Leppäsen lista: NHL:n parhaat hyökkäävät pakit - näihin bobiorreihin voisi Jortikkakin syttyä

– Luuleksääolevasjoku bobiorri, huusi Hannu Jortikka aikoinaan puolustajille, jotka ottivat taitoihinsa nähden liian isoja vapauksia hyökkäyspelissä.

Näillä pelimiehillä riittää eväitä auttaa hyökkääjiä hyökkäyspelissä, kuljettaa kiekkoja maalipaikkoihin ihan itse ja huseerata kapellimestarina ylivoimalla. Hyökkäävät puolustajat ovat jääkiekkokehien iloisia kevätpörriäisiä, jotka pölyttävät joukkueen voittoon tiukoissa tilanteissa.

Tässä NHL:n kymmenen parasta hyökkäävää puolustajaa.

Los Angeles Kingsin Adrian Kempe ei saa millään Erik Karlssonia kiinni. Kuva: All Over Press

1. Erik Karlsson, Ottawa Senators

Kuninkaan valtakausi sai huonon käänteen, eikä Karlsson ole ollut oma itsensä viime viikkoina. Eikä se ole ihme, sillä koko kesä meni pipariksi nilkkaleikkauksesta toipumisen takia. Epävakaa kuntopohja alkaa näkyä väistämättä kauden aikana. Karlsson veti kymmenen pelin jakson ilman tehopisteitä plusmiinuslukemalla -12.

Ei oteta silti kruunua vielä pois, sillä viime vuosien näytöt ovat niin kovia. Karlsson vei viime kaudella Ottawan lähes yksikätisesti konferenssifinaaliin – anteeksi, yhdellä jalalla.

Karlsson on alkanut vihjailla, ettei hän haluaisi jatkaa uraansa Senatorsissa, kun sopimus umpeutuu 2019. Mitä jos hän liittyisi johonkin NHL:n parhaimmista joukkueista, joissa taustatukea olisi enemmän?

Karlsson on harvoja nykyajan puolustajia, jotka pystyvät tekemään ”rannikolta rannikolle” -osumia kuljettamalla kiekon omasta päädystä vastustajan maalille.

Roman Josi on noussut salakavalasti parhaiden hyökkäävien pakkien joukkoon. Kuva: NHL

2. Roman Josi, Nashville Predators

Nashvillen sveitsiläiskapteeni olisi noussut isompaan valokeilaan jo aiemmin, jos Predatorsin puolustus ei olisi niin kova vuodesta toiseen. Heikommassa joukkueessa hän olisi noussut vielä näkyvämmin esiin.

Josin luisteluvoima tulee esiin kovatempoisissakin peleissä. Hän ei tee pikkunäppäriä veivejä, vaan suojaa hyvin ja jyrää vahvalla kropallaan maalille.

Kun Josi pääsee kiekon kanssa vastustajan alueelle, hän tekee lähes aina järkeviä ratkaisuja. Hyökkääjän ei edes tarvitse hypätä varmistamaan, kun Josilla on kiekko – hyökkäys päättyy kuitenkin maalintekotilanteeseen.

3. Victor Hedman, Tampa Bay Lightning

Hedmanissa on paljon samaa kuin Josissa. Hän lähtee nousemaan pitkällä potkulla vastustajan päätyyn ja pysähtyy vasta, kun tehtävä on suoritettu.

Hedmanin loistava luistelukestävyys antaa hyvän työkalun operoida hyökkäyspäädyssä. Ruotsalaispakki kyttää vesi kielellä nousun paikkoja toisesta aallosta. Hyökkääjän on hyvä heittää vauhtikäännös, kun hän tietää, että Hedman tulee takaa auttamaan.

4. Brent Burns, San Jose Sharks

Burnsilla loksahti kaikki nappiin viime kaudella. Hän voitti pakkien pistepörssin iskemällä peräti 29 maalia ja antamalla 47 maalisyöttöä. Tällä kaudella maaleja on tullut vain kaksi, mutta eivät Burnsin taidot mihinkään ole kadonneet.

Burns on periaatteessa koko kaukalon yleisluuta, mutta hyökkäyspelivaistot ovat niin petomaiset, että hänet voi luokitella hyökkäyspään uhaksi. Hän on mestari heittämään kiekkoja sivuttaisliikkeen jälkeen blokkien ohi maalille.

