin yllättävä syöttö etukulmasta. Se on toiminut Capitalsissa lukemattomia kertoja.

Barkov on parhaimmillaan, kun hän pääsee veivaamaan kiekkoa maalin edessä. Kuva: David Hahn/All Over Press

8. Aleksandr Barkov, Florida Panthers

Tampereen ulkojäillä vietetyt tunnit eivät menneet hukkaan. Mikä uskomattominta, Barkovin veivaaminen näyttää maailman parhaiden pakkien keskellä usein yhtä helpolta kuin aikanaan Koulukadun tekojääradalla.

Barkovin kädentaidot tulevat parhaiten esille maalin edessä. Barkov tyytyy harvoin perusratkaisuun ja runnomaan kiekkoa väkisin maalivahdin patjojen läpi. Hän luottaa oveluuteensa vetää aina jonkun kanin hatusta.

Moni pelaaja heittelee luistinkikkoja läpiajoissa All Stars -ottelussa, mutta Barkov pystyy tekemään niitä kiivastempoisessa ottelussa.

Moni pelaaja heittelee luistinkikkoja läpiajoissa All Stars -ottelussa, mutta Barkov pystyy tekemään niitä kiivastempoisessa ottelussa.

9. William Nylander, Toronto Maple Leafs

Nylanderin kärkikynässä on paljon samaa kuin Eichelin vastaavassa, mutta hän tekee kikkansa kovemmalla tempolla.

Isä Michael Nylander piti keilojen kiertämisestä, sekä aitojen että elävien. Poika on perinyt isänsä mailankäsittelytaitoa, joka on jalostunut kovassa treenissä. Peliasento näyttää siltä kuin Nylander pelaisi jääkiekkoa Rolls-Roycen takapenkiltä.

10. Jevgeni Malkin, Pittsburgh Penguins

Niin kuin ei venäläisiä tässä listassa olisi jo tarpeeksi… Malkinia on kuitenkin vaikea tiputtaa, vaikka nuorta veivaajaseppää puskee NHL:ään jatkuvalla syötöllä.

Malkin ei olisi Malkin, jos hän ei välillä nöyryyttäisi vastustajaa nostamalla kiekon lavan päälle ja pomputtamalla sen vastustajan ohi.

Malkinin leikkimielisyys harhautuksissa ei ole vähentynyt, vaikka kokemusta on jo karttunut. Malkin ei olisi Malkin, jos hän ei välillä nöyryyttäisi vastustajaa nostamalla kiekon lavan päälle ja pomputtamalla sen vastustajan ohi.

Pinnan alla kytee: Aleksandr Radulov, Mitch Marner, Joonas Donskoi, T.J. Oshie, Claude Giroux, Sidney Crosby, Corey Perry, Anze Kopitar