5. Drew Doughty, Los Angeles Kings

Doughty on romuluisempi ja karskimpi versio Karlssonista. Doughty on elementissään, kun hän saa esimerkiksi kiekon aloitusvoiton jälkeen lapaansa. Hän pystyy luikertelemaan kolmenkin vastustajan välistä maalintekopaikkaan.

Doughty ei aina näytä kaukalon nopeimmalta, mutta se on vain hämäystä. Hänen noin 27 minuutin keskimääräisellä peliajalla on pakko valita ne hetket, jolloin painaa spurttinapin pohjaan.

6. Kris Letang, Pittsburg Penguins

Ilman jatkuvia loukkaantumisia Letang olisi vielä nykyistäkin merkittävämpi kiekkohahmo. Luovuus ja rohkeus lyövät sulavasti kättä, mikä näkyy parhaiten ahtaassa tilassa oman siniviivan pinnassa Vaikka kaksi karvaajaa lähestyy, Letang pyörähtää kylmän viileästi ympäri ja antaa vapauttavan syötön omille.

Jokainen joukkue tarvitsee tällaisen puolustajan, joka pystyy tarvittaessa kuskaamaan silloin tällöin kiekon yksin läpi vastustajan mailaviidakon.

7. P.K Subban, Nashville Predators

Subban nauttii siitä hetkestä, kun hän onnistuu alimpana miehenä ”spin-o-ramassa”. Välillä vastustaja katkaisee ja Pekka Rinne saa kaivaa kiekon maalistaan, mutta tulipahan ainakin yritettyä.

Ok, virheitä tulee, mutta niin niitä tulee muillekin hyökkääville puolustajille. Ja aika usein Subban onnistuukin.

Viivalla ylivoimalla Subban tikkaa sivuttain kuin pula-ajan ompelukone.

Subbanin sähäkkä luistelu luo pohjat hänen kiekolliselle pelilleen. Viivalla ylivoimalla Subban tikkaa sivuttain kuin pula-ajan ompelukone.

Dallas Starsin John Klingberg pelaa kieli keskellä suuta. Kuva: All Over Press

8. John Klingberg, Dallas Stars

Hyvin suurella todennäköisyydellä taitavin ruotsalainen rightin puolen puolustaja, joka on koskaan pelannut Mestistä Kiekko-Vantaassa. Siellä hän kävi kuuden pelin ajan lainalla pelatessaan Jokereissa kaudella 2011–12.

Klingbergin ja puolustusfriikki Ken Hitchcockin avioliitossa oli katastrofin ainekset, mutta pelko oli turha. Klingberg on pelannut tehollisesti parasta peliään NHL:ssä ja porskuttanut jopa pakkien pistepörssin kärjessä.

Klingbergillä on klassinen pihapelikynä, jolla hän värittää koko kaukalon alueella. Harva pelaaja uskaltaa nousta oman maalin edestä yhtä rohkeasti hyökkäykseen kuin Dallasin pakki.

9. Duncan Keith, Chicago Blackhawks

Keithin uran loistokkaimmat päivät ovat ehkä takana, vaikka hän itse sanoo olevansa paremmassa kunnossa kuin koskaan. Perustaso on silti niin kova, että hänet on pakko ottaa mukaan listalle.

Keithin luistelu näyttää siltä kuin hän olisi aurinkoisena sunnuntaipäivänä liukumassa perheen kanssa retkiluistimilla saareen syömään eväitä.

Keithin luistelu näyttää siltä kuin hän olisi aurinkoisena sunnuntaipäivänä liukumassa perheen kanssa retkiluistimilla saareen syömään eväitä. Vaivatonta, taloudellista, kaunista. Mikä parasta, kiekkokin pysyy matkassa.

10. Kevin Shattenkirk, New York Rangers

TPS:ssä työsulkukaudella pelannut puolustaja oli viime kesän siirtomarkkinoiden kuuma nimi. Kotikaupungin Rangers sai hänestä oivan viivapelotteen.

Shattenkirk on tehnyt viime ja tämän kauden aikana Hedmanin jälkeen toiseksi eniten pisteitä ylivoimalla, 107 pelissä yhteensä 36. Peli ei ole yhtä näyttävää kuin vaikka Subbanilla tai Karlssonilla, mutta tulosta tulee.

Pinnan alla kytee: Oliver Ekman-Larsson, Shayne Gostisbehere, Ryan Ellis, Doug Hamilton, Nick Leddy, Alex Pietrangelo, Rasmus Ristolainen, Torey Krug, Zach Werenski